17:08 / 09.07.2019.

Autor: A.M./Hina

Bandić povukao prijedlog i poručio: Nećemo ostaviti ledinu na Hipodromu!

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Bandić tvrdi da se donošenje GUP-a ne može zaustaviti, već se samo može odgoditi za koji mjesec.
Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja nije dalo suglasnost na izmjenu zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP), što znači da o njemu sutra neće moći odlučivati zastupnici Gradske skupštine.

- U postupku izdavanja suglasnosti na Konačni prijedlog Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba, a nakon izvršenog uvida u dostavljenu dokumentaciju i elaborat GUP-a vidljivo je da ga treba dopuniti i izmijeniti, potvrđuju iz Ministarstva graditeljstva.

Objasnili su kako sukladno zakonu, prostorni plan niže razine mora biti usklađen s prostornim planom više razine pa stoga Izmjene i dopune GUP-a moraju biti u skladu s Prostornim planom Grada Zagreba.

- Slijedom navedenoga elaborat prostornog plana je potrebno dopuniti i provesti ponovnu javnu raspravu, te potom ponoviti zahtjev za suglasnost ovom Ministarstvu, poručili su iz Ministarstva graditeljstva.

Bandić održao izvanrednu presicu

Na izvanrednoj konferenciji za medije vidno uznemireni gradonačelnik Milan Bandić potvrdio je da se prijedlog izmjene i dopune GUP-a neće naći na sutrašnjoj skupštini.

- U najkraćem mogućem zakonskom roku u konzultaciji s nadležnim resornim ministarstvom, preko ljetnog perioda ćemo raditi i do rujna ukloniti sve nedostatke, rekao je gradonačelnik Bandić.

Također, je nadodao da će se svim pravnim i političkim sredstvima boriti protiv arbitrarne odluke iz 2013. koju je donijela tadašnja ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš kada je samo za Zagreb posebno uglavila da se traži suglasnost resornog ministarstva.

- Kada je "stavila šapu" jedino na Grad Zagreb, zaključio je Bandić.

Na pitanje o nastavku plana izgradnje "Zagreb City-ja" Bandić je još jednom ponovio.

- Što bi trebao ostaviti ledinu na Hipodromu, u centru grada da ostane uređena ledina na kojoj će pišati pesi, što bi trebao ostaviti ono neuređeno parkralište na istočnom dijelu Velesajma itd.., rekao je Bandić.

Prema najavi gradonačelnika novi prijedlog izmjene i dopune GUP-a naći će se na sjednici skupštine na jesen.

Anka Mrak Taritaš: Odluka iz mog mandata spriječila devastaciju Zagreb

Bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš ustvrdila je da je zahvaljujući odluci donesenoj u njezinom mandatu, po kojoj se za zagrebački GUP mora ishoditi suglasnost nadležnog Ministarstva, spriječena devastacija Zagreba u režiji Milana Bandića i HDZ-a.

- Danas sam apsolutno sigurna u u odluku koja je donesena u mom mandatu da se za GUP Grada Zagreba mora ishoditi suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja jer je zahvaljujući upravo toj odluci spriječena devastacija Zagreba u režiji Milana Bandića i HDZ-a, napisala je na Facebooku Mrak Taritaš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!