16:51 / 07.04.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Apel iz KBC-a Split: Nedostaje svih krvnih grupa

Apel darivateljima krvi

Apel darivateljima krvi

Foto: Borna Filic / PIXSELL

Iz splitskog KBC-a apel zbog nedostatka krvi svih krvnih grupa - posebno 0 i A, pozitivne i negativne.

U ožujku su, ističu u Zavodu za transfuzijsku medicinu, imali rekordne potrebe za krvnim pripravcima - izdali su više od 2 tisuće doza, iako su operacijski zahvati u takozvanom hladnom pogonu.

Usprkos svemu, uspjeli su osigurati dovoljne količine za sve pacijente u potrebi, no stanje je jutros alarmantno, pa su pozvali sve dobrovoljne darivatelje i sve ostale da dođu na Zavod danas, sutra i prekosutra do 18 sati.

- Ljudi misle, ako nema operacija da se ne troši krv. Takve operacije su sad već savršene, savršeno ih izvode i naši kirurzi ne troše krv za takve operacije. Ali, mi imamo jako puno teških pacijenata, kroničara, maligno oboljelih, a posebno pacijenti koji su u COVID centru oni su jako ovisni o transfuzijskom liječenju i to sve govori kolike su naše potrebe. Otkad radim stvarno ne pamtim da smo mjesec dana trebali toliko krvi kao u ožujku 2021., kaže dr. Jela Mratović Mikulandra, pročelnica Zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Split.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!