Milanović pozvao Vladu da riješi problem izgradnje brodova obalne straže

16.09.2022.

Zadnja izmjena 22:32

Autor: HRT/Hina

Predsjednik Milanović na svečanosti obilježavanja 31. obljetnice osnutka HRM-a

Predsjednik Milanović na svečanosti obilježavanja 31. obljetnice osnutka HRM-a

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović u petak je u Splitu pozvao Vladu i premijera Andreja Plenkovića da se "energično" angažiraju na prevladavanju problema izgradnje brodova obalne straže čija gradnja kasni zbog krize u Brodosplitu s kojim je ugovor sklopljen 2014.

- Očekujem vrlo energičan angažman Hrvatske vlade i premijera osobno, to govorim bez imalo zluradosti, to stvarno želim, jer je krajnje vrijeme da se to riješi, istaknuo je predsjednik Milanović u Splitu na svečanosti obilježavanja 31. godišnjice osnutka Hrvatske ratne mornarice.

- Hrvatska mora imati kompletiranu obalnu stražu, tim više što nije dobro niti za duhovno stanje unutar vojske da neki s pravom dobivaju, s velikim zakašnjenjem, kao zrakoplovstvo, a da oni drugi iz neobjašnjivih razloga stagniraju. Naprosto bit će nezadovoljni, rekao je i ocijenio kako to nije dobro, "nije dobro za duh."

- I zato glavu gore i vjerujem da ćemo ovaj problem riješiti, rekao je predsjednik Milanović govoreći o kašnjenju izgradnje brodova za HRM.

Kako je istaknuo, HRM i HV imaju jedan primarni zadatak -obranu Domovine, njezinih granica, njezinih stanovnika, hrvatskog naroda i svih koji žive u njoj i koji su po bilo kojoj osnovi u Hrvatskoj te hrvatsku demokratski izabranu vlast na demokratskim izborima.

- To nas čini Zapadom. Zapad jesmo, pod zastavama zapada smo se borili stoljećima, naši preci ali isto tako i pod zastavom hrvatskog identiteta koji je nedjeljiv, koji je poseban, koji je naš i kojeg samo mi u potpunosti razumijemo i o kojem osim nas, iskreno govoreći, nikomu stalo nije. Ne budemo li ga mi branili, unaprjeđivali, njegovali i svoju djecu o njemu učili i kritički preispitivali - mi više nećemo biti mi, poručio je Milanović.

Naglasio je da su brodovi Obalne straže, koji su ugovoreni 2014. godine, po svemu trebali biti završeni 2019..

- Zašto to nije tako izašlo, danas nije vrijeme prikladno o tomu govoriti, ali smo trebali to imati, treba nam deset brodova. Valjda ćemo se nekako snaći, ali dok god se uzdamo u snalaženje to nije dobro, rekao je.

U tom je, naglasio je, potreban red, pošteno plaćen rad i izvršavanje ugovora.Ponovio je kako želi da se problem s obalnim brodovima riješi što prije. "Brod nije ulje na platnu, brod je ozbiljna konstrukcija i bez obzira na pravne začkoljice kad se jednom počne graditi, a onaj koji gradi propadne, teško ga je prenijeti i uzeti u ruke i na kariolu staviti i odnijeti pet kilometra dalje, slikovito je rekao Milanović.

O misiji u BiH- Hrvatska je ravnopravna članica NATO-a i tome se nitko u NATO-u neće suprotstaviti

Predsjednik je rekao i kako nam se priječi "da budemo prisutni, makar na stožernoj razini u misiji u BiH."

- Hrvatska će kao ravnopravna članica NATO-a ravnopravno sudjelovati i u svim pojavnim aktivnostima i djelatnostima tog NATO-a, ali prema vlastitoj volji i prosudbi, bilo to na Bliskom istoku ako tako mi odlučimo, a nećemo, bilo to na Kosovu gdje smo dovoljno dobri da čuvamo 24 sata srednjovjekovne spomenike srpske duhovnosti, vrlo delikatan zadatak koji je Hrvatsku vojsku dopao u podjeli dužnosti, rekao je predsjednik.

U vezi s misijom u BiH je rekao da će se to promijeniti "i tome se nitko u NATO-u neće suprotstaviti i bolje je da se ne suprotstavljaju jer naše namjere nikad nisu bile gramzive, predatorske nego obrambene i humane.

- Oni kojima smo spasili glavu i omogućili državu danas ne pokazuju ni minimum kurtoazne zahvalnosti, a kamoli što više, rekao je Milanović.

Zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli je samokritički rekao kako se u razvoju Hrvatske ratne mornarice nije učinilo dovoljno.

- Vrijedi priznati, nismo učinilio mnogo, odosno učinili smo puno manje nego smo mogli i trebali. Stoga ovog puta stojim pred vama s osjećajem krivnje, s osjećajem iznimne odgovornosti za sve ono što u proteklom razdoblju nije napravljeno za razvoj HRM- a. Iako se puno toga može opravdati objekitvnim okolnostim globalnih razmjera, ali ne i ono što smo mogli, a nismo učinili zbog nemara, rekao je Raffanelli.

Predsjednik Milanović je prije svečanosti u Lori u Kaštelanskom zaljevu položio vijenac za sve poginule hrvatske mornare.

Milanović na proslavi 31. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice 

U Splitu se obilježava 31. godišnjica osnutka Hrvatske ratne mornarice. Na proslavi je i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović. 

Predsjednik je u Kaštelanskom zaljevu položio u more lovorov vijenac u spomen na sve poginule hrvatske mornare, a potom je sudjelovao na svečanosti u Domu HV-a 'General-bojnik Ivo Jelić'.  

- Nastali ste ni iz čega. S jednog imaginarnog splava za spašavanje, na kojem se cijela Hrvatska i oni malobrojni vojnici, taj mali broj pravih ljudi - našao 1991. (...) Bez ičije pomoći, uz sumnje, restrikcije i stalne prijetnje sankcijama, poručio je u obraćanju Milanović.

Put je bio težak i kompliciran, dodao je, i onima koji u to doba nisu živjeli - neshvatljiv.

Čestitku Hrvatskoj ratnoj mornarici poslao je i ministar obrane Mario Banožić. Ističe kako su i danas, kao i za vrijeme Domovinskog rata, jamac hrvatskog suvereniteta i branitelji hrvatskog Jadrana. Zahvalio im je na uloženom znanju, iskustvu i predanosti u izvršavanju zadaća za dobrobit HRM-a i Hrvatske. Ocijenio je i kako "dugogodišnje neulaganje u obranu sve više dolazi na naplatu".

- Hrvatska Vlada svjesna je važnosti ulaganja u modernizaciju i opremanje svih grana Hrvatske vojske i to i čini. Za Hrvatsku ratnu mornaricu u pregovorima smo s talijanskom Vladom za dva lovca mina, planiramo izgradnju višenamjenskog broda i dovršetak obalnih ophodnih brodova, naglasio je ministar Banožić.

Dan otvorenih vrata brodova HRM-a 

U prigodi obilježavanja 31. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice (HRM) u Splitu je na Gatu Sv. Duje održan Dan otvorenih vrata HRM-a, a u okviru kampanje We Are NATO održano je i natjecanje u vezivanju mornarskih čvorova.

Građani i turisti tijekom poslijepodneva su obilazili vojne brodove RTOP-12 Kralj Dmitar Zvonimir i RTOP-42 Dubrovnik, kao i brodice VGB Modrulj 202. 

Ovo je također bila prilika i za informirati se o studijskim programima Hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman, a posebice o studiju Vojnog pomorstva te dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

Dan otvorenih vrata HRM-a održat će se u nedjelju i u makarskoj Gradskoj luci, gdje će za posjetitelje od 16 do 19 sati biti otvoren desantni brod minopolagač (DBM).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!