Banožić: HRM jamac suverenita i branitelj hrvatskog Jadrana

16.09.2022.

Zadnja izmjena 13:58

Autor: HRT/D.M./Hina

Mario Banožić

Mario Banožić

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Uoči 31. obljetnice Hrvatske ratne mornarice (HRM) ministar obrane Mario Banožić u petak je uputio čestitku pripadnicama i pripadnicima HRM-a, u kojoj ističe kako su i danas, kao i za vrijeme Domovinskog rata, jamac hrvatskog suvereniteta i branitelji hrvatskog Jadrana.

- Čestitam vam 31. obljetnicu ustrojavanja HRM-a. I danas ste, baš kao i za vrijeme Domovinskog rata, jamci hrvatskog suvereniteta i branitelji hrvatskog Jadrana. Pokazali ste tada kako volja hrvatskog čovjeka, želja za slobodom lomi pomorske blokade i donosi pobjede", naveo je u čestitci pripadnicama i pripadnicima HRM-a ministar Banožić, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Zahvalio im je na uloženom znanju, iskustvu i predanosti u izvršavanju zadaća za dobrobit HRM-a i Hrvatske. Ocijenio je i kako "dugogodišnje neulaganje u obranu sve više dolazi na naplatu".

Ulaganja u HRM

- Hrvatska Vlada svjesna je važnosti ulaganja u modernizaciju i opremanje svih grana Hrvatske vojske i to i čini. Za Hrvatsku ratnu mornaricu u pregovorima smo s talijanskom Vladom za dva lovca mina, planiramo izgradnju višenamjenskog broda i dovršetak obalnih ophodnih brodova, naglasio je ministar Banožić.

Dodao je također kako hrvatskim građanima HRM ulijeva sigurnost i izaziva ponos, a zbog njenih pripadnika Hrvatska ratna mornarica izvrsno je pozicionirana u međunarodnim misijama i operacijama. Naglasio je i kako se sa "zahvalnošću prisjećamo svih hrabrih branitelja koji su položili živote za današnju Hrvatsku, za budućnost svih naraštaja koji će baštiniti i braniti najljepše more na svijetu".

Dan otvorenih vrata brodova HRM-a

U sklopu obilježavanja 31. obljetnice Hrvatske ratne mornarice, Ministarstvo obrane RH i Hrvatska vojska 16. i 18. rujna organiziraju Dane otvorenih vrata na brodovima HRM-a u Splitu i Makarskoj, od 16 do 19 sati, naveli su iz MORH-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!