Apel roditeljima i učenicima koji bacaju besplatne školske obroke

23.06.2023.

16:52

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/HRT

Ravnateljica Marita Guć

Ravnateljica Marita Guć

Foto: Čitateljica Slobodne Dalmacije / Regionalni dnevnik/HRT

Besplatne marende jedva su se čekale. Pola godina poslje netaknuti sendviči nalaze se u kantama za smeće, a jabuke na šiljcima ograda... Nelijepe fotografije snimljene u blizini splitskih škola zgrozile su ovih dana javnost - jer riječ je o besplatnim školskim marendama!

Je li problem u kućnome odgoju, neznanju, oholosti, dječjim prehrambenim navikama ili nečem odgovorila je za HRT Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš.

- Kad su te slike ugledale svjetlo dana u svima nama mješali su se osjećaji, od tuge, razočarenja i gorčine do velike zabrinutosti. U svijet je otišla vrlo ružna slika - ili da imamo razaženu djecu koja su navikla jesti neki drugi tip hrane - čips i ostalu nezdravu hranu, kazala je Marita Guć

S druge strane, dodala je, "neke su se stvari u ovom projektu koji ima svoju dobru namjenu - na putu poogubile".

- Moramo ovdje pričati o spektru, o 10 kn (1.33 eura) koliko je dostatno da bi govorili o dostatno za zdrav obrok. S druge strane moramo pričati o onoj djeci koja su stvarno potrebita i gladna. Možda njima treba ponuditi kompletne obroke, uključujući i tople obroke (doručak i užinu), a da dio roditelja kojima ovo stvarno ne treba djeca, i roditelji čija se djeca razbacuju - od jeseni odustanu od ovakve prehrane, smatra ravnateljica.

Poruka djeci i roditeljima


- Draga djeco, nismo toliko bogata država kada na svijetu toliko gladne djece ima. Ja bih da se ova sredstva preusmjere na stvarno potrebite. Molim vas, promislite o tome. A dragi roditelji, pričajte sa svojom djecom. Ako ne žele jesti hranu koja im je namijenjena, neka je radije ostave u školi, a mi ćemo ih proslijediti potrebitima. Izjasnite se želite li uopće primati te namirnice, poručila je ravnateljica Marita Guć

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!