16:25 / 20.03.2020.

Autor: I.Z./HRT

Apel hrvatskih liječnika

-

-

Foto: - / -

Liječnici Hrvatske apeliraju na razum i smirenost. Pozivaju građane da ostanu u svojim domovima.
Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr.sc. Krešimir Luetić obratio se javnosti u ime hrvatskih liječnika.

Tekst prenosimo u cijelosti.

Hrvatska je, uz tešku epidemiju korona virusa, suočena i s epidemijom dezinformacija, koje se šire brže od virusa. Stvaraju zbunjenost i paniku u javnosti. Opširnije

Još prije dva tjedna život je tekao skoro normalno. Išli smo na koncerte, utakmice, predstave. Danas, takav život više ne postoji. Virus je među nama. Epidemiju nismo mogli izbjeći i broj zaraženih će rasti. Epidemija je posljedica visoke zaraznosti virusa i globalne povezanosti, a ne nečijeg putovanja. Ljudi pokušavaju pronaći „krivce“ za ovu nevolju, no krivaca nema. Jedini krivac je virus.

Mi, liječnici, shvaćamo što je strah, zabrinutost i neizvjesnost. Razumijemo njihove loše posljedice. Stoga, pozivamo sve na smirenost i razum. Pozivamo svakog građanina, liječnika, ravnatelja, novinara i državnog dužnosnika na maksimalnu odgovornost za javnu riječ.

S epidemijom se ne možemo boriti pozivima na verbalni linč zaraženih, izljevima bijesa na pojedine liječnike i njihove obitelji, prijetnjama i lažima. Epidemiju možemo svladati samo razumom, solidarnošću i humanošću.

Dok je većina građana u svojim domovima, liječnici su uz bolesne i zaražene. Mi, liječnici, smo tu zbog vas i za vas. Mnogi od nas zarazit će se upravo liječeći bolesne. Ali i na to smo spremni, sami smo odabrali svoj poziv.

Na prvoj crti borbe s virusom, suočit ćemo se s popunjenim bolnicama, iscrpljenošću i stresom. Sve ćemo to izdržati. Od države očekujemo da nam osigura nužne uvjete i zaštitna sredstva.

Liječnici su, uz druge zdravstvene radnike, najvažniji bedem obrane protiv epidemije koji Hrvatska ima.

Čvrsto vjerujem u znanja, vještine i iskustvo kolegica i kolega. Poraz nije opcija!

Poštovani sugrađani, ostanite kod kuće, izbjegavajte socijalni kontakt, pazite na sebe i svoje bližnje. Rat s epidemijom dobit ćemo zajedno. Pred nama je test naše ljudskosti. Nemojmo na njemu zakazati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!