07:08 / 20.02.2019.

Autor: D.M./HRT

Bandić svjedok u aferi Nadstrešnice: Tata grada nikad ne čita ugovore

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Davor Jelavić, Vesna Lubin i ostali optuženi su da su pri izgradnji nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima oštetili Grad za višemilijunski iznos.
Svjedočenjem zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je ustvrdio da kao "tata grada i šef dobro uigranog orkestra nikad ne čita ugovore koje potpisuje", na Županijskom sudu nastavljeno je suđenje u aferi Nadstrešnice.

- Davor Jelavić i ostali odbacili optužbe u aferi Nadstrešnice

Jelavić kao pročelnik za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i izgradnju grada, njegova pomoćnica Vesna Lubin i ostali optuženi su da su pri izgradnji nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima oštetili Grad za višemilijunski iznos plaćanjem dodatnih radova koji su navodno već bili obuhvaćeni prije sklopljenim ugovorom.

- Ja sam tata Grada Zagreba i šef dobro uigranog orekstra. Stalno sam na cesti, a ne u svojem uredu, jer u protivnom nikada ne bih dobio izbore", izjavio je tijekom svjedočenja Bandić dodajući kako nikad ne čita ugovore koje potpisuje budući ih na tjednoj bazi potpisuje više od tisuću.Kada mu je predočena promemorija iz koje proizlazi da je tvrtka Gamont radila na projektu izgradnje nadstrešnica tri tjedna prije nego što je raspisan natječaj, a u čijem zapisniku se navodi i njegovo ime, iz čega proizlazi da je nazočio tom sastanku, Bandić je ustvrdio kako je moguće da nije bio na tom sastanku. "Moguće je da je taj zapisnik umjetnički doživljaj", pojasnio je gradonačelnik rekavši kako se ne raspituje za moguće probleme povezane s ugovorima "jer ga to ne zanima".

Zapisnik kao umjetnički doživljaj

Bandić je ustvrdio da sve radi po statutu, poslovniku i zakonskim propisima, a tako su radili i njegovi pročelnici. Pritom je kazao kako ga prvooptuženi Davor Jelavić i drugooptužena Vesna Lubin nisu obavijestili o bilo čemu spornom vezanom za posao oko nadstrešnica. Nije mogao pojasniti kako je moguće da je na sastanku održanom 7. srpnja 2008. spominjano da tvrtka Gredelj radi na projektu nadstrešnica, iako je javni poziv za taj posao raspisan tek 29. srpnja te godine. Možda nije bio na sastanku iako to piše u zapisniku, kazao je.

Priznao je kako nije normalno da se prije natječaja spominje ime tvrtke koja je u konačnici dobila posao, ali je ostavio mogućnost da zapisnici sa sastanaka tijekom kojih je dogovaran posao s nadstrešnicama nisu autentični. Odgovarajući na pitanja o zapisniku sa sastanka na kojem se spominjao posao s nadstrešnicama, Bandić je rekao kako je to samo "impresija sa sastanka i podsjetnik zaposlenicima što trebaju dalje činiti", a nije mu poznato da je Jelavić bio član Nadzornog odbora Gredelja.
Foto: arhiva, Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: arhiva, Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!