09:32 / 21.01.2022.

Autor: Studio 4/HRT

Hrebak: Prestanimo plakati za Inom

Darijo Hrebak i Anka Mrak Taritaš

Darijo Hrebak i Anka Mrak Taritaš

Foto: HRT / HTV

Premijer Plenković sudeći prema zadnjim izjavama čvrsto stoji i podržava Zvonka Frku Petešića predstojnika svog Ureda kojeg prozivaju za prijavu prebivališta i korištenje državnog stana u Zgrebu. Isto bi se moglo reći i za ministra Darka Horvata kojeg bi oporba smijenila u Saboru zbog kašnjenja obnove. Sve to su u Studiju 4 komentirali Darijo Hrebak (HSLS) i Anka Mrak Taritaš (Glas). Hrebak se osvrnuo i na energetsku situaciju u Hrvatskoj. 

- Otvorila se tema o predstojniku Ureda premijera i to po principu 'tjerate zeca, a istjerate vuka'. Nakon pitanja 'promtne' obnove stana u Zagrebu otorila se tema po kojim osnovama Frka Petešić koristi taj stan. To se nemušto iskomuniciralo s javnosti. Treba jasno javnosti reći je li on ima pravo ili nema pravo. Ako nema pravo, mora snositi političku odgovornost. Ovakvo bahato ponašanje premijera, citiranje propisa i napadanje novinara nije dobro, kazala je Anka Mrak Taritaš

Dario Hrebak je kazao kako ima puno bitnijih tema. U početku ga je, kaže zabrinulo pitanje je li Frka Petešić propustio platiti prirez promjenom prebivališta što se nije dogodilo. 

Komentirajući zahtjev oporbe za smjenom ministra Horvata kazao je kako se radi 'o već ne znam kojem po redu takvom zahtjevu oporbe'. HSLS je na koordinaciji čuo određene informacije o dinamici obnove i s tim nisu zadovoljni. Međutim, ona će se ubrzati sustav je uspostavljen, uvjerio ih je Horvat, dodao je. Naglasio je kako HSLS daje potporu prvenstveno premijeru, a premijer je taj koji bira svoj tim. U lipnju će vidjeti jesu li sredstva povučena, hoće li se obnova ubrzati i je li oporba u pravu. 

Spašavanje ministra ili spašavanje obnove?


- I druge zemlje nisu povukle sva sredstva. Moramo jasno reći - mi smo preregulirana i prebirokratizirana zemlja. Naša birokracija se ponaša kao crno-bijeli televizor u doba pametnih telefona. Birokraciju treba pothitno digitalizirati i smanjiti je, učiniti učinkovitijom, poručio je Hrebak.

Mrak Taritaš je poručila kako zahtjev oporbe za smjenom ministra Horvata ima za cilj "spašavanje obnove, a da ministra spašava njegov šef i vladajući te svi koalicijski partneri HDZ-a". Oni su, dodaje - svjesni da Horvat ne radi dobro svoj posao.  

- Voljela bih da cijeli Zagreb bude u skelama, ali obnova se neće događati. Ovdje nije trenutak za spašavanje ministra Horvata. Ovo je trenutak za spašavanje obnove i ugleda RH - da Europa ne kaže da nismo sposobni, dodala je Mrak Taritaš. 

Pitanje ukidanja COVID potvrda

Hrebak je kazao kako postavljanje pitanja ukidanja COVID potvrda na koalicijskom sastanku nije pokušaj da se onemogući referendumska inicijativa. Za nju je kazao da se radi o antivakserskoj priči, a on nije antivakser. O ukidanju potvrda, smatra - treba odlučiti struka. Pozvao se na druge zemlje koje o tome razmišljaju, pad broja hospitaliziranih i nadu koju nudi omikron. Treba, kaže - razmišljati o narednoj turističkoj sezoni.

Mrak Taritaš je upozorila na malu procijepljenost i veliki broj mrtvih. Upitala je 'Zašto?' te naglasila da se ljudi trebaju cjepiti jer žele zaštititi svoje zdravlje, a ne zbog COVID potvrda. Smatra da Vlada nije dovoljno učinila da informira građane o tome zašto se treba cijepiti. 

Zaštita građana od inflatornog udara 

- Poskupljenje plina i nafte problem je Hrvatske kao članice EU-a i sve što može pomoći građanima, i najmanju moguću mjeru koja će im olakšati život podržavali smo i podržat ćemo. Međutim, voljela bih da to dođe u Sabor kako bi o tome mogli raspravljati, kazala je Mrak Taritaš. Voljela bi, dodala je - da se oporbu shvati kao nekoga tko zna, tko upozorava i kad ima neke prijedloge, Vlada to uvaži.  

Hrebak je pozdravio ovaj stav, međutim nije siguran da veliki dio oporbe dijeli njezin stav. Dodao je: "Vidjeli smo u Saboru kako se vrši komunikacija". Najavio je da će HSLS podržati mjere Vlade, ali bi htjeli povući pitanje o tome što će se dogoditi za dvije, pet, deset godina.

'Prestanimo plakati za Inom' 

Hrebak je Naglasio je kako Hrvatska treba poraditi na vlastitim rezervama te spomenuo Grubišno Polje kao mjesto gdje bi se to moglo 'utisnuti' i tako regulirati cijene. Naglasio je i kako Hrvatska ima velike potencijale geotermalnih izvora energije i trebala bi se okrenuti prema energetskoj neovisnosti. 

- Prestanimo plakati za Inom. Hajdemo gledati u budućnost. U slijedeće 2-3 godine možemo napraviti skladište plina a u idućih 5-7 godina možemo otvoriti priču o geotermalnim izvorima, poručio je Hrebak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!