Nakon mini rekonstrukcije Vlade ne prestaju reakcije

12.01.2023.

Zadnja izmjena 14:33

Autor: HRT

Branko Bačić i Šime Erlić

Branko Bačić i Šime Erlić

Foto: Patrik Macek / Davorin Visnjic / Pixsell

Rekonstrukcija Vlade u fokusu je političke javnosti. Premijer Plenković jučer je umjesto Ivana Paladine na mjesto ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine - najvažnijeg resora za obnovu - predložio Branka Bačića. A Natašu Tramišak zamijenit će Šime Erlić, dosadašnji državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova. Nakon te premijerove objave, ne prestaju reakcije.


Nakon što je premijer sinoć zahvalio dvama ministrima - radno jutro u Klubu zastupnika HDZ-a, iza zatvorenih vrata. Bio je ondje Branko Bačić, ali i razriješeni Ivan Paladina, koji je zatim viđen na saborskim hodnicima. Danas bez komentara, kao i Nataša Tramišak. Stizale su zato reakcije na njezinu sinoćnju izjavu. 

- Ono što smo sve ovo vrijeme komunicirali bilo je intenziviranje procesa obnove u svim sektorima. Nema nikakvog raskola u HDZ-u. Kolega Bačić ima iskustva i već je obnašao dužnost ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine. Jako dobro poznaje sustav, naglasio je Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade.

Kandidati za nove ministre jutro nakon objave - bez izjava. Šime Erlić oglasio se priopćenjem.

- Idući tjedan saborskim zastupnicima predstavit ću svoj plan za unaprjeđenje sustava apsorpcije EU fondova za novu perspektivu 2021.-2027. i na koji način možemo dodatno pridonijeti ujednačenom regionalnom razvoju Hrvatske.

Program će predstaviti i Branko Bačić, od kojeg se očekuje ubrzanje obnove nakon potresa. Uz ministarsku dužnost, predviđeno je i da bude potpredsjednik Vlade.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner (HDZ) rekao je kako je uvjeren da će novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić ubrzati proces obnove nakon potresa istaknuvši da oporba oko smjene dvaju ministara namjerno "stvara buru u čaši vode".

- Duboko sam uvjeren da će Bačić to itekako uspješno raditi. Tim više što ima veliko iskustvo - veliko političko, ali i stručno iskustvo. On je bio ministar graditeljstva i itekako dobro zna resor i poznaje sve probleme, rekao je Reiner je u izjavi novinarima u ime Kluba HDZ-a u Hrvatskom saboru.


Petry: "Pravi HDZ-ovci" spremni su raditi za Hrvatsku iz svake pozicije

Ličko- senjski župan i član Predsjedništva HDZ-a Ernest Petry je podržao premijera Plenkovića u rekonstrukciji Vlade te naveo da "pravi HDZ-ovci" razumiju da su nacionalni interesu iznad osobnih i da su za dobrobit Hrvatske spremni raditi iz svake pozicije.


Petry, koji je i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Ličko-senjske županije, naglasio je da se tim promjenama želi ubrzati proces obnove područja pogođenih potresom te gospodarska revitalizacija brdsko-planinska područja poput Like.

Podupirem odluku predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića jer je budućnost i prosperitet Hrvatske i hrvatskih građana uvijek na prvom mjestu, a kada je državni interes u pitanju nema mjesta za razmišljanje o osobnim interesima, stoji u priopćenju koje Petry završava riječima da pravi HDZ-ovci to razumiju, te da su iz svake namijenjene im pozicije spremni nastaviti raditi za dobrobit Hrvatske.

Ako se pita predsjednika - kadrovske promjene neće naići na plodno tlo.

- Zato što je ministar tu sporedan. Glavna je ključna osoba, a to je, posebno u ovoj Vladi, premijer.

Jedna osoba koja za to mora preuzeti odgovornost, političku i izvedbenu, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Slaže se s time dobrim dijelom i saborska oporba, koja tvrdi da ministri nemaju nikakve ovlasti.

Grbin: Svejedno je tko je ministar jer nemamo politiku

- Iskreno, Bačić ili Paladina, Erlić ili Tramišak potpuno je svejedno ako mi nemamo nikakve politike, ako bi s jedne strane pomogli ljudima koji i dalje žive u kontejneru, a s druge strane kako bi osigurali da se povlači više sredstava iz fondova EU-a za dizanje standarda hrvatskih građana. Od Plenkovića koji je odgovoran za sve što se događa u ovoj Vladi nismo čuli ni riječ o tome. Čuli smo od njegovih bivših ministara, da ništa nisu mogli sami poduzeti jer za to nemaju odriješene ruke. Sad je potpuno jasno da je kočničar svega što se u Hrvatskoj treba pomjeriti na bolje jedino Andrej Plenković, rekao je Peđa Grbin iz SDP-a.     


- Imao sam priliku dosta surađivati s Bačićem u ovom parlamentarnom odnosu. Ono što smo se dogovorili, više-manje se održala riječ. Ovo doživljavam za gospodina Bačića kao jednu vrstu kazne, ali razumijem da je ovo bila karta koju je premijer bio prisiljen odigrati, rekao je Arsen Bauk iz SDP-a.

- Vjerujem da će dobiti taj vrući krumpir, ali činjenica je da su stvari otišle predaleko i za ozbiljne promjene trebat će proći još puno vremena. Žao mi je da se u Gradu Zagrebu kao i na Baniji još nisu počele obnavljati kuće niti stambeni objekti, istaknuo je Davor Bernardić, Socijaldemokrati.

- Mislim da je dobro da se ide u centralizaciju jer sam to govorio kao saborski zastupnik, da je potrebno da jedna institucija upravlja obnovom privatnih zgrada. Kad imamo tri, onda imamo problem s koordinacijom, možda zategnute privatne odnose i to nikako nije dobro. Ovo je treći ministar graditeljstva u godinu i pol dana. Nadam se da će biti treća sreća i da će napokon obnova privatnih zgrada na Baniji i Gradu Zagrebu krenuti brže i bolje. Kao gradonačelnik Grada Zagreba očekujem to od novog ministra, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Skeptičan je i bivši šef Fonda za obnovu.

- Od početka smo govorili da bi u slučaju obnove od potresa trebalo slijediti najbolju svjetsku praksu, i da bi je trebalo prepustiti stručnjacima. Dekan Arhitektonskog fakulteta izašao je iz Stručnog savjeta jer se nije slagao s tehničkim stvarima, a ja sam upozoravao na problem procesa i organizacije. Sam proces obnove je vrlo kompleksan. Kad ga nacrtate, on je na 80 stranica. Treću godinu od potresa imamo situaciju da imamo 24 posto građana obrađeno u postupku u Ministarstvu graditeljstva. Samo ova promjena ne vjerujem da će donijeti veliko poboljšanje. Činjenica je da se radi o Bačiću koji je od povjerenja premijera, ali nedostaje struka i usklađenje zakona i podzakonskih akata s najboljom svjetskom praksom, istaknuo je Damir Vanđelić, bivši ravnatelj Fonda za obnovu.

Sramota Plenkovića i njegove Vlade zove se obnova koje nema, kaže Anka Mrak-Taritaš i dodaje kako je i Zagreb nakon potresa ostao ispod radara jer obnove nema.

Vidović: Tramišak je bila najlošija ministrica u Vladi

Predsjednik stranke Socijaldemokrati Davorko Vidović ocijenio je da je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU na odlasku Nataša Tramišak bila jedna od najlošijih u Vladi, a područje za koje je bila zadužena jedno od najzapuštenijih. Dodao je i kako je veći problem ono što slijedi, a to je da dolaze oni koji će vjerojatno kao i 22 prethodna ministra završiti neuspješno i smjenom.

- Ne može premijer toliko ministra zamijeniti koliko bi to bilo poželjno, bilo bi dobro da se uz ovo dvoje našao još koji, kazao je Vidović.

Kada je riječ o obnovi, vladinom političkom prioritetu u ovoj godini, Vidović smatra da će biti ključna uska suradnja dva ministarstva, za graditeljstvo i EU fondove a hoće li u tome uspjeti pokazati će vrijeme.

- Imenovanjem Branka Bačića za ministra poslana je politička poruka obzirom na njegovu visoku funkciju u HDZ-u da je to prioritetno i važno područje a hoće li on imati odriješene ruke i hoće li znati obaviti što se od njega očekuje također će pokazati vrijeme , ustvrdio je Vidović.

Benčić: Plenković ne želi jake ministre

Predsjednica Kluba zastupnika Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić izjavila je da je u rekonstrukcijama Plenkovićevih vlada konstanta dolazak nesposobnih ili korumpiranih ministara, jer on ne želi jake ministre kako bi štitio svoju političku poziciju u Vladi i HDZ-u.

Najavila je da će opozicija interpelacijom tražiti da Bačić svaka tri mjeseca Saboru podnosi izvješća o stanju u obnovi.

Vidović Krišto: Plenković štiti korupciju

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost) ustvrdila je kako je najnovija rekonstrukcija Vlade potvrda da je premijer Plenković "odlučan svim raspoloživim sredstvima zaštititi korupciju".

Tvrdi kako je Nataša Tramišak smijenjena iz dva razloga - jer je kao ministrica surađivala s europskim istražiteljima na razotkrivanju korupcije u slučaju "software" što je rezultiralo uhićenjem i procesuiranjem bivše ministrice Gabrijele Žalac i jer je surađivala s istražiteljima u slučaju korupcije u ministarstvu EU fondova u aferi "najbrži prst".


Miletić (Most): Plenkovićeva politika je politika "potpunog rasula"

Saborski zastupnik Mosta Marin Miletić najnovije promjene u Vladi ocijenio je nastavkom politike rasula premijera Andreja Plenkovića.

- To je Plenkovićeva politika, politika potpunog rasula, komentirao je Miletić u Saboru najnoviju rekonstrukciju Vlade.

- Gledao sam emisiju u kojoj Branko Bačić šeta kroz vinograd zamišljenog pogleda u daljinu prema moru i kaže kako misli da je vrijeme za mirovinu. Dakle, Bačić je čovjek koji u 14 sati istog dana misli da ide u zasluženu mirovinu i da mu je ovo zadnja godina, a u 14.30 saznaje da će biti novi ministar, kazao je Miletić ilustrirajući svoju tezu o politici rasula.

Smatra da je to posljednji Plenkovićev pokušaj spašavanja - ne stranke, nego vlastite pozicije da si osigura mjesto u Bruxellesu.

- Imali smo nekoliko ministara, Paladinu, Horvata, a sada Bačića, to je jedna ekipa upitnih i nesposobnih ljudi, koji su imali moć u rukama da promijene stvari, ali se nisu baš pokazali, ustvrdio je Miletić.

Penava: Nije problem u kadrovima, već u onome tko kadrovira

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava ocijenio je u četvrtak kako učestale promjene velikog broja ministara u Vladi pokazuju da nije problem u kadrovima, već u onome tko kadrovira.

Komentirajući odlazak Ivana Paladina i Nataše Tramišak, Penava je rekao kako mu "nije jasna logika premijera Plenkoivća da brani ministre koje sumnjiče DORH i OLAF, a smjenjuje one koji nemaju afera.

- Nataša Tramišak je osoba koja iza sebe nema niti jednu aferu, što je jako rijetko kada je riječ o Plenkovićevim ministrima, a uz to ima dobre rezultate. Kada DORH i OLLAF podižu optužnice protiv ministara, njih Plenković brani, a one koji su neopterećeni aferama, imaju rezultate i ideje, miče sam. Nije mi to jasno", kazao je Penava.

Odgovarajući na novinarska pitanja na konferenciji za novinare o ulaganjima u vukovarske dječje vrtiće, Penava je ocijenio kako je smjena Tramišak i svojevrsna poruka osječko-baranjskom županu Ivanu Anušiću.

- Ovo je zapravo posljednji obračun Plenkovića s domoljubnom i nacionalnom strujom u HDZ-u. On je HDZ proteklih godina transformirao u anacionalnu stranku, koja je daleko od demokršćanskih vrijednosti. Radi toga su smijenjeni ljudi poput Brkića, Kovača, Stiera i ostalih, kazao je.

Na primjedbu novinara da je ministar obrane Mario Banožić sada jedini ministar iz Slavonije, Penava je ustvrdio kako je Banožić kadar kakav Plenković upravo treba, koji je "u svakom trenutku spreman veličati lik i djelo velikog vođe".


Novi ministri trebali bi biti izglasani u Saboru idući tjedan

Vladajući optužbe - odbacuju.

- Promjena u Vladi je promjena u Vladi. Premijer ima pravo, naravno, promijeniti ministre, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

- Nema nikakvih sukoba i ne bih govorio o slavonskom, zagorskom HDZ-u. HDZ je jedinstven. Svatko ima demokratsko pravo izreći svoj stav, ali isto tako gospodin Anušić je podržao izbor gospodina Bačića za budućeg ministra, ističe Damir Habijan, Klub zastupnika HDZ-a.

Promjene nisu zahvatile samo Vladu. Naime, iz Središnjeg državnog ureda za obnovu odlazi Gordan Hanžek. Novi ministri, pak, trebali bi biti izglasani u Saboru idući tjedan.

Više pogledajte u prilogu Šime Vičevića:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!