Bagarić: Dva moguća uzroka napada na psihijatricu

29.01.2023.

19:45

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Ante Bagarić

Ante Bagarić

Foto: Dnevnik / HRT

Liječnici i drugi zdravstveni radnici često su objekti napada, a psihijatri još malo češće, rekao je prof. dr. sc. Ante Bagarić, dr. med., pročelnik Zavoda za liječenje ovisnosti Klinike za psihijatriju Vrapče, večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku komentirajući napad na poznatu virovitičku psihijatricu Elviru Koić, koju je nožem teško ozlijedila pacijentica. Bagarić je dodao da postoje brojni instrumenti koji mogu smanjiti ove napade te da je vrlo važno da se ti instrumenti konačno krenu razvijati.

Napadi na liječnike i druge zdravstvene djelatnike, nažalost, nisu rijetkost. Prema istraživanju "Nasilje nad liječnicima", čak 93 posto liječnika na poslu je doživjelo neki oblik nasilja. Od siječnja 2019. - kad je izmijenjen Kazneni zakon - napad na zdravstvene djelatnike može se kazniti i s do pet godina zatvora.


- Užasan je događaj da netko radi na svom mjestu, nastoji pomoći, a onda završi u teškom stanju u bolnici. Liječnici i zdravstveno osoblje često su objekti napada pacijenata, članova njihove obitelji, rekao je Bagarić.


Bagarić je dodao kako važan razlog za to leži u tome što je odnos pacijenta i terapeuta, da bi terapijski proces bio dobar, pun emocija te su tada ranjivi i pacijenti i liječnik. 


Rekao je kako postoje stotine tisuća primjera gdje su loši liječnici u takvom odnosu izigrali povjerenje pacijenata i zlostavljali ih. Međutim, dodao je, i liječnik je ranjiv, i neka psihopatska struktura, netko tko želi nanijeti bol nekome tko je otvoren i empatičan prema njemu, može iskoristiti priliku.


Upitan u kakvom je stanju morala biti pacijentica da bi liječnici zadala 20 uboda nožem Bagarić je rekao kako postoje dva moguća uzroka, dodajući da bi volio kad bismo od nadležnih institucija već imali informaciju o čemu se radi jer bi, kako je rekao, svi u Hrvatskoj bili mirniji.


Rjeđi je slučaj da se radi o psihotičnoj osobi koja ne može razumjeti realitet i koja je onda napala liječnicu kao neprijatelja koji joj nanosi bol. 


- Puno češće se događa da je jedna psihopatska struktura napala nekoga tko se ne može braniti, rekao je Bagarić.


Bagarić je rekao da osobno nije napadnut, ali da mnogi njegovi kolege jesu. Rekao je da postoji potreba za pojačanom zaštitom, ali i potreba da se cijeli sustav drugačije postavi, ističući među ostalim preopterećenje liječnika kao nešto što može povisiti napetost u odnosu s pacijentima.


- Nemamo zaštitarsku službu, ali i dalje mislim da je glavni cilj promijeniti zdravstveni sustav, učiniti ga boljim i kvalitetnijim, i tada će biti sigurniji i pacijenti i liječnici, poručio je Bagarić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!