Stanje ozlijeđene psihijatrice Elvire Koić stabilno

29.01.2023.

Zadnja izmjena 19:06

Autor: Vijesti/P.F./HRT

Danijela Bratić-Herceg o stanju ozlijeđene liječnice

Danijela Bratić-Herceg o stanju ozlijeđene liječnice

Foto: Vijesti / HRT

Hrvatsku je šokirao napad u Virovitici. Poznata psihijatrica Elvira Koić napadnuta je nožem u svojoj ordinaciji. Teško je ozlijeđena i prevezena u virovitičku bolnicu, ali je, na sreću, izvan životne opasnosti. Napala ju je 37-godišnja pacijentica, koja je uhićena. 

Slučaj prati novinarka HRT-a Danijela Bratić-Herceg, koja je izvijestila o zdravstvenom stanju psihijatrice Elvire Koić.

- Srećom, stanje ozlijeđene liječnice Elvire Koić stabilno je i ona je izvan životne opasnosti. Jučer je nakon napada u stanju šoka i s višestrukim ozljedama i porezotinama na gornjem dijelu tijela primljena na hitan bolnički prijam u bolnici, stabilizirana je i počele su operacije, rekla je Bratić-Herceg.

- Podsjećam, napad se dogodio oko 17 sati u njezinoj privatnoj psihijatrijskoj ordinaciji u blizini bolnice. Ondje ju je napala nožem 37-godišnja pacijentica. Neslužbeno doznajem da je napad trajao gotovo pola sata. U toj zgradi nalaze su i privatni stanovi. Stanari su čuli da se nešto čudno događa u ordinaciji te su pozvali policiju. Napadačica je uhićena i nad njom se provodi kriminalističko istraživanje. Više ćemo doznati od županijskog državnog odvjetništva koje je preuzelo slučaj, dodala je.

Motiv napada zasad nije poznat.

O zdravstvenom stanju ozlijeđene liječnice nove informacije iznio je Dinko Blažević, ravnatelj OB-a Virovitica.

- Nakon što je liječnica primljena u bolnicu s više ubodnih rana i porezotina, uglavnom na rukama, vratu i glavi, stabilizirana je. Potom je operirana i nakon toga je stabilno. Ozljede nisu opasne za život, rane su sanirane. Ozljedama nisu zahvaćeni vitalni dijelovi, istaknuo je Blažević.

Ministar zdravstva Vili Beroš na Twitteru je dao potporu ozlijeđenoj liječnici Elviri Koić.

- Pomažući pacijentici i sama naša kolegica postala je žrtvom nasilja. Želimo joj što skoriji oporavak i snagu da nastavi liječničku misiju u pomoći i liječenju pacijenata. Naša kolegijalna potpora i najoštrija osuda svih oblika nasilja.

Iz Hrvatske liječničke komore su poručili da su u kontaktu s liječnicima u virovitičkoj bolnici te da će u dogovoru s ozlijeđenom liječnicom pružiti svu potrebnu pomoć.

- Ovaj strašan događaj u kojem je kolegica liječnica tijekom obavljanja svog posla zadobila ozbiljne tjelesne ozlijede ponovno je pokazao svu težinu posla koji obavljaju liječnici. Izražavamo bezrezervnu podršku ozlijeđenoj kolegici i želimo joj uspješan oporavak, rekao je predsjednik komore Krešimir Luetić.

HLK u priopćenju upozorava da je taj događaj ponovo pokazao da su liječnici na svojim radnim mjestima kontinuirano izloženi verbalnom i fizičkom nasilju.

Istraživanje "Nasilje nad liječnicima koje su proveli krajem 2016. godine, pokazalo je da je čak 93% anketiranih liječnika na poslu doživjelo neki oblik verbalnog ili fizičkog nasilja te da se fizički napad na liječnika dogodio u 22% zdravstvenih ustanova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!