Bačić: Nema govora niti razmišljanja o ukidanju COVID potvrda

08.02.2022.

14:54

Autor: HRT

Branko Bačić

Branko Bačić

Foto: HTV / HRT

Potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić poručio je u utorak da nema govora o ukidanju covid potvrda u Hrvatskoj jer to ne dopušta aktualna epidemiološka situacija, incidencija covida-19 i procijepljenost stanovništva od svega 67 posto.

- Nema govora, niti razmišljanja o ukidanju COVID potvrda. Tim više što je u ovom trenutku epidemiološka situacija u Hrvatskoj takva da nije moguće s ovakvom incidencijom i postotkom procijepljenosti razmišljati o ukidanju COVID potvrda. Dobili smo informaciju da je od 1. rujna kada su uvedene potvrde, detektirano 120.000 ljudi koji nisu imali simptome, a bili su zaraženi. Ta činjenica opravdava potrebu zadržavanja COVID potvrda. Nema govora o ukidanju dok god dnevno bilježimo velik broj zaraženih s jedne strane, a s druge strane je procijepljenost oko 67% što je daleko ispod one u državama koje razmišljaju o ukidanju potvrda. Zasad o tome nema riječi i mislim da u ovom trenutku uopće o tome ne bi trebalo razgovarati, rekao je.

- Gospodin Capak, i mene je interesirala njegova izjava, tu je bilo govora o antigenskim testovima, a na pitanje o tome, on je rekao da kada bude trenutak, možemo razgovarati o ukidanju COVID potvrda, dodao je.

Komentirao je i novi natječaj za kovanicu eura s motivom kune i kazao: "Važno je da mi do 1. siječnja postavimo sve kako bi se mogao uvesti euro i ja sam siguran da ovaj najtčeaj i sve što se dogodilo s njime, neće to dovesti u pitanje i mi ćemo biti spremni".

Na sastanku je ministar Tomo Medved koalicijske partnere informirao o tijeku radova na obnovi Banovine. Bačić je rekao da je počela izgradnja prvih 30 montažnih zamjenskih kuća za što je provedena javna nabava. Što se tiče nekonstrukcijske obnove, Medved ih je upoznao s činjenicom da su 1332 kuće obnovljene u tom dijelu i na redu je 1000 drugih kuća. Cilj je da do kraja ove godine svi građani s Banovine imaju krov nad glavom kako iduću zimu ne bi dočekali u neprimjerenim uvjetima, rekao je Bačić.

"I nama je u interesu da se čim prije provjeri broj potpisa"

Demantirao je optužbe iz redova Mosta da Vlada odugovlači s provjerom potpisa prikupljenih za raspisivanje referenduma o ukidanju COVID potvrda. Postoji, kaže, procedura da se prijedlog Odbora za Ustav raspravi na plenarnoj sjednici i kada Sabor o tome raspravi i glasuje, tek onda može početi s provjerom potpisa koje će izvršiti Vlada.

Što se tiče ovotjednih aktivnosti u Saboru, Bačić je rekao da će zahtjevi za raspisivanje referenduma dviju građanskih inicijativa i s tim u vezi prijedlog Odbora za Ustav biti raspravljeni u četvrtak. Riječi će biti o dostavi potpisa Vladi na provjeru prikupljenih potpisa kao i mogućnosti da predstavnici obiju inicijativa budu promatrači tijekom brojanja i provjere njihove autentičnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!