Diljem Hrvatske slavi se Badnjak, posljednji dan došašća i dan uoči Božića, a diljem zemlje u tijeku su posljednje pripreme uoči sutrašnjeg blagdana. Ipak, jedna tradicija ove se godine neće održati.
24.12.2021.
08:56
Autor: V.G./HRT
Diljem Hrvatske slavi se Badnjak, posljednji dan došašća i dan uoči Božića, a diljem zemlje u tijeku su posljednje pripreme uoči sutrašnjeg blagdana. Ipak, jedna tradicija ove se godine neće održati.
U Hrvatskoj - prvi put u 141 godinu sveta misa polnoćka neće se slaviti u zagrebačkoj katedrali koja je zatvorena nakon što je oštećena u potresu. Kardinal Josip Bozanić polnoćku će predvoditi iz župe svetog Jeronima u Maksimiru.
Za crkve neće biti potrebne covid potvrde. Iako su prošle godine polnoćke bile ograničene do 22 sata, ove godine one će biti u zakazanom terminu u ponoć. Dobre vijesti stigle su i za ugostitelje koji večeras i na staru godinu mogu raditi do 2 sata ujutro.
Okupljanja na zagrebačkoj špici već su krenula, a čini se da će da će druženja potrajati do kasno u noć.
Ovo je za mnoge najljepše vrijeme u godini. Vrijeme druženja s obitelji i vrijeme za običaje, ali i vrijeme prekomjernog trošenja.
- Legitimni su interesi trgovačkih lanaca, kulture, medija da nametnu svoje perspektive. Na nama je, onima koji se trudimo živjeti i naslijedovati Krista u svakodnevnom životu, da se unutar svoje obitelji i zajednice trudimo konkretno živjeti Božić i ono što simbolizira te tako djelovati na šire društvo, poručio je Tvrtko Barun u emisiji "U mreži Prvog".
Badnjak u Dubrovniku
HTV-ova ekipa provjerila je kako se Badnjak obilježava u hrvatskim gradovima. Iz raspjevanog i rasplesanog Dubrovnika se javila Ivana Brailo Drnas koja se provozala blagdanskim autobusom.
Ono po čemu je Dubrovnik na Badnji dan poznat je svakako kolenda, a jedan od zaštitnika kolenda je i Klapa Kaše.
- Krenemo od ranog jutra, obilazimo znane i neznane i svakome nazdravimo s pjesmom. Dubrovnik ima ogroman broj kolendi, a jedna od najpoznatijih je "Dobra večer, mi kucamo, badnje veče čestitamo". Svako mjesto dubrovačkog kraja ima svoj način pjevanja kolendi. Često imamo slučaj pjesama koje se pjevaju u cijeloj Hrvatskoj, ali s potpuno drugom melodijom, rekao je Vicko Dragojević dodajući da je Ministarstvo kulture zaštitilo dubrovačku kolendu kao nematerijalnu baštinu.
Kolendavati se počinje od najmanjih nogu, a djecu se daruje novčićima.
Badnjak u Varaždinu
Na varaždinskom Korzu jutros nije bilo velike gužve, vjerojatno jer su građani obavljali blagdansku kupnju. Varaždinski Advent jedan je od ponajboljih u Hrvatskoj po ocjenama posjetitelja.
- Željeli smo svim našim posjetiteljima pružiti osjećaj topline u našem gradu, ali s obzirom na ovo nenormalno vrijeme u kojem živimo željeli smo sugrađanima i gostima vratiti optimizam i nadu. Željeli smo kao organizatori pokazati i dokazati da se u pandemijsko vrijeme može uspješno organizirati jedna ovako velika manifestacija. Pripremili smo mnoštvo sadržaja. Povijesna jezgra je prekrasna, romantična. Sav program se odvija na otvorenom tako da se mogu poštivati epidemiološke mjere. Sigurnost posjetitelja nam je na prvom mjestu, rekla je Jelena Tot, diretktorica TZ Varaždin, u javljanju za "Studio 4".
- Sadržaje smo rasporedili po punktovima, glavnina događanja je na središnjem trgu. Sve je prepuno žaruljica i foto točki i nadam se da je to bio dovoljan mamac da posjetitelji stignu u velikom broju, dodala je.
Jedna od tri atrakcije je i panoramski kotač. Preko 8000 posjetitelja se vozilo u njemu.
- Donedavno bio je jedini takav kotač u Hrvatskoj, sada je jedan i u Osijeku. Uz kotač, jedna atrakcija je i klizalište unutar kojeg je ledeni tobogan te kuća Djeda Mraza, rekla je direktorica TZ-a.
Badnjak u Zadru
Predivno nam je. Vrijeme nije dobro, ali se svi legalnim sredstvima borimo protiv sivila, istaknula je u javljanju iz Zadra Ana Marušić.
Direktor TZ Zadar rekao je da je bilo vrlo izazovno organizirati Advent.
- Postavili smo visoke stanarde, 2019. je bila jako sadržajna i mi smo nastavili u tom tonu. Danas imamo klapu Cambi, za doček ćemo imati A stranu i vjerujem da će Zadrani biti zadovoljni, rekao je direktor TZ Zadar.
Badnjak u Rijeci
U Rijeci je znatno toplije, okrenulo je na južinu, ali ni sivilo i kiša ne mogu pokvariti blagdansko vrijeme. Ponuda na riječkoj tržnici je dobra, poprilična je gužva, a kupuju se inćuni, oslići, orade...
- Ide i plava riba, ali ne baš najbolje. Kad je blagdanska trpeza, onda se potroši malo više na kvalitetniju ribu. Cijene su korektne, oslići po 50 kuna, raže po 60 kuna, brancin iz uzgoja po 80 kuna, rekla je ribarica Irena.
Badnjak u Šibeniku
Šibenikom na Badnjak tradicionalno odjekuju klapske pjesme i osjeća miris bakalara. Raspoloženje malo kvari kiša.
- Nadamo se da će kiša stati, u 12 satzi tradicionalno zabavu priređuje bend Feniks. Ove godine puštanje lampiona je odgođeno zbog vremenskih prilika, a sav prihod ide za liječenje malene Kiare. Ima klasičnog šušra i uspkros ovim vremenima Adventura je zadržala pozitivnu energiju. Zadovoljni smo što je Šibenik trenutno jedini adventski sajam na kojem nema jednokratne plastike, rekla je Morana Periša, koordinatorica Adventure.
Badnjak u Osijeku
Osijekom se širi miris fiš paprikaša, specijaliteta koji se jede na Badnjak.
- Kad netko kaže da kuha sa srcem, onda je to doista istina. Dvije godine se nismo vidjeli, sad će ovaj fiš biti najuspješniji pošto smo zaista od volje i sreće. Tajni nema puno, tajna je u dobroj ribi, dobroj paprici, ali i vodi - ne smijete je staviti previše. Šaran za fiš mora biti krupniji, što je riba krupnija, znači da je starija, ne smije se raspadati. Paprika mora biti lijepa, kaže se da se prvo očima jede. S lukom se ne treba previše igrati, dvije i pol kile u vrh glave, otkrila je Ilonka Horvat, državna prvakinja u kuhanju fiš-paprikaša.
Badnjak u Puli
U Puli se tradicionalno na Badnjak jede bakalar na bijelo, ali i slasne domaće fritule.
- Dobra smjesa, brašno, šećer, prašak za pecivo, jogurt, vanilin šećer. Brzo je to gotovo. Za fritulice je uvijek dobro vrijeme, rekla je gospođa Bisera koja kaže da prodaja dobro ide.
- Našim kupcima ne smeta kiša. Većina je već obavila kupovinu. Mi smo zadovoljni. Najviše se traže svježe kobasice, ombolo, pršuti, rekla je gospođa Ljubica.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora