Dodik produbio političku krizu: Što Plenkovićev posjet može donijeti BiH?

12.12.2021.

19:40

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Odluka Skupštine Republike Srpske o vraćanju državnih ovlasti na entitet dodatno komplicira političku situaciju u Bosni i Hercegovini. Taj potez vodi prema produbljivanju krize koja ugrožava stabilnost cijele regije. Prije sutrašnjeg službenog boravka u Sarajevu i Mostaru premijer Plenković je poručio da dizanje tenzija u susjedstvu utječe na sve, pa i na Hrvatsku. 

Uoči sutrašnjeg posjeta, premijer Plenković najavio je da u BiH nosi poruku prijateljstva i dobrosusjedske suradnje, poruku o teritorijalnoj cjelovitosti BiH, ali i poruku o potrebi osiguravanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda. Između ostalog, i kroz izmjenu Izbornog zakona kako bi se stalo na kraj preglasavanju Hrvata.

- O tome će već ujutro razgovarati s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom. Neizostavna tema bit će i politička situacija u zemlji nakon što je Narodna skupština RS-a podržala prijedloge Milorada Dodika da taj entitet povuče suglasnost na državne zakone o obrani, sustavu oporezivanja te o visokom sudskom i tužiteljskom vijeću. Ovdašnji mediji to su nazvali početkom spavajuće secesije. Premijer Plenković rekao je da želi osobno doći u Sarajevo i Mostar kako bi se iz prve ruke upoznao sa situacijom i procijenio na koji način Hrvatska može doprinijeti. U Sarajevu će održati sastanak s predstavnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Položit će vijenac u počast prvim žrtavama opsade Sarajeva. Također, susrest će se s islamskim, pravoslavnim te katoličkim vjerskim čelnicima. Potom odlazi u Mostar gdje će ga dočekati predstavnici Hrvatskog narodnog sabora, izvijestio je Gordan Žvanović iz Sarajeva za Dnevnik HTV-a.

Evo kakva očekivanja od posjeta preijera Plenkovića imaju tamošnji politički analitičari:

- Poruke koje očekujem od premijera je da sve tri strane sjednu zajedno i da se dogovore o ključnim pitanjima koje su bitne za budućnost ove zemlje. Dakle, ne može se država graditi na postulatima preglasavanja, majorizacije, dominacije jačega. Sve tri strane se moraju čuti i ja mislim da je u tom kontektu moguće postići dogovor, rekao je Zoran Krešić, novinar i politički analitičar, BiH.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković – koji je u prvom službenom posjetu Bosni i Hercegovini bio 28. i 29. listopada 2016. – ovog se puta odaziva na poziv predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije s kojim će održati sastanak i konferenciju za medije.

Sastat će se i s predstavnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH –predsjedateljem Doma naroda Draganom Čovićem, zamjenicima Nikolom Špirićem i Bakirom Izetbegovićem te predsjedateljem Predstavničkog doma Denisom Zvizdićem, te zamjenicima Nebojšom Radmanovićem i Borjanom Krišto.

Među ključnim političkim temama bit će aktualna politička situacija, pitanje reforme Izbornog zakona BiH te jačanje bilateralnih odnosa i prekogranične suradnje. Među važnim temama za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, razgovarat će se o borbi protiv pandemije COVID-19, o suradnji na realizaciji zajedničkih projekata, osobito u prometnoj i energetskoj infrastrukturi, o jačanju gospodarskih odnosa, o suradnji u upravljanju migracijama i zaštiti granice od nezakonitih prelazaka te o daljnjoj potpori Hrvatske europskom putu Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Vlade položit će vijenac na 'Mostu Suade i Olge' u čast prvim žrtvama opsade Sarajeva, Suadi Dilberović i Olgi Sučić, koje su ondje poginule 5. travnja 1992.

Predsjednik Vlade će se također susresti s velikim muftijom Islamske zajednice u BiH reis-ul-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, s mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom i vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem.

Prije polaska za Mostar, predsjednik Vlade će u Sarajevu također posjetiti Hrvatsko kulturno društvo Napredak, gdje će se susreti s njegovim predsjednikom Nikolom Čičom i članovima.

U Mostaru će se predsjednik Vlade susresti s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora, krovne političke organizacija Hrvata Bosne i Hercegovine, koja okuplja stranke s hrvatskim predznakom, s kojima će razgovarati o položaju Hrvata u BiH, o pitanju reforme Izbornog zakona BiH te o drugim pitanjima važnima za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državna tajnica za europska pitanja Andreja Metelko-Zgombić, te zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!