Sabor protiv Vladine odluke o obuci ukrajinskih vojnika

16.12.2022.

Zadnja izmjena 18:00

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/V.G./P.F./HRT/Hina

Sabor

Sabor

Foto: HTV / HRT

Hrvatski sabor nije podržao Vladin prijedlog odluke o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj - 97 zastupnika glasovalo je "ZA", a 10 "PROTIV". Među oporbenim zastupnicima "ZA" su bili njih 15 iz Kluba Socijaldemokrati, troje zastupnika IDS-a te Milan Vrkljan i Zlatko Hasanbegović. Do dvotrećinske većine od 101 zastupnika vladajućoj većini nedostajala su 4 glasa. Dio zastupnika, uglavnom s lijevo-liberalnog političkog spektra, nije pristupio glasovanju.


Politički triler završio je onako kako vladajući nisu željeli - nedostajala su 4 glasa. Sve je još sinoć zakomplicirala odluka Domovinskog pokreta da će u njihovu klubu svi biti protiv osim Zlatka Hasanbegovića.

Uz Vladin prijedlog, nije izglasovan ni zaključak Dalije Orešković, kao ni onaj SDP-a i Zeleno-lijevog bloka o sudjelovanju u neborbenom sektoru.

HDZ-u je, pak, indikativno što se do jučer govorilo o ostvarivoj dvotrećinskoj potpori. Premijer Andrej Plenković glasovanje naziva razdjelnicom koja dijeli 97 zastupnika od ostalih.S glasovanja u Saboru je povučen prijedlog zakona kojim bi se povećale plaće dužnosnicima. Bio je to žestoki završetak - uoči početka jednomjesečne zimske stanke.

Sabor: Tko je glasao "za", a tko "protiv" misije EUMAM

Odluka o sudjelovanju Hrvatske u misiji EUMAM, u kojoj bi se obučavali ukrajinski vojnici u Hrvatskoj, u Saboru nije prošla jer je za nju glasalo 97 od potrebnog 101 zastupnika, koliko iznosi dvotrećinska većina.

"Za" je glasala parlamentarna većina koja iznosi 77 zastupnika, a uz njih, kako su ranije i najavili, troje zastupnika IDS-a.

Iako se nagađalo da će i oni poduprijeti odluku o misiji, Socijaldemokrati su sve do trenutka glasanja skrivali kako će se izjasniti, a u konačnici, od ukupno 18-ero zastupnika 16 je bilo prisutno (dvoje su izostali sa sjednice zbog opravdanih razloga). "Za" je glasalo njih 15-ero, dok je protiv iz tog Kluba jedino bio Franko Vidović, predsjednik Odbora za obranu, koji se i ranije protivio toj misiji.

Odluku su podržali i Zlatko Hasanbegović iz Kluba Domovinskog pokreta te Milan Vrkljan iz Kluba za Pravednu Hrvatsku.

Protiv se izjasnilo desetero zastupnika petorica iz Kluba Domovinskog pokreta - Ivan Penava, Stephen Bartulica, Davor Dretar, Stipo Mlinarić i Daniel Spajić.

Crveni gumb stisnuli su i Hrvatski suverenisti Marijan Pavliček i Željko Sačić, te Ružica Vukovac iz Domovinskog pokreta, kao i Krešo Beljak i Željko Lenart iz Kluba HSS-a i Radničke fronte.

U glasanje o obuci ukrajinskih vojnika u sklopu misije EUMAM nisu se, kako su ranije i najavili, uključili klubovi SDP-a, Mosta, Zeleno-lijevog bloka, Centra i Glasa.

Snimka sjednice Sabora:

Sabor završio ovogodišnji rad

Odluka o obuci ukrajinskih vojnika nije usvojena

Sabor odbio prijedlog oporbe o osnivanju istražnog povjerenstva o Ini

Od Nove godine ukidaju se 73 granična prijelaza

Izglasan "ekstraporez"

Država u 2023. povećava rodiljne naknade, roditeljske potpore te prava

Od drugog polugodišta besplatni obroci za osnovce

Sabor napravio drugi od tri koraka u izmjeni Ustava

Sabor izmijenio Zakon o radu, donosi niz novosti

Počinje glasanje u Saboru

Vladajući bez DP-a nemaju 101 glas

Na zakon o ekstraporezu prihvaćena dva HDZ-ova amandmana

Prkačin: Radi se o pokušaju EU da se igra rata

Zaiskrilo između Grbina (SDP) i Kapulice (HDZ)

Grbin: Plenković u maniri "mogu što hoću" provodi mini državni udar

Puljak: Poigravate se s dostojanstvom države

Bulj: Sramota da roditelji njegovatelji i njihova djeca moraju prosvjedovati

Sabor glasa o obuci ukrajinskih vojnika u sklopu misije EUMAM

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!