30. obljetnica 2. gardijske brigade Gromovi

15.05.2021.

10:29

Autor: V.G./Dnevnik/HRT/IMS/Hina

Gromovi

Gromovi

Foto: Dnevnik/IMS / HRT

Polaganjem vijenaca uz spomen-obilježje Suza, te svečanom akademijom, u Glini je u subotu završilo višednevno obilježavanje 30. obljetnice 2. gardijske brigade Gromovi.


Trideseta je obljetnica ustrojavanja 2. gardijske brigade Gromovi i 2. mehanizirane bojne Gromovi

U povodu toga u Glini su kod spomen-obilježja Suza položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule, umrle i nestale pripadnike Gromova i sve hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. U Hrvatskom domu održana je svečana akademija.

- Prošao sam od početka Baniju, Južno bojište, Oluju. Htio bih se zahvaliti na ovoj velikoj obljetnici svojim prijateljima, poginulim suborcima, rekao je Dražen Marjanović Maki pripadnik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi.

Izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da je ta brigada dala izuzetno veliki doprinos obrani domovine i prošla je sva ratišta.

Drago mi je da danas Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade čuva tradiciju i okuplja članove brigade, te da u partnerstvu i suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja podupire i razvija sve one programe koji su važni za našu populaciju", rekao je Medved.

Jednako tako, dodao je, važno je i svi smo ponosni, da danas to slavno ime Gromova pronosi Druga bojna, koja djeluje u sastavu Gardijske mehanizirane brigade sa sjedištem u Petrinji, te što ga zelene beretke pronose diljem svijeta kao elitna postrojba HV-a.

- Hrabrimo naše prijatelje ratne veterane i ratne invalide koji su i danas, iako zbog epidemioloških razloga ne smijemo imati velika okupljanja, ipak simbolično iz Gline uputili svoju poruku. S ponosom se i nakon 30 godina sjećamo tih hrabrih ljudi, rekao je ministar Medved.

Na svečanosti u Hrvatskom domu, ministar je spomenuo i što je sve Vlada u protekle četiri godine učinila za hrvatske branitelje, od stambenog zbrinjavanja i oko 70.000 preventivnih sistematskih pregleda te korištenja sredstava EU fondova za braniteljske projekte do ulaganja oko 328 milijuna kuna za četiri veteranska centra u Hrvatskoj, od kojih je jedan u Petrinji.

Svoj borbeni put, kako je rečeno na svečanosti, brigada je počela u Glini, prilikom neprijateljskog napada na policijsku postaju. Nakon toga brigada, kroz koju je prošlo 950 domoljuba, od kojih je njih 205 dalo život za domovinu, troje je nestalo, a oko 1400 je bilo ranjeno, sudjelovala je u najvećim redarstvenim operacijama "Maslenica", "Bljesak", "Una", "Oluja" i drugima.

O borbenom putu brigade više je bilo riječi na svečanoj akademiji gdje su, uz Tomu Medveda, govorili i jedan od osnivača i ratni zapovjednik brigade general pukovnik Drago Matanović, predsjednik udruge veterana Druge brigade Ivan Krupec, te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora državni tajnik Tugomir Majdak.

Vijence su uz spomen-obilježje položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih i nestalih pripadnike brigade, u ime Vlade RH ministar Tomo Medved, u ime Hrvatskog sabora izaslanik predsjednika Sabora državni tajnik Tugomir Majdak, čelnici Sisačko-moslavačke županije i Grada Gline, te predstavnici zbora gardijskih brigada i specijalne policije, te braniteljskih udruga.

Zajedničku su molitvu za poginule branitelje, uz blagoslov, predvodili vlč. Branko Čagelj i vlč. Ivica Mađer.


- Čestitam svim pripadnicima 2. gardijske brigade na njihovom doprinosu u obrani domovine, a poglavito 205 obitelji koje su izgubile svoje najmilije i njima iskazujem neizmjernu zahvalu, a i još zahvalu trojci naših još uvijek nestalih Gromova, naglasio je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

Banožić i Hranj čestitali Gromovima 30. obljetnicu

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj poslali su u subotu čestitke u povodu 30. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade Gromovi i 2. mehanizirane bojne Gromovi, izvijestilo je Ministarstvo obrane.


- Dragi pripadnici 2. gardijske brigade legendarni Gromovi i pripadnici bojne Gromovi Hrvatske vojske, s posebnom zahvalnošću i ponosom čestitam vam 30. obljetnicu ustrojavanja brigade, vaš 30. rođendan. Domovinski rat temelj je hrvatske državnosti, a hrvatski branitelji su najzaslužniji za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske. Među najhrabrije naše branitelje ubrojili ste se upravo vi, Gromovi, istaknuo je ministar obrane.


Ime koje nosite, dodao je, sinonim je snage, hrabrosti i upornosti što ste pokazali gdje god da ste sudjelovali u ratnim operacijama, od Banovine i Korduna, gdje ste slomili napadnu moć neprijatelja, do hrvatskog juga gdje ste sudjelovali u deblokadi, grada Dubrovnika, akcije Maslenica te završnih operacija Hrvatske vojske u kojima ste dali nemjerljiv doprinos u oslobađanju okupiranih područja.

Ministar Banožić podsjetio je na pripadnike Gromova koji su dali svoje živote za slobodu hrvatskog naroda i Domovine.

- Njima dugujemo najviše jer su u slobodu Domovine ugradili najvrjednije što su imali.

- Dragi pripadnici bojne Gromovi, koji nastavljate njihovu tradiciju, ponosno nosite ovo slavno ime te kao i do sada svojim predanim radom i zalaganjem neprekidno se usavršavajte kako bi uvijek bili spremni čuvati naš hrvatski narod i Domovinu", poručio je, uz ostalo, ministar obrane u čestitki.

Hranj: Ratni put Gromova je slijed osvjedočenog domoljublja i nesebičnog darivanja

Istaknuvši da se ne smije zaboraviti golemu ulogu u akcijama Maslenica i Bljesak te krunu vojne pobjede u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj je za ratni put te postrojbe rekao da je slijed osvjedočenog domoljublja i nesebičnog darivanja.

Ne zaboravite da ste vi nasljednici 2. gardijske brigade Gromovi čiji su pripadnici tijekom Domovinskog rata hrabro stajali na braniku domovine ustrajni u borbi za opstojnost svoga naroda. Neka vam budu trajna inspiracija jer oni nisu znali za uzmak i poraz, poručio je i istaknuo da su sposobnosti Gromova od posebne važnosti u ovim složenim sigurnosnim uvjetima diljem svijeta.

- Svojim ste primjerom pokazali da možete naslijediti pripadnike Gromova jer su u tim godinama Domovinskog rata, godinama velikih izazova i iskušenja, slavna imena Gromova pronosile tisuće hrabrih dragovoljaca i branitelja središnje Hrvatske. Mnogi od njih herojski su položili svoje živote za samostalnost Republike Hrvatske. Upravo njima u zalog, koristeći dragocjena iskustva iz Domovinskog rata, u današnje mirnodopsko vrijeme moramo težiti dostizanju najviše razine standarda modernizacije te obuke i izobrazbe svakog pripadnika 2. gardijske brigade i Oružanih snaga RH.

Načelnik Glavnog stožera podsjetio je da Gromovi uvijek spremno i sa žarom pomažu kod svih elementarnih nepogoda i katastrofa kada su ugroženi ljudski život ili imovina naših građana, te da su to dokazali tijekom potresa u Petrinji kada je bilo najpotrebnije.

Poručivši kako vjeruje u njihove sposobnosti, potencijal i visoku motiviranost, admiral Robert Hranj čestitao je Gromovima na svim dosadašnjim uspjesima, zalaganju i predanosti vojnom pozivu, uz njihov pozdrav "Jednom Grom - zauvijek Grom!". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!