Dan Hrvatske ratne mornarice u Makarskoj

18.09.2023.

Zadnja izmjena 18:23

Autor: MB./HRT

Banožić: Hrvatski mornari snaga su modernog HV-a na moru

Banožić: Hrvatski mornari snaga su modernog HV-a na moru

Foto: Arhivska fotografija / MORH

Dan Hrvatske ratne mornarice obilježava se u ponedjeljak u Makarskoj prigodnim programom, u sjećanje na davnu bitku iz 887. godine koja se odvijala upravo ispred Makarske, kada je hrvatski knez Branimir sa svojom flotom porazio mletačko brodovlje.

Polaganjem vijenca na Spomen-ploču pomorske bitke kod Makarske na Obali kralja Tomislava, započelo je svečano obilježavanje Dana HRM-a, nakon čega je s ratnog brodu DBM-81 Cetina spušten vijenac u more za sve poginule hrvatske mornare.

Potom je otvorena izložba brodomaketarskog kluba Leut u prostorijama Pomorskog športskog ribolovnog društva Arbun. Građani su mogli posjetiti Ratni brod HRM-a Cetinu, a u 19 sati u katedralnoj crkvi svetog Marka služit će se sveta misa za pomorce.

Prolazak povorke gusara i Mlečana gradskom rivom uvod je u uprizorenje pomorske bitke neretvanskih Hrvata i Mlečana iz 9. stoljeća u kojoj su Mlečani ostali bez flote i dužda Petra Kandijana. "Bitka" će biti održana večeras u 20 sati u akvatoriju makarske gradske luke nakon čega će publiku na gradskoj rivi zabavljati Giuliano i Diktatori.

Iduće subote i nedjelje, 23. i 24. rujna, u organizaciji Jedriličarskog kluba Bura održat će se Regata hrvatskih mornara.

Banožić: Hrvatski mornari snaga su modernog HV-a na moru


Ministar obrane Mario Banožić uputio je u ponedjeljak, 18. rujna 2023., čestitku pripadnicima i pripadnicama Hrvatske ratne mornarice u povodu 32. obljetnice osnutka.

- Poštovane pripadnice i pripadnici Hrvatske ratne mornarice,

čestitam vam 32. obljetnicu ustrojavanja Dana Hrvatske ratne mornarice.

U Domovinskom ratu bili ste prvi čuvari hrvatskog Jadrana i priobalja, a danas ste udarna snaga naše moderne Hrvatske vojske na moru.

Hvala vam, poštovane pripadnice i pripadnici HRM-a, na svim naporima koje ulažete u očuvanju i izgradnji sposobnosti za izvršenje zahtjevnih zadaća na hrvatskom Jadranu, ali i šire.

Svoje sposobnosti dokazujete i u vojnim vježbama i u operacijama potpore miru diljem svijeta, hvala vam što pokazujete svu snagu moderne Hrvatske vojske! 

Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane znaju kako vrhunski motiviranim mornarima i vojnicima, našoj najvećoj snazi, trebaju i vrhunska vojna sredstva.

I zato ulažemo do sada najveća financijska sredstva od Domovinskog rata u sustavno jačanje sposobnosti sve tri grane naše Hrvatske vojske.

Ulažemo u pripadnike Oružanih snaga, u sve segmente njihovog života i rada, jer bez zadovoljnih pripadnica i pripadnika HV-a nema vjerodostojne vojne sile.

Poštovani pripadnici HRM-a, budite ponosni na postignute rezultate!

Dragi hrvatski mornari, nek' vam je mirno more!, stoji u ministrovoj čestitci.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!