"Učinit ćemo sve kako bi Ukrajina dobila rat"

24.10.2022.

Zadnja izmjena 20:07

Autor: M.M./B.A./HRT/Hina

Nancy Pelosi i Gordan Jandroković

Nancy Pelosi i Gordan Jandroković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi sastali su se danas u Zagrebu uoči prvog parlamentarnog samita Krimske platforme. Izrazili su zadovoljstvo odnosima dviju zemalja te iskazali potporu Ukrajini u borbi protiv ruske agresije, a Pelosi je zahvalila na hrvatskoj vojnoj pomoći Ukrajini, gostoprimstvu prema ukrajinskim izbjeglicama i korištenju vlastitog iskustva kako bi Ukrajina pobijedila.

Pelosi se poslije tijekom dana sastala i s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Jandroković je u zajedničkoj izjavi nakon sastanka rekao da su imali vrlo otvorene i iskrene razgovore, da su zaključili kako su njihovi odnosi prijateljski, partnerski, saveznički te da dijele iste vrijednosti, koje su ih i danas povezale - slobodu, mir, demokraciju te zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.


- Isto tako iskazali smo snažnu potporu ukrajinskom narodu i dali snažnu podršku teritorijalnom integritetu, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine, rekao je Jandroković.


Poručio je i da su iskazali uvjerenje da će sutrašnja konferencija Krimske platforme poslati jasnu poruku podrške te da će učiniti sve kako bi Ukrajina dobila ovaj rat, a ruski agresor bio poražen.

Hrabrost hrvatskog naroda u Domovinskom ratu


Pelosi je istaknula da joj ovo nije prvi posjet Hrvatskoj. Prvi je put došla devedesetih kao čelnica demokrata u pododboru za vanjsku pomoć te iz prve ruke posvjedočila, kako je rekla, hrabrosti hrvatskog naroda u patnji koju su mu nanijeli susjedi. Izrazila je zahvalnost Hrvatskoj što to iskustvo sada koristi u potpori Ukrajini, na gostoprimstvu prema ukrajinskim izbjeglicama, vojnoj pomoći i korištenju vlastitog iskustva "kao modela kako bi se ovo pretvorilo u pobjedu, ali ne samo to, nego da bi i odgovorni za tolike zločine odgovarali".


Rekla je i da je odnos SAD-a s Hrvatskom u porastu na svim ključnim područjima - sigurnosti, gospodarstva i upravljanja.

- Naša sigurnosna suradnja važna je ne samo za regiju, nego za mir u širem smislu, kazala je.


Pelosi je rekla da će samit iskoristiti kako bi iskazali zahvalnost i divljenje ukrajinskom narodu u borbi protiv ruskog agresora.

- Hvala vam, predsjedniče Sabora, još jednom što ste nam omogućili da razgovaramo s vašim kolegama kako bismo još jednom mogli s vama potvrditi važnost odnosa SAD-a i Hrvatske, koliko smo važni jedni drugima, rekla je Pelosi i dodala da se Hrvatska predstavila kao vrlo prigodno mjesto za pregovore o miru, diplomaciji i završetku rata u Ukrajini na pobjedonosan način za demokraciju.

Pelosi je najviša američka dužnosnica u posjetu Hrvatskoj otkako je u Zagrebu 2015. bio tadašnji potpredsjednik Joe Biden, a sutra će sudjelovati na prvom parlamentarnom samitu Krimske platforme u NSK.


Jandroković je napomenuo da prvi posjet jedne predsjednice ili predsjednika Zastupničkog doma američkog Kongresa pokazuje i da je razina hrvatsko-američkih odnosa "zaista visoka".


Pelosi i Jandroković među ostalim su istaknuli i da bi postizanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja dovelo do jačanja ekonomskih veza i investicija.


Predsjednik Hrvatskog sabora kazao je i da su razgovarali o situaciji u regiji te su "iskazali čvrsto uvjerenje da je proces proširenja EU-a i NATO-a blagotvoran za stabilnost regije".


- Ali sve zemlje koje žele dostići tu razinu moraju ispuniti kriterije i potrebne standarde, a oni se uglavnom tiču vrijednosti, dodao je.


U kolovozu 2021. u Kijevu je održan inauguracijski samit Krimske platforme koja koordinira međunarodni odgovor na aneksiju Krima i druge sigurnosne izazove. Samit je ponovno održan ove godine u kolovozu, u virtualnom obliku, a oba su bila na razini predsjednika država ili vlada. Skupom u Zagrebu uspostavlja se parlamentarna dimenzija Krimske platforme.

Jandroković s čelnicima parlamenata Albanije, Švedske i Gruzije

Jandroković se prije susreta s Pelosi sastao s predsjednicima parlamenata Albanije, Gruzije i Švedske, te s predsjednikom Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta.

Albanska kolegica Lindita Nikolla zahvalila se Jandrokoviću na kontinuiranoj podršci koju Hrvatska daje albanskom europskom putu te je naglasila značaj prenošenja hrvatskih znanja i iskustava iz pretpristupnog procesa, priopćio je ured predsjednika Hrvatskog sabora. Također je iskazala zadovoljstvo statusom društveno integrirane albanske zajednice u Hrvatskoj, dok je apostrofiran zajednički stav u osudi ruske agresije na Ukrajinu i podršci toj zemlji u borbi za teritorijalni integritet.


Predsjedniku gruzijskog parlamenta Šalvu Papuašiviliju Jandroković je prenio hrvatsku podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Gruzije te podršku pridruživanju euroatlantskim integracijama. Predsjednici gruzijskog i hrvatskog parlamenta su "istaknuli značaj Prvog parlamentarnog samita Međunarodne krimske platforme kojim se inaugurira parlamentarna dimenzija ovog bitnog međunarodnog mehanizma", stoji u priopćenju.


- Za obje zemlje ruski napadi na Ukrajinu oživljavaju bolna sjećanja na događaje iz njihovih prošlosti, kao i suosjećanje i solidarnost s ukrajinskim narodom u aktualnoj situaciji, dodaje se.


Jandroković se predsjedniku švedskog Rikstaga Andreasu Norlenu zahvalio na švedskoj podršci hrvatskom pridruživanju eurozoni, Schengenu i OECD-u, podsjetivši ga da je Sabor u srpnju ove godine glasao za ratifikaciju Protokola o pristupanju Švedske i Finske NATO-u.


S austrijskim kolegom Wolfgangom Sobotkom Jandroković se složio da su austrijsko-hrvatski odnosi odlični i tradicionalno prijateljski.


- Obje strane drže da je inauguriranje parlamentarne dimenzije mehanizma Krimske platforme značajno kao još jedan modalitet koordiniranog djelovanja i podrške zemalja širom svijeta ukrajinskim težnjama za oslobađanje Krima i drugih anektiranih regija, navodi se.


Predsjednik Hrvatskog sabora primio je i potpredsjednika Europskog parlamenta Othmara Karasa kojem se zahvalio "na potpori koju pruža Hrvatskoj u ostvarivanju njezinih strateških ciljeva te izrazio želju za još intenzivnijom suradnjom Hrvatskog sabora s Europskim parlamentom", dodao je ured predsjednika Hrvatskog sabora.

Galerija
Gordan Jandroković i Lindit Nikoll, Foto: Patrik Macek /Pixsell
Gordan Jandroković i Andreas Norlen, Foto: Patrik Macek /PixsellGordan Jandrokovic i Salvan Papuašvili, Foto: Patrik Macek /Pixsell

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!