08:25 / 17.09.2019.

Autor: HRT

Bačić i Đujić o izborima, vladajućoj koaliciji, sindikalnom referendumu i Duhačeku

-

-

Foto: - / -

Uoči jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora sastaju se vodstva i HDZ-a i SDP-a. Jučer se sastalo Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a, ali i vodstvo Kluba zastupnika SDP-a.
Uoči jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora sastaju se vodstva i HDZ-a i SDP-a. Jučer se sastalo Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a, ali i vodstvo Kluba zastupnika SDP-a.

Saša Đujić
, saborski zastupnik SDP-a, rekao je da njegova stranka očekuje vruću političku jesen. Najavio je da će se SDP aktivno uključiti u sjednicu te da neće iznositi samo kritike.

- Već duže vremena mi nudimo i rješenja za sve što upozoravamo da nije dobro. Ponudit ćemo set antikorupcijskih zakona koji bi trebao riješiti političku korupciju u društvu, ali i u sudstvu i u ostalim sferama društva. Već smo ponudili i svoj program za rast plaća, mirovina. Imamo i cijeli niz iznenađenja. Bit ćemo aktivna oporba u Sabora.

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, kazao je da se na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a razmotrila aktualna politička situacija uoči početka zasjedanja Sabora. Bilo je riječi i o unutarstranačkim izborima koji slijede na proljeće iduće godine, a o datumu će odluku donijeti Predsjedništvo HDZ-a. Razgovaralo se i o potpori Kolindi Grabar-Kitarović za predsjedničke izbore, funkcioniranju izbornog stožera, njegovom funkcioniranju na terenu, dodao je Bačić.

Na pitanje koliko istupi Mire Kovača te odgovori vodstva stranke mogu loše utjecati na ovu kampanju uoči službene predsjedničke, Bačić je rekao da se i o tome razgovaralo sinoć. Ne radi se samo o postupanju gospodina Kovača, već o postupanju članova stranke u vremenu kada stranka ulazi u predizbornu kampanju.

- Naš je cilj da na predsjedničkim izborima pobijedi Kolinda Grabar-Kitarović. Držimo da sada bilo kakve osobne ambicije moraju biti zatomljene. Kampanja koja bi se vodila za unutarstranačke izbore nije dobra ako bi se događala za vrijeme kampanje za predsjedničke izbore RH, dodaje.

Đujić navodi da su sukobi u SDP-u prošla stvar te da ondje više nema otvorenih pitanja.

- Pripremamo se za predsjedničke izbore i vjerujemo u pobjedu Zorana Milanovića. Krećemo i u pripremu za parlamentarne izbore iduće godine. U uzlaznoj smo putanji što se tiče rejtinga stranke. Vjerujemo i u pobjedu na idućim parlamentarnim izborima, rekao je Đujić te ocijenio da će aktualna Vlada "ostati upamćena kao najkorumpiranija Vlada u povijesti hrvatske države".

Bačić je potom uzvratio da Đujić nastupa onako kako misli da mu je korisno.

- Floskula o korumpiranosti ove Vlade je laž. Nema nijedan postupak protiv nekog ministra u Vladi koji bi ukazivao na korumpiranost. Nema govora o korumpiranosti. O radu ove Vlade najbolje govore rezultati - o rastu plaća, zaposlenosti, BDP-a, smanjenju nezaposlenosti, povećanju kreditnog rejtinga. Znamo kakvu nam je državu ostavila Vlada SDP-a, pa mi je malo kontradiktorno kada gospodin Đujić govori o Milanoviću kao najboljem predsjedničkom kandidatu, rekao je Bačić.

Đujić je nastavio i ustvrdio da Bačić brani poziciju HDZ-a. Naveo je da su rekonstrukciji Vlade smijenjena četiri ministra. Oni se nalaze pod ozbiljnim sumnjama za korupciju, kazao je i među ostalim spomenuo "skupinu Borg". Bačić pak tvrdi da je operacija "Agrokor" besprijekorno izvršena intervencija u hrvatsko gospodarstvo.

- Ako je nešto u Hrvatskoj napravljeno dobro i kvalitetno, a da ne košta porezne obveznike, onda je to zakon o izvanrednoj upravi u Agrokoru, dodaje.

Govoreći o sindikalnom zahtjevu za raspisivanjem referenduma "67 je previše" Đujić je rekao da to podupire, a Bačić je spomenuo da Sabor ima pravo upitati Ustavni sud o ustavnosti referendumskih pitanja.

- U ovome slučaju radi se o pet pitanja. Budući da bi se ona odnosila na izmjenu zakona, koja u velikoj mjeri određuje sudbinu sredstava državnog proračuna, postoji dvojba oko ustavnosti pitanja. Stoga ćemo mi u četvrtak na saborskom Odboru za Ustav provesti raspravu i donijeti odluku o referendumu ili će se uputiti pitanje Ustavnom sudu, rekao je Bačić i dodaje da će Vlada nastojati sa sindikatima pronaći rješenje.

Uredniku i voditelju Petru Vlahovu odgovorio je da je moguće, što se tiče rokova, poklapanje predsjedničkih izbora i eventualnog referenduma.

Tko će najprije izaći iz vladajuće koalicije? Normalno je da među koalicijskim partnerima postoje različita mišljenja. No ja pozivam koalicijske partnere da tu razliku o pojedinim zakonima i odlukama rješavamo na našim koalicijskim sastancima. Uvjeren sam da će potrajati koalicija do kraja, rekao je Bačić.

Osvrćući se na privođenje novinara Gordana Duhačeka Đujić je rekao da nikada nije dobro da se guše medijske slobode. Treba vidjeti što se tu dogodilo, no u svakom slučaju nikako nije dobro ako se novinari privode radi tvita u kojemu je iznijet neki stav. To ne pridonosi demokraciji. Imam premalo informacija da bi mogao dati svoj stav, ali u svakom slučaju novinari moraju imati svoju slobodu, dodaje. Bačić je nastavio da se rijetko kada slaže s Đujićem, ali da se u ovome slučaju potpuno slaže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!