Piletić o femicidu u Novskoj: Osobno sam poznavao i žrtvu i počinitelja

01.09.2022.

11:07

Autor: B.A./HRT

Marin Piletić i Ivan Malenica

Marin Piletić i Ivan Malenica

Foto: HTV / HRT

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je danas, komentirajući jučerašnji femicid u Novskoj, da u toj obitelji nije bilo nikakvih prijava ni vođenja postupaka u sustavu centara za socijalnu skrb još od 2000., kada je počinitelj imao brakorazvodnu parnicu s prijašnjom suprugom, kao i da digitalni očevidnik nije detektirao sve mjere koje je počinitelj imao. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da se počinitelju, kojemu je nedavno bila određena zabrana prilaska supruzi, mogao odrediti i istražni zatvor.

54-godišnji muškarac jučer je ubio 39-godišnju suprugu, a nakon kratkog bijega i sebi je oduzeo život. Ubojicu je žena prije 20-ak dana prijavila za nametljivo ponašanje i prijetnje, zbog čega je počinitelj dobio zabranu prilaska.


Piletić, koji je do preuzimanja ministarske dužnosti bio gradonačelnik Novske, rekao je da je osobno poznavao i žrtvu i počinitelja.

Na novinarsko pitanje je li znao i da je počinitelj prije počinio ubojstvo (1999. proglašen je krivim za nanošenje teških tjelesnih ozljeda s posljedicom smrti, te je zbog tog djela odslužio kaznu od tri godine zatvora) i imao zabranu prilaska supruzi, Piletić je odgovorio da su za prijašnje ubojstvo svi u Novskoj manje-više znali, ali da zabrana pristupa nije bila evidentirana u sustavu socijalne skrbi.


- Bila je to mjera koju je izrekla policija, dodao je.

Piletić je rekao da sustav mora biti učinkovitiji, a upitan je li zabrana pristupa bila dovoljna mjera, Piletić je rekao da se o tome može raspravljati.


- U ovom konkretnom slučaju, kada se dogodi ubojstvo, naravno na nije dovoljna mjera. Ali to je nešto što je dosad funkcioniralo i moramo znati da sustav - i pravosudni, i policijski, i sustav socijalne skrbi - u brojnim slučajevima reagira i naravno da je ova mjera dosad pokazala svoj efekt na način da ne dolazi do kontakta između počinitelja nasilja i žrtve, rekao je Piletić.

Malenica: Mogao se odrediti istražni zatvor

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da su u proteklom razdoblju učinili dosta toga u pogledu postrožavanja kazni te da šire mrežu podrške žrtvama i svjedocima. Najavio je jačanje edukacije ponajprije državnih odvjetnika i sudaca koji odlučuju o slučajevima nasilja u obitelji i nad ženama.


Rekao je da je istražni zatvor jedna od mjera koja se mogla odrediti u konkretnom slučaju, gdje je bila određena zabrana prilaska.

- Ako postoji opasnost za društvo od neke osobe, onda treba učiniti sve da se spriječi ta opasnost, da se ta osoba makne iz društva, rekao je.


- Mi smo zakonodavni okvir postavili široko da daje čitav spektar mogućnosti kroz mjere opreza, kroz izricanje istražnog zatvora, rekao je Malenica.


Rekao je i da se uvrštenjem femicida kao novog kaznenog djela ne bi postigao novi efekt jer već i sada postoji zaštita kroz kazneni zakon.

"Digitalni očevidnik nije detektirao sve mjere koje pojedinac ima"

Odgovarajući na novinarsko pitanje bi li se nešto promijenilo da postoji registar nasilnika, Piletić je rekao da registar postoji, ali da digitalni očevidnik nije detektirao sve mjere koje pojedinac ima.


- Znamo za slučaj prije 25 godina, on nije bio u e-očevidniku samim time što tad e-očevidnik nije postojao, rekao je Piletić, dodajući da je taj sustav uspostavljen prije dvije godine.

- Naravno da treba reagirati, naravno da treba evidentirati. Dosad nije postojao sustav prije nekoliko godina. Sad postoji sustav i sve nove mjere se unose u sustav. Presuda koja je bila prije 25 godina, nažalost, arhivirana je negdje na nekom sudu i nije dostupna digitalnoj platformi koja je uspostavljena prije nekoliko godina, rekao je Piletić.

Ministar je među ostalim naglasio važnost edukacije kako bi se ovakvi slučajevi spriječili.

- Ono što želim i ovom prilikom napomenuti, da se empatija mora događati danas, ne kada dođe do ovakvih tragičnih slučajeva, i zbog toga Ministarstvo rada u kontinuitetu provodi medijske kampanje, jača vlastite kapacitete osposobljavajući i educirajući djelatnike i stručne suradnike u sustavu socijalne skrbi, rekao je Piletić.


Dodao je da je jedna od glavnih poruka medijskih kampanja - Ovo je sudbina koju ne biste poželjeli vlastitoj kćeri.

Osuđeni pedofil radio u udruzi za djecu s posebnim potrebama: "Neshvatljivo i neprihvatljivo"

Novinari su ministre pitali i o slučaju iz Slavonije, gdje je osuđeni pedofil poslan da kaznu odrađuje u udruzi za djecu s posebnim potrebama.

Malenica je rekao da su pokrenuli interne postupke. Ustvrdio je da je neshvatljivo i neprihvatljivo da se to dogodilo, te da je očito riječ o pogrešci koja se dogodila u sustavu.


- Smatram osobno da ta osoba nije ni trebala biti upućena u tu udrugu i poduzet ćemo mjere da se ovako nešto ne ponovi, rekao je.


Dodao je da će svakako utvrditi odgovornost te, ako je potrebno, i sankcionirati određene osobe koje su odlučivale u tom konkretnom slučaju.

Piletić je rekao da izmjenama Zakona o radu žele detektirati i takve prekršitelje kako nipošto ne bi mogli raditi u ustanovama koje se bave radom s djecom.

- Ne znam za konkretan slučaj, očito je da je tu riječ o neznanju i ponovno neimanju dovoljno informacija, dodao je.

Nije želio komentirati stav voditelja dječje ustanove koji je rekao da je pedofilu time dao priliku da se popravi.

Ne mogu to komentirati. Predložene su izmjene Zakona o radu da se evidentiraju prekršitelji kako ne bi mogli raditi u ustanovama s djecom, kaže Piletić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!