Bačić: Predložit ćemo Saboru da se provjera potpisa povjeri Vladi

01.02.2022.

15:40

Autor: B.A./HRT

Branko Bačić

Branko Bačić

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao je danas kako je stav vladajuće većine da saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav Saboru predloži zaključak o provjeri potpisa za Mostove referendumske inicijative, te da će Saboru predložiti da se provjera povjeri Vladi.

Bačić je nakon sastanka vladajuće koalicije rekao kako su među ostalim raspravljali o sastanku Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav zbog prijedloga za raspisivanje referenduma. Bačić je rekao da je stav vladajuće većine da Odbor predloži Saboru zaključak u kojemu bi se provjerili potpisi za obje inicijative.


- Mi ćemo predložiti Hrvatskome saboru da se, kao što je to i do sada bio slučaj, provjera potpisa povjeri Vladi RH, i da nas u primjerenom roku, koji ćemo definirati na Odboru za Ustav, izvijesti o broju važećih, pravovaljanih potpisa, kako bi onda Sabor mogao nastaviti sa svojim aktivnostima sukladno Zakonu o referendumu, rekao je Bačić.

Na novinarsko pitanje hoće li referendumska pitanja biti poslana Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti, Bačić je rekao da o tome nisu donijeli čvrsti zaključak te da o tome danas nisu raspravljali, ali da će se najvjerojatnije ići na Ustavni sud, s obzirom na postojanje dvojbe oko ustavnosti pitanja, a u slučaju da je prikupljeno 10 posto potpisa.

"Horvat ima podršku, ali očekujemo da se dinamika obnove podigne na višu razinu"

Bačić je rekao da je riječi bilo i o inicijativi oporbe za opoziv ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata.


- Vladajuća većina danas je na sastanku ponovila stav da Horvat ima podršku vladajuće većine i mi ćemo tu podršku jasno očitovati u Hrvatskom saboru, uz ono što smo rekli - da očekujemo da se dinamika obnove podigne na višu razinu, s jedne strane, a s druge strane i da se svi naši sugrađani koji u ovom trenutku jesu u alternativnom smještaju, do kraja godine, da se za njih riješi odgovarajući smještaj i da je u tom smislu nužno ubrzati obnovu, kako na području zagrebačkoga, tako i na području petrinjskoga potresa, rekao je Bačić.

Odgovor države na poskupljenje energenata

Bačić je rekao da je tema na kojoj su se najviše zadržali odgovor države na rast cijena energenata paketom gospodarskih mjera koji bi omogućio olakšavanje pozicije građana.

Više je o tome govorio ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, o čemu možete čitati ovdje:

"Frka Petešić nije protuzakonito postupio"

Bačića su novinari pitali i o današnjim izjavama predsjednika Republike Zorana Milanovića o slučaju predstojnika Ureda predsjednika Vlade Zvonimira Frke Petešića - da bi ga policija po službenoj dužnosti trebala prijaviti zbog neistinitog prijavljivanja prebivališta na Dugom otoku. 


- Ja ne vidim u čemu bi tu bilo protuzakonito postupanje gospodina Frke Petešića, rekao je Bačić.


- Ja mislim da policija mora djelovati po zakonu, da je utjecaj izvršne vlasti i zakonodavne vlasti na policiju neprimjeren, niti da postupaju, niti da ne postupaju. Policija mora biti neovisna, a mislim da je i policija, ako ne drugo, bar iz medija, bar iz javnosti, upoznata s predmetom Frke Petešića. Ako policija ima dvojbe, sumnje u zakonitost njegovog postupanja, vlasna je da po tome postupi, a neprimjereno je i od predsjednika i bilo koga drugoga, ali pogotovo predstavnika dužnosnika izvršne vlasti, da na neovisna tijela, bilo pravosudna, a bilo policiju - apsolutno svejedno - vrše neprimjeren pritisak, dodao je.


Bačić je rekao da je njegov stav da Frka Petešić u ovom slučaju nije protuzakonito postupio.

Na pitanje o ministru prometa Olegu Butkoviću, koji ima prebivalište u Novom Vinodolskom, ali boravište nije prijavio u Zagrebu, Bačić je rekao da državni dužnosnici koji su izabrani na određeno vrijeme i kojima je to po naravi privremeni posao, a u isto vrijeme veliki dio godine borave u mjesto odakle su došli, nemaju potrebe prijavljivati boravište, ako nisu prilagodili svoj život na način da u Zagrebu borave više od 180 dana.


- Moje je prebivalište na Korčuli i ja velik dio svoje godine, svog godišnjeg rada boravim na Korčuli, rekao je Bačić.

O Jandrokoviću

O navodima da se predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kod tada državnog tajnika, sada glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića, a koji je premijerov prijatelj, raspitivao o slučaju najma svog prijatelja, Bačić je rekao da se ta tema ponovno reciklira i da je Jandroković o tome iznio stav. On je rekao da se ne radi o njegovom kumu, da se radi o njegovom poznaniku, dodao je.


- Na dnevnoj razini dobivam i prijedloge, i sugestije, i primjedbe, žalbe naših sugrađana, koji se žale da u sučeljavanju i potraživanju svojih usluga od strane državne uprave znaju biti zakinuti. Na meni je, zbog toga sam i izabran, na svakom dužnosniku, pogotovo na našim zastupnicima, da pomognu tom građaninu, neovisno o gradaciji poznanstva, da pomogne da se rasvijetle stvari, rekao je Bačić.


Dodao je da je tijekom dana primio nekoliko pisama od ljudi koje ne zna te da je svom tajniku u klubu rekao da ih uputi na odgovarajuće adrese.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!