Bačić o obnovi: Strahovito ćemo pojednostaviti procedure

18.01.2023.

09:21

Autor: HRT/I.B.

Obnova

Obnova

Foto: Boris Scitar/Vecernji list, Slaven Branislav Babic, Igor Kralj / Pixsell

U emisiji "A sada Vlada" gostovao je novoimenovani potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić koji je jučer, zajedno s ministrom regionalnog razvoja - Šimom Erlićem, dobio potporu vladajuće većine u Saboru. 

O preuzimanju nove funkcije Bačić je rekao da je dugo vremena razgovarao s premijerom.

- O mom angažmanu u Vladi i prije. Obnova je postala strateški prioritet ove Vlade. To je moja struka, mogu se uključiti vrlo brzo. Preda mnom je velik izazov, svjestan sam težine posla, tereta odgovornosti, očekivanja naših sugrađana na Banovini i u zagrebačkom području. Potpuno sam posvećen poslu koji je ispred mene. No, ne ovisi sve o meni. Nužna je suradnja s regionalnim, područnim i lokalnim vlastima. Svih gradonačelnika Zagreba, načelnika i župana. Bez njihovog angažmana, bez njihove pomoći teško ćemo napraviti taj nužni iskorak, naglasio je.

Na pitanje strahuje li od mogućeg neuspjeha rekao je da je "strah opravdan jer nije jednostavno". 

- Da je jednostavno to bi već bilo riješeno. No mislim da sam u ovih par dana, kad sam se posebno posvetio tome, utvrdio koja su uska grla, u čemu su problemi, imam viziju kako ćemo ubrzati i pokrenuti. Ali to treba realizirati. Radimo tim ovih dana. Već smo napisali izmjene zakona. Strahovito ćemo pojednostaviti procedure. Smanjit ćemo broj potrebnih dokumenata za 40 posto. Smanjit ćemo broj sudionika, učinit ćemo protočnim donošenje odluka, pojednostavnit ćemo početak radova. Želimo da se što prije krene sa svim mogućim aspektima - i konstrukcijskom obnovom u organizaciji države i samoobnovom, konstrukcijskom obnovom zgrada, zamjenskim kućama i izgradnjom višestambenih kuća. Ono što je važno - uključio sam u obnovu još jedno veliko državno tijelo - Agenciju za promet nekretninama koja je sama po sebi stručna, ljudi iz te agencije dobro će doći da pokrenu izgradnju višestambenih kuća, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!