Bačić i Tomašević održali prvi sastanak o obnovi Zagreba

25.01.2023.

15:30

Autor: HTV/HRT/Hina/D.S.

Branko Bačić i Tomislav Tomašević

Branko Bačić i Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održali su sastanak s temom obnova privatnih i javnih zgrada u Zagrebu nakon potresa. Bačić je najavio da je novim zakonom predviđeno da se vlasnicima privatnih objekata isplati predujam troškova samoobnove, a Tomašević izrazio uvjerenje da će se time ona ubrzati.

- Sastanak je protekao u iznimno konstruktivnom i prijateljskom razgovoru. Tema je bila obnova Zagreba nakon potresa u ožujku 2020. Oboje smo ocijenili da nismo zadovoljni brzinom obnove i da je potrebno napraviti mnogo novih iskoraka kako bi grad bio obnovljen, rekao je uvodno Branko Bačić.


- Ravnateljica Fonda za obnovu, koji je osnovan na temelju Zakona o obnovi, upoznala nas je s trenutačnim aktivnostima fonda, dodao je.


- Dogovorili smo da ćemo uspostaviti redovne dvotjedne sastanke na kojima ćemo pratiti dinamiku svakog pojedinog segmenta obnove Zagreba, naglasio je Bačić i izrazio uvjerenje da će se obnova ubrzati. 


Druga tema sastanka bila je korištenje Fonda solidarnosti, izvijestio je Bačić.


- Za obnovu nakon zagrebačkog potresa osigurana su 683 mil. eura, a Grad Zagreb je najveći konzument tih sredstava, prema ugovorenim radovima na razini od 195 - 200 mil. eura alociranih projekata. Prema sadašnjem stanju, mislim da će Grad Zagreb relativno dobro utrošiti ta sredstva, pogotovo u operativnom dijelu, kazao je Bačić.


Prijedlog izmjena Zakona o obnovi u javnom savjetovanju


- Sav trošak samoobnove bit će isplaćen vlasniku unaprijed, rekao je Bačić komentirajući prijedlog izmjena Zakona o obnovi, koji je danas upućen u proceduru javnog savjetovanja. Najavio kao novost mogućnost da se onima koji će sami obnavljati svoje objekte isplati predujam u iznosu troškova svih radova, no za prve uplate treba pričekati da se zakon usvoji.


- Zakon bi trebao biti donesen najkasnije 17. veljače, moj je cilj da to bude toga dana. Svi sudionici obnove koji su do sada u bilo kakvoj proceduri sa svojim predmetima, moći će birati koja im je varijanta povoljnija, istaknuo je ministar. 


Dogovoreno je da ćemo održati sastanke s Ministarstvom zdravstva jer smo ocijenili da nam je to trenutačno prioritet i da su najveći izazovi kada su u pitanju zagrebačke bolnice, najavio je Bačić te rekao da je na prijedlog gradonačelnika Tomaševića odlučeno da se ubrza rušenje privatnih zgrada koje prijete sigurnosti građana na području Čučerja. 


- Dogovorili smo se oko nekoliko operativnih stvari, mislim da je sastanak bio konstruktivan i optimističan sam oko nekoliko stvari za koje mislim da će se ubrzati zbog novog modela koji je ministar predložio i prezentirao, poput isplate predujma za samoobnovu u 100-postotnom iznosu, kako bi građani mogli započeti sa samoobnovom, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.


Smatra da je dobro spajanje Ministarstva, Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje.


Praćenje obnove objekata u realnom vremenu


- Prezentirane su administrativne prepreke koje su do sada postojale, a koje će se ukloniti, kazao je Tomašević te najavio zajedničku bazu podataka između Grada Zagreba i Ministarstva koja bi u realnom vremenu pratila obnovu svakog objekta.


Govoreći o obnovi javnih zgrada, koja se može financirati iz Fonda solidarnosti, Tomašević je najavio unaprjeđenje suradnje kako novac ne bi ostao neiskorišten.


Grad Zagreb, za razliku od područja Banovine, i dalje je po zakonu obveznik sufinanciranja 20% obnove privatnih zgrada, podsjetio je Tomašević. 


- Kada govorimo o tome da 100% iznosa za samoobnovu ide na početku, to će itekako imati posljedice za Grad Zagreb i morat ćemo iz gradskog proračuna sufinancirati tu stavku, što će biti velik zalogaj za grad, rekao je, no Tomašević je uvjeren da će to dovesti do brže obnove privatnih zgrada.


Govoreći općenito o dinamici obnove nakon potresa Bačić je rekao: Nećemo dopustiti da nakon 1. studenog ljudi i dalje budu u kontejnerima pa ćemo nastojati njihove zgrade obnoviti prve, ali ako ne uspijemo u njihovu stambenom zbrinjavanju, tada ćemo im osigurati prikladne niskoenergetske kuće. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!