Banožić i Vidović o saznanjima u vezi s letjelicom, nakon sjednice Odbora za obranu

18.03.2022.

14:40

Autor: HRT

Mario Banožić i Franko Vidović

Mario Banožić i Franko Vidović

Foto: HRT / HTV

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je nakon zatvorene sjednice saborskog Odbora za obranu, na kojoj se raspravljalo o padu letjelice u Zagrebu, da je istraga odmah krenula u dva smjera i da je do sada utvrđeno da je letjelica došla s područja Ukrajine. Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović poručuje građanima da mogu biti mirni i sigurni te je kazao da se ovakav incident više ne smije ponoviti. 

- Zadovoljni smo informacijama. Mislim da dobar dio tih informacija treba ostati isključivo za nas. Onaj dio koji je bitan za građane je da građani mogu biti mirni i sigurni. Ovo je incident koji se dogodio i više se ne smije ponoviti. Hrvatska je članica NATO-a. Imamo i vlastite snage koje su dovoljne za ovaj trenutak odgovornosti bilo kakvim ugrozama. Nadamo se i vjerujemo da ugroza neće biti, kazao je Franko Vidović, predsjednik saborskog Odbora za obranu.

- Prvi dan nakon onog nesretnog događaja, rekli smo da će istraga ići u dva pravca - jedan je ono što je radilo državno odvjetništvo u suradnji s MUP-om i krim vojnom policijom. Istovrmeno smo išli prema članicama NATO-a - svatko na svojoj razini, premijer je kontaktirao premijere tih država, ja ministre obrane, načelnik Glavnog stožera načelnike, a obavještajne agencije svoje partnere u tim državama. Cilj je prikupljanje podataka, ali isto tako i razumijevanje do čega je došlo u kojemu trenutku. To je dalo određena saznanja i po pitanju onoga što se događalo unutar radarskog sustava Rumunjske, Mađarske i Hrvatske, kazao je ministar obrane Mario Banožić.

- Nakon što se svi podaci uvežu dobit ćemo i jasniju rutu. Za sada imamo rutu do onoga trenutka kada se prvi puta letjelica pojavila na radarskom sustavu Rumunjske. Dakle, možemo utvrditi da dolazi s područja Ukrajine, rekao je Banožić i objasnio koja se saznanja još očekuju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!