14:43 / 08.02.2022.

Autor: HRT

Viceguvernerka o plagijatu: Žao mi je što je sve ovo bacilo sjenu na dizajne

 Ivana Jakir-Bajo

Ivana Jakir-Bajo

Foto: HTV / HRT

Komisija za novac je na sjednici prihvatila odluku Stjepana Pranjkovića o povlačenju prvorangiranog dizajna kune iz daljnjeg procesa. U izbor naličja kovanice kune Komisija je odlučila otvoriti novi otvoreni natječaj za izbor likovnog rješenja – i idejnog i izvedbenog za naličje eurokovanice s motivom kune sa šahovnicom u pozadini, rekla je Ivana Jakir-Bajo, viceguvernerka Hrvatske narodne banke.

Ivana Jakir-Bajo, ujedno predsjednica Komisije za novac te Komisije za odabir prijedloga likovnog tješenja nacionalne strane RH - dodala je da je Komisija za novac i tijekom prošlog natječaja dobila sva potrebna jamstva, uz ostalo i pisane izjave, pod materijalnom i kaznenom odgovornošću svih autora, da je njihov rad originalna intelektualna tvorevina nastala za potrebe tog javnog natječaja i neopterećena pravima drugih.

Novi natječaj neće remetiti dinamiku izrade eurokovanica

Izrazila je žaljenje zbog toga što je sve što se događalo s dizajnom kune bacilo sjenu na cjelokupni proces, ali i na rad odnosno dizajn drugih autora kovanica - geografske karte, Nikole Tesle i glagoljice. Zahvalila je hrvatskoj javnosti što je pravovremeno reagirala, jer je to mnogo jednostavnije ispraviti u ovoj fazi procesa. Novi natječaj, poručila je, neće remetiti planiranu dinamiku izrade eurokovanica, odnosno eurokovanice s hrvatskim naličjem bit će u optjecaju na vrijeme.

Novi natječaj do kraja tjedna 

I u novom otvorenom natječaju, navela je, on će biti otvoren za sve fizičke punoljetne osobe s hrvatskim državljanstvom. Natječaj za idejno-izvedbeno rješenje nove kovanice s naličjem kune ocjenjivat će samo jedna komisija, no još se razmatra koja i tko će u njoj biti. Natječaj će biti gotov do kraja ovog tjedna, odnosno do početka sljedećeg i trajat će oko tri tjedna. Za razliku od prošlog natječaja, u ponovljenom tražit će se i 3D model izvedbe.

Vezano uz jamstva, rekla je da će osnova ponovno biti izjava pod materijalnom i kaznenom odgovornošću da je djelo originalna intelektualna tvorevina, a ovoga puta u sam natječaj bit će uključeni i dodatni kontrolni mehanizmi. Dodala je, međutim, da je sud jedini meritoran za utvrđivanje povrede autorskih prava.

Podsjetimo, javnosti su u petak predstavljeni najuspješniji dizajni nacionalne strane za kovanice eura i centa. Na kovanici od jednog eura nalazit će se motiv kune, a kao autor najboljeg dizajna te kovanice bio je izabran magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković. No, ubrzo nakon toga mediji su prenijeli kako je taj dizajn kune gotovo isti kao na fotografiji škotskog fotografa Iana H. Leacha, zbog čega se postavilo pitanje kršenja intelektualnog vlasništva nad fotografijom.

Stjepan Pranjković, autor dizajna motiva "Životinja kuna sa šahovnicom u pozadini" za naličje eurokovanice od jednog eura, u pismu članovima Komisije za novac jučer je naveo da je "potaknut neugodnom atmosferom koja se stvorila u medijima i na društvenim mrežama, kao i pritiscima kojima je izložen vezano uz svoj dizajn naličja kovanice od jednog eura s motivom kune, odlučio povući svoj prijedlog dizajna za taj motiv te se odriče bilo kakvih prava po osnovi sudjelovanja na natječaju za motiv kovanice od jednog eura".

Pranjković nije povukao prijedloge za druge novčanice

Inače, autorima najuspješnijeg dizajna hrvatskih eurokovanica pripada novčana nagrada od 70 tisuća kuna. No, Pranjković se javio i na natječaj za druge motive, pa su tako dva njegova prijedloga osvojila drugo mjesto za kovanicu s kartom Hrvatske kao i za kovanicu s glagoljicom. Za svako od njih je dobio po 35.000 kuna.

Odgovarajući na upit novinara je li Stjepan Pranjković povukao i svoje ostale izabrane dizajne eurokovanica, Jakir-Bajo kazala je da nije, nego je povukao samo dizajn kovanice s kunom.

- Što se tiče nagrade za ostala dva mjesta, ne uzimajući u obzir moralne i etičke aspekte, a uzimajući u obzir što Komisija mora raditi, a to je pratiti uvjete natječaja, nismo utvrdili da je tu došlo do nekih odstupanja, rekla je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!