11:37 / 10.01.2022.

Autor: HRT

Prosvjedna nota zbog otkrivanja spomen ploče u Banja Luci majoru JNA Milanu Tepiću

Banja Luka - ilustracija

Banja Luka - ilustracija

Foto: Dejan Rakita / Pixsell

Povodom otkrivanja spomen ploče u Banja Luci majoru JNA Milanu Tepiću, koji je 1991. godine raznio skladište oružja u Bjelovaru, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini uručio je prosvjednu notu u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

- MVEP ukazuje na neprihvatljivost ovakve odluke gradonačelnika i Gradske uprave Grada Banja Luke, kojom se veliča teroristički čin osobe koja je tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, u samoubilačkoj akciji svjesno uzrokovala smrt velikog broja hrvatskih branitelja i civila te ogromna materijalna razaranja Grada Bjelovara. A takvom odlukom se gradske vlasti Banja Luke bez ikakve sumnje poistovjećuju s tom zločinačkom velikosrpskom politikom. Uz to, ovaj neprihvatljivi čin gradskih vlasti Banja Luke dodatno nas udaljuju od procesa izgradnje povjerenja i razvoja dobrosusjedskih odnosa, piše u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Oglasilo se i Ministarstvo hrvatskih branitelja.

- Nakon suludog čina podizanja spomenika majoru JNA Milanu Tepiću u Beogradu 2017. godine, nedopustivo veličanje ratnog zločinca podržale su i banjalučke vlasti, otkrivajući mu spomen-ploču. Ministarstvo hrvatskih branitelja najoštrije osuđuje odavanje bilo kakve počasti ratnom zločincu Milanu Tepiću, kojom se veliča sumanuti čin u kojem su poginula jedanaestorica hrvatskih branitelja i deset ročnih vojnika te je izravno ugroženo stanovništvo bjelovarskoga kraja. To nikako nije i ne može biti herojski čin kakvim ga vlasti u Beogradu i Banja Luci pokušavaju prikazati, to je kukavički čin i ratni zločin, a major Tepić sam je izabrao biti žrtva velikosrpske agresorske politike. Itekako je bio svjestan mogućih razmjera posljedica tog suludog čina i nije mario za žrtve koje su mogle biti puno veće, a spriječene su samo zahvaljujući hrabrim pripadnicima hrvatskih branitelja. Veličanjem ratnog zločinca koji je u samoubilačkoj akciji svjesno ubio druge i ugrozio mnoge živote provodeći velikosrpsku agresiju na međunarodno priznatom teritoriju Republike Hrvatske, predstavnici banjalučkih vlasti potvrđuju da zastupaju velikosrpsku ideologiju i politiku čije posljedice Hrvatska i danas trpi. Trideset godina od tog zločina slaviti Milana Tepića kao heroja još je jedan pokušaj iskrivljavanja istine o Domovinskom ratu, otvaranje rana obiteljima ubijenih hrvatskih branitelja, ali i dovođenje u zabludu mladih generacija koji svoju budućnost žele graditi na istini i europskim vrijednostima. Među njima očito nije banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković, koji se ovim činom svrstao među one koji veličaju ratne zločince. Hrvatska je pobijedila u Domovinskom ratu i porazila velikosrpsku politiku, to je istina s kojom se moraju suočiti, stoji u priopćenju.

- Nažalost 11 hrvatskih branitelja je tada poginulo. Taj isti major tzv. Jugoslavenske vojske ubio je i svojih 11 ročnih vojnika, djece i ni po nečemu ne zaslužuje ovakav tretman, kao što to čine osobe u liku gradonačelnika Banja Luke, rekao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

Reagirao je i premijer Andrej Plenković.

- Mi smo naravno svi zgroženi s obzirom na barutanu, broj poginulih ljudi tada, prema tome za nas bilo kakva spomen ploča je neprihvatljiva, deplasirana i osuđujemo to, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!