Bačić: Brinu me oni koji nisu glasali; Bauk donio patuljka da nosi stigmu

16.12.2022.

19:45

Autor: Dnevnik/HTV/E.P.C.

Branko Bačić i Arsen Bauk u Dnevniku o burnom saborskom danu

Branko Bačić i Arsen Bauk u Dnevniku o burnom saborskom danu

Foto: Dnevnik / HRT

O uistinu burnom danu u Saboru koji nije podržao Vladin prijedlog odluke o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, gostujući u Dnevniku HTV-a, govorili su predstavnici HDZ-a i SDP-a, Branko Bačić i Arsen Bauk. S njima je razgovarao Branko Nađvinski.


- Prije svega, nije se danas radilo o potpori HDZ-u, Andreju Plenkoviću i Vladi. Danas smo imali mogućnost birati između agresora i žrtve, očitovati se o dobru i zlu, stati na stranu žrtve koja je napadnuta grubom agresijom. U tom smislu, dugi niz dana koliko razgovaramo, dio zastupnika koji je jučer promijenio stav doveo je do ovoga čemu smo svjedočili, rekao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a. 

Dodao je da oni trebaju reći jesu li ucijenjeni i od koga, a od HDZ-a, kaže, sigurno nisu.

- Oni koji su danas pristupili glasovanju, pa i bili protiv, dali su svoj stav. Mene zabrinjavaju oni koji se nisu uključili u glasovanje, kao što je to SDP učinio. To podrazumijeva potpunu dezorijentaciju SDP-a, ustvrdio je Bačić. 

- Mi već mjesec dana ponavljamo da smatramo ovu odluku neustavnom. Zato nismo u tome sudjelovali. Predložili smo zaključak koji smatramo ustavnim i za njega smo glasali mi i dio opozicije, čak i dio onih koji su glasali za, odgovorio je Arsen Bauk na pitanje zašto zastupnici SDP-a nisu glasali.  

- Danas je Hrvatski sabor na obuku iz vanjske politike i poštovanja Ustava poslao ponajprije Gordana Grlića RadmanaAndreja Plenkovića. Kao dodatni nivo obuke predlažem da poslušaju sve ono što je popodne rekla Jadranka Kosor na jednoj od televizija, poručio je Bauk.

Osvrnuo se i na komentare premijera Plenkovića o ishodu glasanja.

- Što se tiče etiketiranja i patuljaka, donio sam jednog malog patuljka da nosim stigmu, rekao je i stavio na stol figuricu. Što se tiče provincijalca, provincijalac jesam, ja sam iz malog mjesta, ali ni kolega Bačić nije iz puno većega. A što se tiče kukavice, ako je premijer frajer, neka sjedne s predsjednikom Republike i neka razriješe to što imaju, komentirao je Bauk izjave premijera. 

Bačić je rekao da se, u vezi s patuljcima, radi o visini odgovornosti i veličini zadatka, a ne o fizičkoj visini.  

- Kada se govori o provincijalizmu, ne radi se o lokaciji gdje ste se rodili, nego o razumijevanju geopolitičkih odnosa i činjenice da je danas Hrvatska jaka, etablirana država, članica EU-a i NATO-a, od Nove godine i Schengena i eurozone. Mi smo se tako etablirali i Ukrajina je s pravom, a i međunarodna zajednica, očekivala da ćemo biti na toj razini, odgovorio je Bačić na Baukov komentar. 

Upitan je li se Hrvatska osramotila na vanjskopolitičkom planu, Bauk se osvrnuo na odgovornost prema biračima. 

- Što se tiče odgovornosti prema glasačima, oni koji su za nas glasali u velikoj su većini protiv ove odluke i, prema tome, to je naša odgovornost prema njima. Što se tiče ovih drugih, dijela zastupnika opozicije koji su zajedno s nama izašli na izbore, oni će svoju odgovornost prema glasačima morati objasniti. Za mene je jedan simbolični trenutak bio kada se potpredsjednik Sabora, umjesto da odgovori zastupniku Opari na vrijeđanje Ivice Račana i iznošenje laži o napuštanju sjednice 1991. nije mogao suzdržati da se obračunava s predsjednikom naše stranke, za što je dobio pljesak HDZ-a, kao što ga je u prošlom mandatu dobila Milanka Opačić, rekao je. 

Bauk na stol Dnevnika stavio patuljka - "Stoji kao stigma"

Bauk na stol Dnevnika stavio patuljka - "Stoji kao stigma"

Foto: HTV / HRT

Bauk ne misli da je neizglasavanjem odluke poništeno sve što je dosad Hrvatska učinila za Ukrajinu.


- Ne, Hrvatska je pomagala i pomagat će Ukrajini na način kao što je i dosad to radila. I treba pomagati. Naravno, u dijelu vojnih stvari možda ne treba javno ni govoriti, ali oni koji to znaju, znaju da Hrvatska pomaže, rekao je.


- Ne može SDP i oporba toliko rušiti koliko smo mi u stanju graditi. Mi ćemo se vratiti na pozicije prije ove odluke, poručio je Bačić.


- Što se nas tiče, u odluci o obuci vojnika sudjeluju Vlada i predsjednik Republike i ako oni takvu odluku donesu, mi se nećemo protiviti, rekao je Bauk upitan može li se ova odluka, koja nije dobila potrebnu većinu, ipak nekako ostvariti. Dodao je da je SDP na to čak i pozvao zaključkom. 


- A što se tiče onoga što je prethodilo ovoj odluci, jedna je dosta trijumfalna izjava predsjednika Vlade o 'win-win' situaciji i ja ne mislim da se on danas ponašao kao netko tko je u 'win' situaciji, dodao je Bauk.


Bačić je zaključno rekao da neće biti zamora u pomoći Ukrajini.


- Mi ćemo nastaviti i vojno i humanitarno i na svaki mogući način pomagati ukrajinskom narodu koji prolazi kroz iznimno teške trenutke, rekao je. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!