Anušić: Ne slažem se sa smjenom Tramišak, ali neću rušiti stranku

12.01.2023.

21:41

Autor: HRT/IMS/V.G.

Ivan Anušić

Ivan Anušić

Foto: HTV / HRT

Predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a župan Ivan Anušić rekao je u četvrtak da se ne slaže sa smjenom ministrice Nataše Tramišak, ali da unatoč tome neće biti stranačkog bunta, jer neće rušiti stranku koju je gradio, a premijer ima podršku HDZ-ovih zastupnika iz 4. izborne jedinice.


Nakon sjednice Županijskog odbora HDZ-a, Anušić je večeras rekao novinarima da je Županijskom odboru stranke prenio svoje stavove, kao i smijenjena ministrica Tramišak, koja je također bila na sjednici, ali nije davala izjave.

- Glavna tema svakako je politička situacija oko Nataše Tramišak, komentirali smo. Bivša ministrica bila je ovdje i prenijela svoj stav. Javili smo se u raspravi svi, razgovarali smo i zaključili - ne podržavamo ovu smjenu, nije bila potrebna, ne vidim razlog zašto se to dogodilo, ali ponavljam Vladu vodi premijer Andrej Plenković koji ima legitimitet kreirati svoj tim kako on misli da će najbolje raditi. U ovom slučaju on je odlučio da Tramišak više neće biti ministrica. Ja sam tada rekao da se s tim ne mogu složiti, ali da poštujem njegovu odluku jer je njegova zadnja tko će biti ministar u Vladi, poručio je Anušić.

S obzirom da je premijer u ovom slučaju odlučio da Nataša Tramišak više neće biti ministrica Anušić ističe da se s time osobno ne može složiti te da je na Predsjedništvu HDZ-a glasovao protiv njezine smjene, ali da poštuje premijerovu odluku, jer on na kraju odlučuje tko će biti ministar u njegovoj Vladi.

- Ako je netko mislio da ćemo na današnjoj sjednici županijskog odbora podići neki bunt, ići nekoga rušiti, više puta sam ponovio - ja svoju stranku neću rušiti. Od 2014. sam predsjednik Županijske organizacije. Digli smo stranku u zadnjih sedam-osam godina iz pepela, napravili smo rezultate kakve HDZ nikad nije imao u Osječko-baranjskoj županiji. Ono što sam gradio i stvarao neću rušiti.

- Mislim da je moja dužnost komunicirati ono za što mislim da je nelogično, da nije dobro za stranku, niti za Vladu; ali da ću rušiti nešto zato što se osobno ne slažem s nekom odlukom, ne pada mi na pamet, naglasio je predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a.

Ocijenio je kako je HDZ "samo poluga, a bitna i ključna stvar su hrvatska država i hrvatski narod, koji živi u ovoj državi".

- O njima treba voditi brigu i oni su najbitniji u svemu. Samo interes hrvatskog naroda i hrvatske države su na prvom mjestu, sve drugo je sekundarno, zaključio je Anušić dodajući da će Plenković i dalje imati podršku zastupnika HDZ-a iz IV. izborne jedinice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!