Ban Toskić: Liječnici u strahu od verbalne i fizičke agresije

09:13 / 17.09.2021.

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Nataša Ban Toskić

Nataša Ban Toskić

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL/HRT

Obiteljski liječnici ostali su neugodno iznenađeni kada su vidjeli da je u e-savjetovanje upućen nacrt Prijedloga zakona o sigurnosti prometa na cestama. Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, u emisiji Studio 4 rekla je kako je obveza liječnika da pacijentu izreknu privremenu zabranu upravljanja vozilom "atak na obiteljsku medicinu, slobodu i odnos svakog pacijenta i liječnika".

- Tim se zakonom nameće obaveza liječnicima obiteljske medicine da pri svakom posjetu svakog pacijenta, između ostalog, procijene i njegovu sposobnost upravljanja vozilom, izreknu mu privremenu zabranu upravljanja vozilom i isti tren o tome obavijeste policiju putem centralnog elektroničkog zdravstvenog sustava, govori Ban Toskić. Smatra kako je to atak na obiteljsku medicinu, na slobodu i odnos svakog pacijenta i liječnika da imaju povjerljiv odnos zato što je povjerenje preduvjet uspješnog procesa liječenja. KOHOM se tim povodom obratio i predlagatelju zakona, no bez uspjeha.

- Nismo vidjeli drugo rješenje već da pismom upozorimo javnost i dužnosnike na zakon koji će uništiti temelje struke, rekla je i dodala kako to neće pridonijeti sigurnosti cestovnog prometa.

U svom pismu liječnici obiteljske medicine naglašavaju kako su neke točke ovog zakona međusobno u suprotnosti. Tako ne postoje nedvosmisleni kriteriji s kojima bi bili upoznati i vozači, ali i liječnici prema kojima bi se postupalo, govori Ban Toskić i dodaje kako je provedba nemoguća. Smatra da obiteljski liječnici nemaju vremena za procjenu sposobnosti vozača, ali da to i nije njihov posao.

- Ljudi će biti s pravom rezignirani, a možda će doći i do verbalne ili fizičke agresije, naglašava Ban Toskić. Govori kako sigurno neki od obiteljskih liječnika neće htjeti raditi ovaj posao i time će se izložiti odgovornosti za tuđe postupke, a neki će se kolege striktno držati zakona i svakom drugom pacijentu će izricati zabranu vožnje automobila. Kako kaže, to će dovesti do kaosa, zbog neujednačenog postupanja.

- Ovo je bilo jako nepromišljeno. Raditi ovakve radikalne poteze bez da se konzultiralo i jednu stručnu medicinsku udrugu, naglasila je.

Zakon kakav je bio do sada liječnicima nije bio prihvatljiv i oni su pokrenuli niz aktivnosti kako bi skrenuli pozornost da nije dobar.

- Po zakonu koji još uvijek vrijedi, policija bi na liječničku preporuku pozivala građane na pregled na medicinu rada. Mi smo bili protiv toga i ukazivali smo da bi svi građani nakon 65 godina trebali na ponovni liječnički pregled, rekla je.

Zakon nema definirana zdravstvena stanja koja bi trajno ili privremeno utjecala na sposobnost vozača. Kako kaže, ministar je obećao da će pravilnik biti izrađen, ali do danas se to nije dogodilo.

- Pismo u kojem ukazujemo na problem poslali smo ministru zdravstva, ministru unutarnjih poslova, predsjedniku Vlade, predsjedniku RH, no do danas nema odgovora, naglasila je.

Praksa u EU-u je takva da se inzistira na osobnoj odgovornosti, a kako kaže, najbolji primjer je Velika Britanija koja ima državnu agenciju koja se bavi isključivo vozačkim dozvolama te koja ima opširnu web stranicu na kojoj je sve objavljeno ta je svaki vozač obvezan znati kada ne smije voziti i čak prijaviti sam sebe agenciji, zato što su visoke kazne ako to ne učini, a skrivi prometnu nesreću.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!