20:36 / 30.01.2019.

Autor: P.F./HRT

Azimov: Nemamo ništa protiv LNG terminala, ali ruski plin je jeftiniji

-

-

Foto: - / -

Veleposlanik Azimov dodao je da je Rusija pripravna dobavljati RH jeftini plin. Rekao je i da su se ulaskom Hrvatske u NATO pogoršali odnosi s Rusijom, ali da sada jačaju.
Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov izjavio je da Rusija nema ništa protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala u Hrvatskoj, ali i da je pripravna Hrvatskoj dobavljati jeftini ruski plin, koliko je potrebno.

Ruski veleposlanik sudjelovao je u Rijeci na Godišnjoj skupštini udruge Hrvatsko-rusko društvo prijateljstva Primorsko-goranske županije. Upitan kako komentira energetsku situaciju u Hrvatskoj, s obzirom na to da je Vlada odobrila kupnju plutajućeg LNG terminala, Azimov je odgovorio da je "Rusija zainteresirana da Hrvatska uvijek na energetskom planu bude sigurna država."

Rekao je da je planu energetske diverzifikacije uvijek važan izvor dobavljanja plina, da je ovoga trenutka još uvijek najjeftiniji plin ruski te da je Rusija lani u Hrvatsku 'pustila' dvije milijarde kubnih metara plina. Smatra da će Hrvatska uvijek biti zainteresirana za kupnju jeftinog ruskog plina.

● Ćorić: Hrvatska zaslužuje LNG terminal na Krku

Azimov je rekao  da je lani u države EU bilo uvezeno više od 200 milijarda kubnih metara plina te da se Rusija uvijek pokazala kao siguran partner. Istaknuo je da će ako terminal bude izgrađen, Rusija biti zadovoljna, ako će to biti korisno za Hrvatsku. No, uvjeren je da će i Hrvatska i cijela Europa biti zainteresirani za jeftini ruski plin. Rusija je spremna za Hrvatsku dobavljati plina koliko joj  je potrebno, naglasio je Azimov.

O odnosima Rusija-SAD i Rusija-EU

Uoči skupštine Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva Primorsko-goranske županije, Azimov je govorio o izazovima svjetske političko-gospodarske situacije u 2019..Ocijenio je da ono što se događa između SAD i Rusije i Rusije i EU nije dobro. Smatra da su sankcije neutemeljene te da one, osim na Rusiju, utječu i na EU i Hrvatsku. Naglasio je da je Rusija spremna braniti svoje partnere i prijatelje te da ne pristaje na model na kojem ustraje SAD, jer smatra da ni jedna država ne može upravljati drugima.

Predsjednica i zagrebački gradonačelnik puno doprinijeli jačanju odnosa Hrvatske i Rusije 

Ocijenio je da su se nakon ulaska Hrvatske u NATO i EU odnosi Hrvatske i Rusije pokvarili, ali da je Rusija sigurna kako je Hrvatska napravila pravi izbor, koji odgovara njezinim interesima, odnosno da Rusija poštuje to što je Hrvatska u EU i NATO-u, jer je to stvarnost.

Azimov je rekao kako mu je teško čuti kada hrvatska Vlada kaže da su SAD strateški partner, a Rusija se nigdje ne spominje. Naglasio je da je Rusija spremna "dati investicije i kredite u Hrvatskoj, ali da su hrvatski strateški partneri protiv toga."

Azimov je također rekao da hrvatski i ruski odnosi sada jačaju, da je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović tome puno pridonijela, kao i da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pokretač razvoja uzajamnih odnosa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!