19:53 / 12.12.2021.

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Bandov za Dnevnik HTV-a: Bolje da se kompromis u BiH ne dogodi na silu

Goran Bandov

Goran Bandov

Foto: Dnevnik / HRT

Premijer Plenković sutra odlazi u službeni posjet Bosni i Herecgovini - u trenutku novih napetosti u toj zemlji između političkih predstavnika triju naroda. Situaciju je dodatno zakomplicirao Milorad Dodik odlukom Skupštine Republike Srpske o vraćanju državnih ovlasti na entitet. Vanjskopolitički analitičar Goran Bandov u Dnevniku je ocijenio da je premijerov posjet iznimno važan kako bi se poduprla mirna rješenja za BiH.


Komentirajući značaj posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića BiH u tamošnje vrlo turbulentno vrijeme vanjskopolitički komentator profesor dr. sc. Goran Bandov sa Sveučilišta u Zagrebu u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako je to izrazito bitan posjet jer je Hrvatske jedna od potpisnica Daytonskog sporazuma.

- Hrvatska je duboko zainteresirana za situaciju u BiH, a jedan dio građana RH su i građani BiH. Mi smo toliko duboko umreženi rodbinskim, kumskim i prijateljskim vezama kroz građane, a i naše gospodarstvo je duboko umreženo. Jednostavno RH ima izraziti značaj da podupre BiH, da  podupre njezin napredak u svakom smislu i da neki način onemogući bilo kakvo raslojavanje BiH, bilo kakvu destabilizaciju BiH i dovođenje u pitanje mira jer mir nema dobro alternativu, rekao je Bandov.

Važnost sastanka s predstavnicima vjerskih zajednica

Upitan koliko je važno što će se premijer sastati s čelnicima vjerski zajednica u BiH, kao i položiti vijenac na simbolično mjesto u Sarajevu Bandov je rekao kako je polaganje vijenca na Mostu Suade i Olge izrazito bitno.

- To je simbolični moment gdje Hrvatska na još jedan način pokazuje da razumije žrtvu u BiH i žrtvu koju su proživjeli građani grada Sarajeva, dodao je.

- Što se tiče razgovora s predstavnicima vjerskih zajednica on je bitan jer vjerske zajednice imaju izrazito visok utjecaj u bosanskom i hercegovačkom društvu, upravo to što predsjednik Vlade RH dolazi na razgovor sa sve tri vjerske zajednice smatram bitnim. Vjerske zajednice imaju pozitivnu ulogu u ovom momentu. Primjerice katolička zajednica je prije dva dana pozvala na razum, pozvala je političare BiH da prestanu s uvredama, da se koncentriraju na pitanja koja su krucijalna za građane BiH, a to nisu ova o kojima se trenutačno raspravlja, istaknuo je Bandov.

Može li doći do eskalacije u BiH?

Na pitanje može li doći do eskalacije među odnosima i može li doći zaista nekog sukoba kako se dijelom komentira u javnosti nakon novih odluka Skupštine Republike Srpske kojim se zapravo taj entitet dijelom iz pravnog sistema BiH Bandov je rekao da to što se događa u Republici Srpskoj nije korak u pravom smjeru.

- Uvijek i u svakom momentu mora biti kompromis, mora biti razgovor i dijalog koji bi vodio k nekim drugim opcijama. Te opcije sigurno nisu svojevoljne opcije koje mogu na neki način raslojavati društvo u BiH. To je naravno i na neki način udaljavanje od onih potencijalnih dogovora oko novog izbornog zakona. Na neki način to nema nekakvu potporu zapadnih europskih država, nema potporu Hrvatske. Ima potporu Rusije, ali nisam siguran koliko je Rusija u toj potpori ozbiljna i što bi ona u ovom momentu uopće značila. Kada gledamo Rusiju i njezine prioritete Republika Srpska sigurno u ovom momentu nije njezin prioritet, smatra Bandov.

Hoće li biti kompromisa oko izbornog zakona?

Do kraja godine trebali bi završiti pregovori s međunarodnim posredovanjem oko reforme izbornog zakona. Nakon zadnjeg kruga razgovora prije nekoliko dana nisu ti razgovori završili s nekakvim približavanjem stajališta. Na pitanje smatra li da će biti konsenzusa Bandov je rekao kako je to ono čemu zapravo sve strane u BiH na neki način streme, ili barem službeno streme.

- To je ono što međunarodna zajednica također priželjkuje. Pri tome moramo reći da međunarodna zajednica nije potpuno složna što bi zapravo to trebalo biti. Ako nema kompromisa i nema kompromisa tri konstitutivna naroda u BiH bolje da se kompromis niti ne dogodi na nekoj prisili bilo koga iz međunarodne zajednice, što bi rekli da se nekoga lomi preko koljena. Ono što je bitno, mora biti kompromis sva tri konstitutivna naroda, rekao je zaključno Bandov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!