08:29 / 25.03.2020.

Autor: M.Š./HRT

Atalić: Prvi podaci o stanju zgrada moguće do kraja tjedna

-

-

Foto: - / -

U dva su dana statičari obradili dvije tisuće od za sada pristiglih 17 tisuća zahtjeva za pregled objekata.
U dva su dana statičari obradili dvije tisuće od za sada pristiglih 17 tisuća zahtjeva za pregled objekata.

Objavljen popis potresa do ponoći

U Zagrebu se od nedjelje procjenjuje šteta nakon potresa, kolika je ona zapravo, koliko je objekata pregledano, ali i kako su mostovi i nadvožnjaci 'preživjeli' potrese, doznali smo u srijedu ujutro.

Gordan Čelić javio se ispred Ureda za upravljanje hitnim situacijama - statičari su prijeko potrebni na terenu, samo ih je 250-300, a stiglo je više od 17.000 zahtjeva.

U dva su dana obradili njih dvije tisuće.

Njegov sugovornik bio je izvanredni profesor na Građevinskom fakultetu u Zagrebu Josip Atalić.

- Građani svakodnevno šalju zahtjeve, a mi još nismo donijeli odluku o prekidu. Mislim da od tih 17 tisuća zahtjeva ima puno duplih zahtjeva te da ćemo smanjiti broj, u protivnom će potrajati pregled zgrada.

Kaže da statičari na terenu rade neprestance.

- Građani se brinu, svi čekaju da budu prvi na redu, to je prirodno. A mi ćemo to prema prioritetima odraditi najbolje što znamo. Treba reći da se ova procjena brine samo o sigurnosti građana, mnogi građani je shvaćaju kao konačnu obradu. Toplo se nadam da bi do kraja tjedna mogli imati veliku većinu podataka, a tek slijede prave analize, kategorizacija i rješenja te preporuke prema građanima. Ponavljam, ovo je inicijalna procjena usmjerena na sigurnost građana.

Što se tiče mostova i nadvožnjaka, oni su pregledani u roku od dva sata nakon potresa.

- Postoje dva-tri nezgodna mjesta koja će trebati sanirati. Treba napraviti detaljne analize, sada smo na prvom screeningu, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!