Milanović: Ako je istina pola onoga što je rekla Đerek, to je razlog za pad Vlade

01.02.2022.

14:59

Autor: HRT

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HRT / HTV

Ako je istina pola onoga što je rekla bivša zaposlenica Državnih nekretnina Maja Đerek, to je razlog za pad Vlade, izjavio je predsjednik Zoran Milanović. Milanović daje izjavu nakon što je sa suprugomm posjetio izložbu "Kopač“ u Meštrovićevom paviljonu.

Predsjednika je iznenadilo pitanje naovinara zašto se nije susreo s britanskim ministrom obrane Benom Wallaceom koji je u posjetu Zagrebu, kazao je kako on "nema što razgovarati s ministrima osim velesila, a posebno ne Velike Britanije koja je izašla iz Europske unije. Dodao je kako je taj posjet Hrvaskoj planiran ranije i da je to slučajnost. Upitao je li se Wallace "sastao s ponavljačem Banožićem?”.

- Velika Britanija je članica NATO-a ima veliku unutarnju krizu. Premijer sjedi na nekoj vrsti tempirane bombe. Ukrajina se neće usrećiti ako bude slušala aktualni London. Guraju ih u vrlo opasnu avanturu i to je predsjednik Zelenski shvatio. Zadnih dana iz Kijeva čujem ono što je odgovorno prema vlastitoj državi. Neka Velika Britanija pošalje još 1000 vojnika u Estoniju, ali do dovoditi Ukrajinu u zabludi, huškati je, i držati je taocem odnosa Londona, a zemlja ne napreduje prema Europskoj uniji nije dobro. U tom sam slučaju ja prijatelj Ukrajine, kazao je Milanović. 

Ne želim da pogine niti jedan Ukrajinac, niti Rus, a Hrvati - nema šanse, dodao je te upitao kako je moguće jednu zemlju koja je tisuću puta vojno slabija od Rusije "dovoditi u iluziju da se ovo može riješiti s nekakvih pet aviona oružja”.

Milanović je kazao kako ne vjeruje da će sukob s Rusijom biti vojni. Smatra da se EU i Rusija moraju dogovoriti, jer "europske stabilnosti nema bez faktora u jednadži koji se zove Rusija". Ruski model vlasti nije model vlasti za nas, nije ni Mađarski. Unatoč svemu, Hrvatska je zapadna demokracija, bez obzira što na vlasti ima puno korumpiranih i nepopravljivih ljudi, ponovio je.

- Hrvatski vojnik se odavde maknuti neće niti u Ukrajinu, a vidjet ćemo za Baltik. To pratimo cijelo vrijeme. Ni tu stav ne smije biti agresivan. Mi se tamo ne idemo boriti. Mi možemo pokazati solidarnost Poljskoj i baltičkim državama koje su članice NATO-a. Ali otići u Kijev, pokupiti dvije dnevnice i pojesti boršč - je licemjerje, to rade neki hrvatski europarlamentarci. Podržavanje Ukrajine da se sukobi s Rusijom je - huljski, rekao je Milanović. 

- Ja sam hrvatski predsjednik i ovo što sam rekao – iza toga stojim. To se komentiralo i u Kijevu i u Moskvi. I neće dalje. A hrvatska sramota, predvođena duboko korumpiranom vlašću - to je hrvatski problem, a ne Ukrajina, rekao je.

Ispitati navode Maje Đerek

Na pitanje o zviždačici, bivšoj zaposlenici Državnih nekretnina Maji Đerek, koja je jučer dala iskaz USKOK-u kazao je kako njezinim navodima treba posvetiti pažnju i vidjeti tko tu govori istinu. Ona je osoba "totalni insider", nisam nikad čuo za nju, poručio je te sarkastično dodao "Možda radi za SDP, Most ili Ninu Raspudića koji je moj potrčko". Međutim, To je ozbiljan posao za DORH, i ako je pola toga istina - to je razlog za pad Vlade, dodao je.

- Treba viidjeti tko tu govori istinu. Imate predsjednika Sabora koji zivka tada državnog tajnika u Ministarstvu državne imovine, sada glavnog tajnika HDZ-a, Plenkovićevog prijatelja ... odrasli su stan do stana na Ksaveru - da se raspita za neki poslovni prostor u centru grada koji ima u najmu njegov prijatelj. Je li se to smije raditi?, upitao je Milanović. 

Govoreći o stanu koji koristi Zvonimir Frka Petešić, rekao je da se radi o 'lopovluku'.

- Taj stan košta 1000 eura mjesečno. Ljudi za to dižu kredite, taj prihod nemaju. Od toga je prošlo tjedan dana. Jeste li otkrili nekoga tko koristi na prijevaran način pogodnost koju koristi Fraka Petešić. Nema ga. To je protuprirodni blud prema društvu. Toga nije bilo u mojoj vladi, nema ga ni u Plenkovićevoj, osim ako nisi njegov pajdo, tvrdi Milanović. 

Bošnjačke stranke se ohrabruje da idu đonom na Hrvate 

- Sve ono što sam govorio u vezi prava Hrvata u BIH se kuha već mjesecima. Bošnjačke stranke se ohrabruje da idu đonom na Hrvate. Izbori će se dogoditi, poručio je visoki predstavnik kojega nije potvrdilo Vijeće sigurnosti. I tu je Dodik je u pravu. Koji je onda motiv Bakira i ove druge ekipe da pregovaraju u dobroj vjeri i daju Hrvatima milostinju. (...) Modus operandi je isti kao Slobodana Miloševića krajem 80-ih. Ideš na unitarizaciju države koja mora biti federalna. Bosna i Hercegovina bez Hrvata ne postoji, a bez Srba još i manje. I na kraju tjeraš Hrvate u partnerstvo s Dodikom. Što tu nije jasno?, kaže Milanović.

Kao sabotere ovog procesa prozvao je hrvatsku vlast te naglasio da će "hrvatske predstavnike opet izabrati Bošnjaci". Bošnjacima je poručio: "Ne ponavljajte greške sprskih i beogradskih hegemonista s kraja 80-tih zato jer vas ima više, to je prvid i vodi neredu i sukobu".

Neka HEP podmetne leđa za hrvatski puk 

Vezano za veliko poskupljenje plina, Milanović je rekao kako je Zagreb kasnio s kupovinom povoljnog plina zbog promjene vlasti, ali i upitao kako se to država usudi predbacivati gradskoj vlasti.

- Sad kad smo tu gdje jesmo, zašto se HEP ne ubaci u priču?. Zašto HEP Toplinarstvo ne preuzme teret na sebe, smanji si dobit i plaće muljatorima tako da biste vi plaćali manje račune? upitao je Milanović. Rekao je i kako HEP nije prodan kako bi se "i dalje mogli zapošljavati prijatelji i drugari" te kako ispada da se u "svakoj muljaži na kraju nađe nešto dobro".

- Imate HEP-Plin, neka oni podmetnu leđa za hrvatski puk", poručio je predsjednik. Upitan je li rješenje smanjenje stope PDV-a, rekao je kako je to beznačajno jer su razlike puno veće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!