Ban Toskić: Nova reforma zdravstva ne nudi niti jedno konkretno rješenje

29.10.2022.

10:20

Autor: M.M./HRT

Nataša Ban Toskić i Vikica Krolo

Nataša Ban Toskić i Vikica Krolo

Foto: Studio 4 / HRT

Što uopće donosi "reforma zdravstva". Kako nadomjestit nedostatak liječnika i medicinskih sestara. Može li se uopće riješiti problem primarne zdravstvene zaštite i postoji li formula kako zdravstvo može prestati sa stvaranjem dugova koji ne može sanirati niti jedan Vladin rebalans.

Nataša Ban Toskić iz KOHOM-a u emisiji Studio 4 rekla je kako su detaljno proučili prijedlog izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti i da on ne nudi niti jedno konkretno rješenje, niti za kadrovsku devastaciju niti za smanjenje lista čekanja.

- U prijedlogu zakona nismo primijetili niti jedan stimulativni element za privlačenje novih liječnika u sustav primarne zdravstvene zaštite, poglavito obiteljske medicine, ginekologije i pedijatrije. Jedini stimulativni element koji je bio - mogućnost rada u privatnim ordinacijama s HZZO-om je potpuno blokiran i stavljan pod utjecaj politike. A nameću se nova radna opterećenja, istaknula je.

Lažna bolovanja

Osvrnula se i na lažna bolovanja. Rekla je kako su kazne postojale i do sada, te da kontrola bolovanja u nekom obliku mora postojati.

- Mislim da je apsurdno kažnjavati liječnike i pacijente u sustavu koji nije uređen i u kojem su liste čekanja ogromne i brojni pacijenti su na bolovanju jer čekaju predugo dijagnostičku pretragu, istaknula je. 

- Ne mogu reći što bi bilo lažno bolovanje. Svi mi obiteljski liječnici pacijentima pristupamo s povjerenjem i ako on iznosi problem zbog kojeg sebe doživljava kao radno nesposobnog, onda to bolovanje ne može biti lažno. Mi pacijentima vjerujemo i nastojimo im pomoći, rekla je Ban Toskić.

Odlazak mladih liječnika

Vikica Krolo zamjenica predsjednika HUBOL-a rekla je kako je preko 1000 uglavnom mlađih liječnika otišlo van RH otkako smo ušli u Europsku uniju.

- To je za nas veliki gubitak. Normalno da odlaze u zemlje gdje su bolje plaćeni i cijenjeni. Velika većina 
ne želi otići, ali mi im moramo pružiti najbolje moguće uvjete, rekla je istaknuvši da to u ovoj reformi za sada ne vide.

- Mi pričamo o reformi po medijima. Ministar iznosi dijelove reforme prvo u medijima, a onda mi imamo neke razgovore. Zašto mi dijelove reforme prvo čujemo u medijima? Ministar kaže da su nam vrata uvijek otvorena i da možemo razgovarati, ali kada dođemo na razgovor i kažemo konstruktivne prijedloge oni se ne uvažavaju i onda izađe u e savjetovanje kao da mi nismo razgovarali. To frustrira, naglasila je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!