Banožić: Hrvatska šalje Ukrajini 40 šlepera vojne opreme

28.02.2022.

20:05

Autor: Dnevnik/HRT

Mario Banožić

Mario Banožić

Foto: HRT / HRT

Odluka o opremi za Ukrajinu koju je Vlada donijela podrška je Ukrajini, zemlji koja je iskazala Hrvatskoj potporu kada je naša zemlja imala svoje teške trenutke - izjavio je u Dnevniku HTV-a Mario Banožić, ministar obrane. 


Riječ je o pješačkom naoružanju, puške strojnice, jurišne puške, pripadajuće streljivo i zaštitna oprema, sve u vrijednosti od 124 milijuna kuna i dostatna je za naoružanje do 4 brigade. Sve to ide iz hrvatskih zaliha. Razgovarali su, kaže Banožić s pripadnicima iz Ukrajine i pokušali vidjeti koji su njihove potrebe.

- Za svaki postupak koji poduzimamo komuniciramo s našim saveznicima unutar NATO-a i tako će biti i ova operacija provedena. Kada govorimo o količini, riječ je preko 40 šlepera robe, postojat će određena dinamika, moramo paziti na diskreciju i sigurnost kod isporuke, danas je već sve spremno - izjavio je.

- Znamo koliko je to oružje potrebno, zato djelujemo brzo, sve zemlje su danas podržale ovu akciju i vjerujem da ćemo pomoći Ukrajini da se ta nepravda koju danas osjećaju kao narod i kojoj su izloženi ispravi - dodao je ministar.

Pojasnio je da temeljem NATO obrambenog plana postoje određene mjere koje i Hrvatska kao članica mora provoditi. NATO ima svoj obrambeni sustav, koji podrazumijeva jedinstvo svih članica, ali isto tako i snažna nacionalna otpornost i sigurnost.

- Težimo tome da deklarirane snage koje stavljamo kroz odluke Vlade, a smještene su unutar granice Hrvatske, temeljem zapovjedi zapovjednika na razini Europske unije, budu raspoređene unutar zemalja-članica NATO-a. Težimo tome da budu što bliže kući - naglasio je Banožić.

Četiri hrvatskih časnika trenutno se nalaze u Poljskoj, na taj su način, kaže, pokazali svoje partnerstvo s Poljskom, namjera je da u 2023. godini dođemo tamo s jednom bitnicom Panzer haubice, a za sada nema plana da se reagira izvanredno, rekao je.

- Sve zemlje članice su jedinstvenoga stava, povrijeđena su ne samo međunarodna prava, nego i sigurnost koja su europske zemlje uživale i činimo sve da se ovo stanje u Ukrajini završi, ne samo zbog ukrajinskog naroda, nego i zbog cijele Europe. Sve odluke i u našoj Vladi i na razini Europske unije i NATO-a idu u tom smjeru - poručio je ministar obrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!