Apel alkarskog vojvode: Cijepimo se svi koji možemo!

08.08.2021.

18:29

Autor: HRT

Boško Ramljak

Boško Ramljak

Foto: HTV / HRT

U Sinju se trči 306. Sinjska alka. Sve okupljene uoči trke pozdravio je alkarski vojvoda Boško Ramljak, koji je na toj dužnosti od 2018. godine. Istaknuo je kako kako po uzoru na naše pretke moramo dati sve od sebe "kako bismo i danas zaštitili živote svih naših ljudi".

- Danas smo pred novim izazovom. Ovogodišnja se Alka po drugi puta održava u okolnostima borbe cijelog svijeta protiv neprijatelja čovječanstva pod imenom koronavirus. Sve vas koji me čujete pozivam i molim da se, kao naši preci, pokrenemo i napravimo sve što možemo ne samo da nam gledalište na idućoj 307. Alki bude puno, nego da zaštitimo živote svih naših starih i bolesnih, napravimo ono što je potrebno da počnemo ponovno normalno živjeti, cijepimo se svi koji možemo, kako bismo stekli kolektivni imunitet i vratili ono naše drago staro normalno, poručio je Boško Ramljak

Dodao je kako je osim pandemije covida-19 najveći problem u Cetinskoj krajini depopulacija stanovništva. Čestitao je Vladi premijera Andreja Plenkovića što se izborila za obilnu financijsku pomoć Republici Hrvatskoj u novom financijskom razdoblju iz Europske unije, te izrazio nadu da će kvalitetno ulaganje toga novca u tom kraju ali i širom Hrvatske ne samo zaustaviti odlazak mladih iz domovine, nego i motivirati na povratak one koji su već otišli.

Upozorio je kako, iako je mladima novac važno sredstvo i preduvjet za normalan život, "svakako nije i nešto najvažnije". "Njima je od svega novca važnije da ih se uvažava, da se poštuju njihovo znanje i vještine, da im se pokaže kako se na njih računa i da će dobiti kvalitetnu priliku, a ne da ih se odbacuje, gura sa strane i gleda neprijateljski kao konkurenciju", ustvrdio je viteški vojvoda Ramljak.

Zbog toga je Viteško alkarsko društvo već pokrenulo proces "iskrenog pristupa i davanja šanse mladima i to u interesu budućnosti Alke, Sinja i Cetinske krajine", rekao je, te poručio kako se nada da će i druge institucije slijediti takav pristup.

Proglasio je 306. Alkarsko nadmetanje otvorenim riječima: "Alkari, ocijenio sam da ste uvježbali junačku desnicu i izoštrili oko sokolovo kako biste na svojim brzim konjima viteški jurišali kopljima na alkarsku metu. Alkarski momci, ponosno stupajte u alkarskoj povorci, baš onako kako su to činile generacije vaših očeva, djedova i pradjedova na ovoj istoj stazi. Neka vam je sretno!".

Zbog epidemioloških razloga ovogodišnja Sinjska alka se održava s ograničenim brojem posjetitelja. Kako su priopćili iz viteškog alkarskog društva, zbog epidemiološke situacije neće se održati ni tradicionalna Večer slavodobitnika. Osvježenje u Vili Tripalo, zbog epidemiološke situacije, organizirano je samo za sudionike alkarske povorke, organizatora, goste i uzvanike, poručili su iz VAD-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!