10:31 / 15.11.2019.

Autor: T.V./HRT

Bandić: GUP će biti usvojen u prosincu

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Izmjene zagrebačkog GUP-a ponovno nisu dobile suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, koje smatra da dokumentaciju i elaborat GUP-a treba dopuniti i doraditi. Gradonačelnik Bandić uvjeren je da će GUP biti usvojen u prosincu.
Izmjene zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP) ponovno nisu dobile suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, koje smatra da dokumentaciju i elaborat GUP-a treba dopuniti i doraditi, doznaje se u petak u Ministarstvu.

- Nakon uvida u dostavljenu dokumentaciju i elaborat GUP-a, vidljivo je da ga treba dopuniti. Iako je nakon provedene ponovne javne rasprave o GUP-u zaprimljen dorađen elaborat, treba ga doraditi, stoji u odluci Ministarstva.


To je već drugi put da je Ministarstvo graditeljstva odbilo predložene izmjene zagrebačkog GUP-a, nakon što je to učinilo i u svojoj prvoj odluci u srpnju.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izrazio je uvjerenost da će Generalni urbanistički plan (GUP) u prosincu biti na sjednici gradske Skupštine i da će biti usvojen. Novu situaciju oko GUP-a gradonačelnik je komentirao nakon predstavljanja zimske službe, no na pitanje smatra li da ga je HDZ prevario vezano uz GUP, nije odgovorio.

- Ja ne znam o čemu pričate. GUP će biti usvojen sukladno poslovniku, statutu i pozitivnim zakonskim propisima, odgovorio je Bandić.

GUP, kaže, može ići na doradu ako treba i tri puta, samo da ga se na kraju usvoji.

- U interesu je jednako gradonačelnika i ministra (Predraga) Štromara i premijera (Andreja) Plenkovića da se zagrebački GUP usvoji i da krenu investicije, da dobijemo plaće jer ako toga nema, nema ni Zagreba, ustvrdio je Bandić.

Svi ujedinjeni protiv GUP-a

Oko izmjena GUP-a Grada Zagreba posljednjih se mjeseci ne prestaje dizati prašina. Dogodilo se gotovo nemoguće - protiv izmjena Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba ujedinili su se gotovo svi - udruge građana, struka, oporba. Tvrde, njima bi se omogućila devastacija vrijednog prostora Hipodroma i Velesajma.

Podsjetimo, izglasavanje izmjena GUP-a koje bi omogućile, među ostalim, gradnju "Zagrebačkog Manhattana" početkom srpnja zaustavilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja jer izmjene nisu bile usklađene s Prostornim planom.

Stoga su izmjene GUP-a poslane na ponovljenu javnu raspravu koja je trajala od 31. srpnja do 14. kolovoza. U tom je razdoblju stiglo više desetaka tisuća primjedbi na prijedlog GUP-a. Grad je u 45 dana obradio više od 10 tisuća podnesaka i prihvatio 17 posto primjedbi.

Dok se čeka odgovor Ministarstva graditeljstva na dopune GUP-a, 6 vijeća gradskih četvrti o njemu su dala negativno mišljenje, 8 ih je suzdržano, a samo su 3 GUP-u dala zeleno svjetlo.

Najsporniji je projekt "Zagrebački Manhattan" zbog kojeg se prostor Hipodroma i Zagrebačkog velesajma prenamjenjuje u prostor mješovite namjene. Arhitekti upozoravaju: planovi za taj projekt nestručni su i na rubu zakona. No Milan Bandić ne odustaje, nakon izmjena GUP će uskoro ponovno staviti pred vijećnike.

Ipak, gradonačelnik Bandić u rujnu je bio prisiljen popustiti i konačno objaviti memorandum koji je potpisao s investitorom iz Dubaija, a koji je dugo bio nedostupan javnosti, pa i gradskim zastupnicima. Memorandum o razumijevanju potpisao je s tvrtkom Eagle Hills.

Bandić je tada ustvrdio kako je "napravljen cirkus" oko "jednog običnog papira, memoranduma o razumijevanju koji se u poslovnom svijetu podrazumijeva".

O kakvom je projektu riječ, tko su investitori, zašto je Ministarstvo graditeljstva zaustavilo donošenje zagrebačkog GUP-a, nedavno se govorilo u emisiji Otvoreno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!