Diljem Hrvatske slavi se Badnjak, posljednji dan došašća. Kiti se bor, peku kolači i priređuju brojne delicije. Većina je Badnjak dočekala spremna, ali neki u posljednji trenutak obilazili tržnice i trgovine. Mnogi su gradovi, tradicionalno - dijelili ukusne porcije.
Blagdanska ponuda na tržnici Dolac
Većina građana već je pripremila sve za blagdanski stol. Ipak, bilo je onih koji su se odlučili za nabavu u zadnji čas. Na tržnici Dolac u Zagrebu i danas je bilo puno ljudi. Što se tiče cijena, kupci kažu skupo, a prodavači kako su cijene iste kao i prošle godine.
Kilogram bakalara stoji 50 eura, a prije 3 godine bio je 35, no unatoč tome na blagdanski stol se godišnje donese 250 tona bakalara. Za kilogram grdobine treba se izdvojiti od 7-16 eura, a za lignje od 15-40 eura te škampe od 20-40 eura.
Blagdanska košarica ove je godine 30 posto skuplja nego prošle. Tročlana obitelj za najbogatiju blagdansku košaricu treba izdvojiti 540 eura, a za onu skromniju 218, a za najskromniju 122 eura.
Jedna od tradicija Badnjaka je i podjela hrane.
Na Badnjak u Vinkovcima građanima podijeljeno 1200 posnih obroka
Na Badnjak u središtu Vinkovaca građanima je podijeljeno 1200 posnih obroka u organizaciji Nezavisnog sindikata demokratske zaštitne zajednice posloprimaca i Grada Vinkovaca.
- Lijepo je vidjeti da se naši sugrađana odazivaju toj dugogodišnjoj akciji, unatoč snijegu koji pada. Hvala svima koji su sudjelovali i svima želim sretan i blagoslovljen Božić koji predstavlja vrijeme zajedništva i ljubavi, a ovakvi događaji podsjećaju nas na to što je uistinu važno biti s našim najmilijima, s puno sreće, zdravlja i veselja", poručio je vinkovački gradonačelnik
Ivan Bosančić.
Građani su mogli kušati pečene girice i krumpir-salatu koju su pripremili i dijelili učenici Srednje strukovne škole Vinkovci.
Badnjak na splitskom Pazaru uz bakalar s grahom i tjesteninom
Na splitskom Pazaru u utorak na Badnji dan održana je tradicionalna gradska manifestacija "Splitu s ljubavlju" gdje je podijeljeno 5 000 porcija bakalara i fritule, a unatoč jakom vjetru, građani su strpljivo čekali u redu svoj topli obrok.
Željko Neven Bremec iz Udruge Šefova kuhinja europskih i mediteranskih regija (ŠKMER) je kazao da su kuhari pripremu za bakalar počeli još sredinom studenog.
Za to tradicionalno jelo, koje se objeduje na Badnjak, pripremili su 250 kilograma bakalara kojeg su prethodno tri dana prije kuhanja držali u vodi kako bi omekšao nakon čega su ga očistili. Za pripremu bakalara im je bilo potrebno i 40 litara maslinovog ulja, 200 kilograma kapule, 100 litara pelata, 10 kilograma 'konšerve', 20 litara vina, po kašetu češnjaka i peršina, sol, papar i peperoncino.
- Ove godine smo umjesto krumpira u bakalar stavili grah i tjesteninu. U pripremi bakalara je sudjelovalo 40 kuhara i imamo stotinjak volontera uglavnom srednjoškolaca, kazao je Bremec.
Građani su imali samo riječi hvale za pripremljeni bakalar, a nekima od njih je bilo prvi put u životu da ga, umjesto sa krumpirom, jedu kuhanog sa grahom i tjesteninom.
Tradicionalna je to manifestacija Grada Splita koja uz bakalar, fritule i prigodni blagdanski program na Badnjak okuplja Splićane i goste. Podjela 5 000 porcija bakalara i fritula, te program u kojem sudjeluju Gradski zbor Brodosplit i grupa Providenca počeo je u 11 sati.
Posebnost splitskog Badnjaka svakako su klape koje su Ispod ure svojim a capella pjevanjem okupile brojne ljubitelje dalmatinske šansone. U prvim satima popodneva na programu je koncert The Frajli, a kasnije popodne nastup 4 Tenora.
Manifestaciju Splitu s ljubavlju pokrenuli su 2005.
Miro Bogdanović, osnivač ŠKMER- a i tadašnji splitski gradonačelnik
Zvonimir Puljić, a danas nastavlja živjeti kao simbol zajedništva, blagdanskog duha i gastronomske baštine.
Uz Grad Split, županijsku i gradsku turističku zajednicu organizaciju ovogodišnje manifestacije pomoglo je i Norveško veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj.
U Osijeku priprema riječne ribe; 2700 porcija fiš-paprikaša
Dok se u gradovima poput Splita i Rijeke uživa u bakalaru, na istoku Hrvatske, na Badnjak se tradicionalno priprema riječna riba, a jedno od najpoznatijih jela je fiš-paprikaš.
- Pripremilo se čak 2700 porcija ove vrhunske delicije. Da je doista vrhunska delicija, potrudili su se majstori kotlića. To su najbolji od najboljih kuhara fiš paprikaša. Glavni sastojci pripremljeni su još jučer da bi se danas sve skuhalo. Šaran i začinska vrhunska paprika su uključeni u sve to, a ovo loše vrijeme nije spriječilo mnogobrojne Osječane da dođu ovdje u tvrđavu na podjelu fiš paprikaša, rekla je novinarka Melita Homa.
- Prilikom miješanja, riba će se raspasti, znači isključivo vrćenje, s time da omjer ribe, vode i paprike je najbitniji u cijelom ciklusu kuhanja, kazao je Igor Krajinović, Udruga majstora kotlića Slavonije i Baranje.
- Svi kažu lijep bijeli Božić će nam biti, mi smo sad u gužvi, ni ne gledamo na tu kišu i snijeg. Bitno da ljude zadovoljimo, da grad uspije sve ljude nahraniti koji žele doći probati fiš, rekao je Davor Tomić, predsjednik Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje.
Dubrovnik i tradicija kolendovanja
A u Dubrovniku ne može bez kolende. Iz Dubrovnika se javila novinarka
Morana Baričević.
- Prije nekoliko trenutaka završila je tradicionalna kolenda ispred gradske vijećnice u izvedbi folklornog ansambla Linđo, gradske glazbe i mješovitog zbora Libertas koji svake godine kompletnoj gradskoj upravi na čelu s gradonačelnikom, ali i mnoštvom Dubrovčana, požele najljepše želje što se mogu poželjeti u povodu ovih blagdana. Gradonačelnik im je zahvalio na lijepim željama. Istaknuo je da ovi dani svima trebaju donijeti mir, ljubav i zajedništvo.
- Tradicija kolendavanja je vrlo duga u Dubrovniku. Prvi zapisi potječu s kraja 13. stoljeća. Svaki dio dubrovačkog područja ima svoju kolendu. Novogodišnji blagdani se ne mogu zamisliti bez kolende. Danas će se cijeli dan na svim kantunima će se čuti kolenda uz poznati miris bakalara.
Čakovec: Podjela 1.000 porcija ribica
Veselo je na glavnom čakovečkom trgu. Uz prigodan adventski program, građanima je podijeljeno tisuću besplatnih porcija srdela. Uz kuhano vino i vrući čaj, razgovor i pjesmu, mnogi su se Čakovčani odlično zabavili.
Gastrofešta u Rijeci uz podjelu 3.000 porcija bakalara
U Rijeci se održava tradicionalna Gastrofešta, zajednička predblagdanska marenda za sve građane. Na meniju je bakalar koji se vrijedno priprema od ranoga jutra
- I naša ekipa jutros je bila na riječkoj tržnici. Ponuda izvrsna, ima puno ljudi. Kilogram jadranskih lignji 24 eura, rekla je novinarka Ivana Perić.
Na Badnji dan tradicija je pripremati ribu. Oni koji možda to ne žele ili ne mogu, počastiti se mogu u središtu grada Rijeka, na Trgu 128. brigade.
Priprema se 3.000 porcija bakalara, a bit će i 3.000 kanapea s bakalarom na bijelo, kolača. Veseloj ekipi s kapicama nije bio problem zorom doći ovdje i krenuti kuhati.
Glavni šef od Padele, Vjeko, otkrio je što se sve nalazi u bakalaru.
- 300 kg bakalara, 450 kg krumpira, 70 kila kapule, 15 kila češnjaka, 50 litara maslinovog ulja i 30-40 litara vina, kazao je. Dodao je da je glavni sastojak, naravno, ljubav.
Građanima su se pridružili gradonačelnik Marko Filipović, zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, pročelnici upravnih odjela, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj i rektorica Snježana Prijić Samaržija.
Gastrofeštu je organizirao Grad Rijeka u suradnji sa Studentskim centrom Sveučilišta u Rijeci.
Pula: Podijeljeno 450 porcija rižota
Kakva je ponuda na tržnici, ali i što će se dijeliti građanima Pule i njezinim gostima, provjerila je novinarka Anita Bartolović.
- Na Glavnom trgu u Puli dijelit će se rižoto od sipa i dagnji, kazao je glavni kuhar.
Dodaje kako je utrošeno 25 kilograma riže, 20 kilograma sipe i 20 kilograma dagnji.
Na pitanje je li izazovno pripremati ovako veliku količinu rižota, glavni kuhar je rekao kako je to sasvim drugačije nego kada pripremate rižoto doma.
Istaknuo je kako je danas podijeljeno 450 porcija rižota.
Badnjak je dan neposredne pripreme za Božić. U kršćanskom kalendaru on je dan koji prethodi blagdanu Božića, rođenja Isusa Krista. Kulminacija je to intenzivne priprave za Božić koje je počelo još prije četiri tjedna, na prvu nedjelju došašća ili adventa.
Na Badnjak se uređuje kuća za Božić, kiti se božićno drvce, peku se kolači. Tradicionalno se na Badnjak posti i ne jede meso iako Katolička crkva post ne smatra obveznim. Badnjak je također ime za drvo, panj koji se, prema tradiciji, palio na ognjištu uoči Božića.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!