14:54 / 20.01.2022.

Autor: HRT

Plenković o Frki Petešiću: Ovo je haranga, namjerno se to radi

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu nakon sjednice Vlade. U uvodnim napomenama premijer je govorio o Vladinim aktivnostima. Spomenuo je obrazovanje i povećanje stipendija, osvrnuo se na jučerašnje Aktualno prijepodne te naveo da Hrvatska ima potporu Bruxellesa vezano za ulazak u eurozonu. Komentirao je i zahtjev predsjednika za smjenu ministra obrane, COVID potvrde, prozivke ministra Horvata te Zvonimira Frke Petešića.

O pismu predsjednika Milanovića

Komentirajući zahtjev predsjednika Zorana Milanovića  za smjenu ministra obrane Marija Banožića i navode da ministar skriva nalaz inspekcije u kabinetu načelnika Glavnog stožera OS Roberta Hranja, a vezano za Milanovićeva putovanja, premijer je rekao kako "je taj neki scenarij upućivanja pisama putem medija metodološki apsolutno neprihvatljiv" te da su mu "ta pisma koliko god ih ima - totalno irelevantna".

- Što se tiče sadržaja tog izvješća, nisam ga čitao, pogledat ću ga kad budem imao vremena - ne vidim da je to nešto bitno, a i ministar se o tome očitovao, poručio je Plenković. Dodao je da je Banožić zadovoljan izvješćem, pa je i za njega to 'OK'.

Oko koncepta i teze "ne vidim mogućnosti za daljnju suradnju", i to zbog strateškog zlostavljanja, Plenković kaže da i on može tako reći.

- Mislim da predsjednik Republike strateški zlostavlja ogroman dio institucija građana, komentatora, medija, političkih aktera, i ne vidimo nikakve mogućnosti za daljnju suradnju, ali smo spremni za dijalog, znači to je otprilike ta varijanta, objasnio je premijer.

Na pitanje hoće li od Banožića tražiti da javno objavi to izvješće, Plenković je kazao da neće, jer nije Banožić taj koji stavlja klasifikaciju na te dokumente. Na protupitanje zašto, jer je upravo Banožić tražio tu inspekciju, premijer kaže da je nije tražio za javnost, nego za sebe.

- Banožić je rekao da je zadovoljan s izvješćem, ako je on zadovoljan, meni je OK, dodao je premijer.

Na pitanje mogu li funkcionirati Oružane snage ako nema komunikacije između MORH-a i Pantovčaka, Plenković kaže da moraju komunicirati te da im on to preporučuje.

Premijer je potvrdio da će uskoro dostaviti ugovore o kupnji višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafale Uredu predsjednika.

- Ima svo pravo na to, on je predsjednik države, imamo li mi prostora za suradnju nebitno, ali ima pravo na ugovore i dobit će ih, koji su naravno isto tajni, zaključio je Plenković.

O COVID potvrdama

Govoreći o COVID potvrdama, premijer Plenković rekao je da za sada nema promjena.

- Primjeri drugih zemalja mogu biti korisni, ali situacija je bitno različita. Raspravu o tome uglavnom vode zemlje u kojima je procijepljenost bitno veća nego u Hrvatskoj, kazao je. Smatra da je dobro da nema hospitaliziranih koliko je zaraženih.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je da će uskoro prezentirati mjere u vezi s rastom cijena energenata, a premijer Plenković istaknuo je da u Hrvatskoj nisu rasle cijene struje i plina te da neće rasti do 1. travnja za kućanstva. Na pitanje hoće li se razmatrati uvođenje vaučera za plin, rekao je da je to moguće.


O ministru Horvatu

Na pitanje novinara o uvjetnoj potpori koalicijskog partnera ministru Darku Horvatu o kojoj je ranije danas govorio Dario Hrebak, Plenković je istaknuo kako je Horvat dbio potporu cijele koalicije u utorak.

- Ministar radi, rade svi resori i točka, dodao je.

Na pitanje postoji li problem između njega i Hrebaka, Plenković kaže kako misli da ne.

- Suradnja je odlična. Morate razumjeti da je koalicija - koalicija. Svaka stranka ima neka svoju vidljivost i specifičnost. Mi smo tu tolerantni i otvoreni. Mi ne zatvaramo vrata i ne govorimo da više ne možemo surađivati, odgovorio je Plenković.

O Zvonimiru Frki Petešiću

Što se tiče prijave mjesta prebivališta Zvonimira Frke-Petešića, premijer Plenković rekao je da je to fenomenalan primjer kako Zvonka Frku Petešića učiniti nekim problemom.

- Za njega ili onako usput, za mene. Odmah se traži kut kako se može naštetiti Vladi ili HDZ-u. Preporučio bih im da im Zvonko bude suradnik, da rade za Hrvatsku 30 godina kao on pa neka onda pričaju o njemu. Za drugo čitajte priopćenje Ministarstva državne imovine. Ne bavim se tuđim osobnim stvarima, ne pratim tko ima gdje prebivalište ili boravište, dodao je.

-  U tom istom stanu bio je državni dužnosnik prije Zvonka, tamo je živio ministar Salaj, SDP-ova ministrica Sobol, državna tajnica ili zamjenica ministra, ne znam što je bila Sonja Čikotić. U istom tom stanu i isto im je ministarstvo temeljem nekog pravilnika to dalo. Zvonko na to ima pravo kao državni dužnosnik. Ima pravo na to i točka, rekao je premijer.

Na inzistiranje novinara zar nije morao prijaviti prebivalište u Zagrebu premijer je rekao kako se ne bavi time i da ga to ne zanima.

- Ovo je toliko smiješna priča, ne da neće podnijeti ostavku nego će i raditi svoj posao i dalje. Točka, naglasio je premijer i rekao kako njemu sve oko toga izgleda OK.

- Čovjek nema fizički u vlasništvu nekretninu ni u Hrvatskoj ni u Francuskoj. Ovo je još jedan primjer harange i sad ćemo podvući crtu. Dosta. Točka. Game over, rekao jer Plenković.

Na pitanje je li njegova obitelj prijavljena u Zagrebu premijer je rekao da ga ne zanima gdje je njegova obitelj prijavljena.

- Ne znam i nije me briga. Po važećim propisima ima pravo na korištenje stana. Je li on nešto ukrao? Nije. Ima li pravo na to? Ima. Jesu li bili ljudi u stanu prije njega. Jesu. Hoće li biti nakon njega? Hoće .That's it, rekao je.

- Gdje je problem? Je li se zgrada u Jurišićevoj obnovila brže jer je on tamo? Nije. Ima li pravo na 96 kvadrata? Ima na 90, no nisu baš svi stanovi rađeno po pravilnicima. Nema nekretninu ni u Hrvatskoj ni u Francuskoj, gdje mu je prebivalište, gdje boravište. Dajte molim vas, prestanimo više s time. Opterećujete javnost, sami sebe, radite aferu čovjeku kojem se ne može naći crno ispod nokta. Ovo se radi namjerno, ovo je haranga, rekao je premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!