Andrija Štampar tvorac definicije zdravlja

06.04.2023.

14:06

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Andrija Štampar

Andrija Štampar

Foto: HTV / HRT

U povodu 75. godišnjice osnutka Svjetske zdravstvene organizacije, u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova održan je stručni skup. Istaknuto je da je doktor Andrija Štampar bio jedan od idejnih pokretača i utemeljitelja Svjetske zdravstvene organizacije. Bio je začetnik javnog zdravstva i zauzimao se za solidarnu zdravstvenu zaštitu za sve slojeve stanovništva, u svim dijelovima svijeta, bez privilegija i razlika. 

Štampar je i u svojoj mladosti isticao liječnike kao dionike medicinskih, društvenih i gospodarskih reformi na lokalnoj i međunarodnoj razini. Na humanističkoj razini je proširio zdravstveni fokus s pojedinca na opću i globalnu zajednicu, a jedan je i od stvaratelja prvog ustava WHO-a.

Dekan medicinskog fakulteta u Zagrebu Slavko Orešković je napomeno da je Štampar začetnik javnog zdravstva kakvog danas poznajemo.

- Zalagao se i sudjelovao u stvaranju pristupačne i solidarne zdravstvene zaštite svim slojevima stanovništva, u svim dijelovima svijeta, bez ikakvih privilegija i razlika, kazao je.

- Andrija Štampar nam je ostavio veliku vrijednost u svojih deset postulata 1926. godine kojima je obilježio javno zdravstvo i koje slijedimo već godinama, rekla je državna tajnica Ministarstva zdravstva Marija Bubaš.

- Andrija Štampar tvorac je definicije zdravlja koju Svjetska zdravstvena organizacija koristi i dan danas. Naglašavao je važnost zdravlja kao temeljnog ljudskog prava te se zalagao za ideju "zdravlje za sve", koja ostaje vodeće načelo Svjetske zdravstvene organizacije do danas, istaknula je prof.dr.sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar".

- Kao vizionar i iznimno poduzetna osoba, doktor Štampar je svojim prijedlozima promijenio lice javnog zdravstva diljem svijeta. A početni prijedlozi za rad Svjetske zdravstvene organizacije temelj su alata koje državne institucije danas imaju na raspolaganju i koriste kada su suočene s javno zdravstvenim krizama, epidemijama i pandemijama, rekao je dr.sc. Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

Grlić Radman se osvrnuo na posljedice koje je uzrokovala pandemija COVID-a, te je upozorio kako nam je pandemija pokazala i na potrebu stvaranja snažnije globalne zdravstvene arhitekture.

- Zahvaljujući radu Andrije Štampara, Hrvatska već stotinu godina postavlja standarde i svjetske inicijative u području zdravstva, istaknuo je.

Kažu da je Štampar progurao ideju i proveo organizaciju socijalne medicine kroz svojih deset postulata. Naglašavao je načela socijalne pravde i ideje poput toga da je bitno da liječnik ide pacijentu, te da liječnici nikada ne smiju direktno ustupati u novčanu komunikaciju s pacijentom.

- Štampar je bio prepoznat na svjetskoj razini, a imao je znanstveni i administrativni autoritet pošto je bio na čelu svih važnih institucija koje su oblikovale tadašnji znanstveni, a i politički život", objasnio je savjetnik predsjednika Vlade za društvena pitanja Zvonko Kusić.

Ima li nade za Imunološki zavod?


"Zdravlje svima, pozdrav domovini" naziv je nove epizode HTV-ove emisije Labirint koja se bavi sudbinom nekad moćnog Imunološkog zavoda. Iako su imali svjetski priznate proizvode, doživjeli su krah. Gdje su njegovi zaposlenici? Tko može tvrtku od strateškog interesa podići iz pepela?

Pogledajte emisiju: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!