Bajs i Posavec Krivec prozvali ministra Fuchsa zbog odluke o upisu u srednje škole

12:54 / 17.05.2022.

Autor: HRT/Hina

Ivana Posavec Krivec i Damir Bajs

Ivana Posavec Krivec i Damir Bajs

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski zastupnici Ivana Posavec Krivec i Damir Bajs izrazili su nezadovoljstvo odlukom o upisu učenika u srednje škole u ovoj godini koja predviđa gašenje velikog broja razrednih odjela u manjim gradovima, te pozvali ministra obrazovanja da odustane od "nepravedne odluke" .

Prema toj odluci, koja je u javnom savjetovanju, naveli su, briše se 2000 upisnih mjesta u prvim razredima srednjih škola te se broj razrednih odjela smanjuje za 146. 

- Krenuo je u reformu prije reforme, uzeo je spužvu i na ploči prebrisao dio hrvatskog školstva, ustvrdio je Bajs navodeći kako gimnazijske programe gube Bjelovar, Čazma, Grubišno Polje i drugi.

- Ukidaju se i strukovni programi, primjerice turistički odjeli u Dubrovniku i Opatiji, a smanjuju i programi za nacionalne manjine, ali i programi za djecu s posebnim potrebama, dodao je Bajs (Nezavisna lista DB).

S druge stane, broj odjela povećava se u Zagrebu, izjavila je Ivana Posavec Krivec (Socijaldemokrati). Dodaje da je tom odlukom jasno da će manji gradovi i ruralne sredine imati manje mogućnosti za srednjoškolsko obrazovanje stanovnika. Time se mlade, kaže, gura prema velikim centrima, stvaraju novi troškovi i otežava im se izbor zanimanja. 

Ocijenila je apsurdnim i ukidanje velikog broja deficitarnih zanimanja. Kako tvrdi, od Kutine do Vukovara nema upisa za ekološkog tehničara, a od Primorja do Dalmacije smanjuju se upisne kvote za kuhare i konobare.

- Trenutak je za uzbunu, istaknula je Posavec Krivec i pozvala ministra obrazovanja Radovana Fuchsa da odustane od nepravedne odluke. Jednom kada mladi odu iz svoje sredine teško će se vratiti i slijedi daljnja depopulacija ruralnog prostora, upozorila je.

Dvoje zastupnika najavilo je također slanje u proceduru prijedloga dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kojim bi se ministra obvezalo da upise u srednje škole planira zajedno s osnivačima škola i u skladu s potrebama lokalnih jedinica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!