Sučeljavanje Bačića i Petrova oko situacije u Ini

16.09.2022.

09:53

Autor: Studio 4/IMS/M.Š./HRT

Sučeljavanje Petrova i Bačića

Sučeljavanje Petrova i Bačića

Foto: HTV / HRT

U nastavku jesenskog zasjedanja, Sabor će raspravljati o dva zakonska prijedloga iz resora Ministarstva pravosuđa - izmjenama zakona o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu te o Pravosudnoj akademiji. U 11.30 na Sjednici Odbora za gospodarstvo bit će podnesena izvješća HERA-e i HROTE-a o okolnostina plinskog poslovanja, odnosno - raspravljat će se o aferi u Ini.

U Studiju 4 iz Sabora su se javili predsjednici klubova zastupnika HDZ-a Branko Bačić i predsjednik Kluba zastupnika Mosta, Božo Petrov.

- Od prvog dana komuniciram da je sukladno Zakonu o trgovačkim društvima, Uprava odgovorna za poslovanje društva. Članovi uprave Ine koji dolaze iz redova MOL-a ne mogu zanijekati odgovornost za ono što se dogodilo. Zatražili smo da se razriješe i povuku članovi Uprave, bez obzira je li ih je predložila Vlada ili MOL. Mi ćemo na tome ustrajati. Pozdravljamo odluku predsjednika Uprave koji je sam rekao da osjeća odgovornost zbog afere. Trebali su uspostaviti sustav kontrole da se takve krađe i kriminali ne mogu događati, rekao je Branko Bačić

- Mislim da gospodin Bačić "pilatovski" pere ruke, ali to je u skladu s njihovim ponašanjem godinama. U trenutku kada se dogodi lopovluk, onda nitko ništa ne zna, pogotovo u vrhu HDZ-a. Oni su dobili blagoslov predsjednika Vlade. Oni su stvorili državne tvrtke sa savršenim mjestima za lopovluk, istaknuo je Božo Petrov dodajući da pola plaće što zarade građani "ode lopovima". 

- HDZ je uspostavio takve kriterije da članska iskaznica nikoga ne amnestira od kaznene odgovornosti. Takav smo sustav uspostavili. Nema nedodirljivih, odgovara Bačić. 

Dok je Bačić rekao da je Most izbačen iz vladajuće koalicije, Petrov mu je odgovorio da oni nisu izbačeni, već da nisu htjeli sudjelovati u kriminalu. 

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!