AŽKZ traži odgovornost zbog slanja pedofila u udrugu za djecu

01.09.2022.

14:14

Autor: V.K./HRT/Hina

AŽKZ traži odgovornost

AŽKZ traži odgovornost

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Autonomna ženska kuća Zagreb (AŽKZ) zatražila je u četvrtak da se hitno preispita odgovornost svih osoba koje su donijele odluku da se osuđeni pedofil uputi na rad za opće dobro u udrugu koja pomaže djeci.

AŽKZ traži da se hitno preispita odgovornost svih osoba koje su donijele odluku da pedofil pomaže u Udruzi za rad s djecom s posebnim potrebama, kao i odgovornost onih koji u tim situacijama nalaze opravdanje za takve odluke, navodi se u priopćenju koje potpisuje konzultantica AŽKZ-a Neva Tölle.

AŽKZ predlaže i da ministar pravosuđa Ivan Malenica pokrene proceduru nadzora nad radom Probacijskog ureda, te o tome obavijesti javnost.

Slavonca osuđenog za kazneno djelo organiziranog snimanja dječje pornografije i bludne radnje na djetetu starom 10 godina Probacijski ured Ministarstva pravosuđa uputio je na rad za opće dobro u Udrugu za rad s djecom s posebnim potrebama.

Upućivanje takve osobe u udrugu koja radi s djecom upućuje da kao društvo ne štitimo djecu, ne prepoznajemo opasnosti i dugotrajne posljedice rodno uvjetovanog nasilja, ne poduzimamo nikakve radnje prema osobama odgovornim za ovakve i slične propuste, a nalazimo niz isprika za teške propuste i ozbiljna teška kaznena djela, navodi AŽKZ.

Tako oslabljujemo poziciju djece žrtava seksualnog nasilja u mjeri koja je građanima teško podnošljiva, ističe se u priopćenju.

AŽKZ dodaje da kontinuitet učestalih i ozbiljnih pogrešaka, poput izostanka prevencije rodno uvjetovanog nasilja, pedofila u udrugama za djecu i čestih ubojstava žena zbog loše procjene rizika, dovodi u pitanje sigurnost i minimalni prag poštovanja ljudskih prava žena u Hrvatskoj, čime Hrvatska izravno i grubo krši odredbe Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i Istanbulske konvencije.

Vučemilović: Koliko je osuđenih pedofila upućeno na rad za opće dobro i gdje?

Predsjednica saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović (HS) u četvrtak je od Ministarstva pravosuđa i uprave zatražila podatak o broju osoba koje su osuđene zbog spolnog zlostavljanja na štetu maloljetnika, a upućene su na rad za opće dobro.

U dopisu Ministarstvu, zatražila je i informaciju u koje su institucije te osobe upućene na izvršenje kazne, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Vučemilović je to učinila potaknuta slučajem muškarca koji je osuđen zbog spolnog zlostavljanja maloljetnog djeteta, a kojemu je kazna zatvora zamijenjena radom za opće dobro i to u udruzi za rad s djecom s posebnim potrebama.

Ovakvim postupkom Ureda za probaciju ugrožena je zaštita jedne od najosjetljivijih skupina djece o čijoj su sigurnosti i država i društvo pozvani posebno skrbiti, stoji u dopisu koji je na znanje poslan i Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Pravobraniteljici za djecu.

Vučemilović poručuje i kako je važno poduzeti sve potrebne radnje kako se ovakvi slučajevi ne bi ponovili te kako bi kao društvo zadržali povjerenje u sustav koji bi u svakom trenu trebao pružati zaštitu upravo najosjetljivijim skupinama, posebice djeci s posebnim potrebama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!