APN obradio sve ovogodišnje zahtjeve za stambene subvencije

08.07.2022.

14:36

Autor: V.G./Hina/HRT

Novogradnja

Novogradnja

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) obradila je sve zahtjeve koji su zaprimljeni u ovogodišnjem natječaju za subvencionirane stambene kredite, a do sada je odobrila 5.518 zahtjeva, izvijestili su u petak iz resornog ministarstva.

Ovogodišnji natječaj završen je 22. travnja, a od ukupnog broja zaprimljenih 5.870 zahtjeva, odobreno ih je 5.518, za 283 je zatražena dopuna, sedam zahtjeva je odbijeno, a 62 podnositelja je odustalo od zahtjeva. Potpisano je 5.183 ugovora od strane APN-a koji su proslijeđeni bankama, navedeno je u priopćenju.

Program subvencioniranja stambenih kredita provodi se od 2017. godine, u sedam provedenih natječaja mjeru je dosad iskoristilo gotovo 27.700 obitelji, u kojima je do sada rođeno oko 5.300 djece.

Natječaj zaključen u travnju ove godine ujedno je bio i rekordan po broju zaprimljenih zahtjeva, a kako su izvijestili iz ministarstva, ovogodišnji korisnici subvencija u prosjeku su stari 33 godine. prosječna mjesečna rata kredita iznosi im 2.955 kuna, od čega mjesečna subvencija doseže 1.008 kuna.

Prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 78.100 eura, koji će korisnici otplaćivati u prosjeku 22 godine, efektivna kamatna stopa prosječno iznosi 2,08 posto, a nominalna 1,98 posto godišnje.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina izjavio je da ta mjera pokazuje kontinuirano velik interes građana za pitanje rješavanja vlastitog stambenog pitanja te da će se u budućnosti razmotriti načini kako to područje dodatno unaprijediti.

- Već sam najavio kako ćemo tijekom ove godine napraviti detaljnu analizu provedbe ovog programa, uzimajući u obzir sve okolnosti, pa tako i komentare stručnjaka s tržišta nekretnina koji su ih iznosili u prethodnom razdoblju, posebno one koje se tiču rasta cijena nekretnina. Međutim, rekordan broj pristiglih zahtjeva pokazuje kolika je važnost programa kojim pomažemo rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji, izjava je Paladine koja se prenosi u priopćenju.

Subvencija iznosa rate kredita od 30 do 51 posto

Podsjetimo, Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita omogućeno je subvencioniranje mjesečnog iznosa rate ili anuiteta korisnika kredita za stambeni kredit koji građani uzimaju kod kreditnih institucija za kupnju stana ili kuće, odnosno za izgradnju kuće, a sve u svrhu rješavanja stambenog pitanja.

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva, kao i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja.

Mjeru tako mogu iskoristiti svi građani Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najveće subvencije dobivaju oni koji kupuju stan ili kuću ili grade kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!