Banožić: Milanović je iznio hrpu neistina, omalovažava mene i vojsku

24.02.2023.

Zadnja izmjena 14:58

Autor: HRT/IMS

Mario Banožić

Mario Banožić

Foto: HTV / HRT

Ministar obrane Mario Banožić odgovorio je u petak na optužbe predsjednika Zorana Milanovića kako brine o sebi, ali ne i vojsci, poručivši kako je predsjednik izveo predstavu kako bi izbjegao odgovornost te da je u izjavi trebao iskazati sućut ukrajinskom narodu.

Ministar je nakon sjednice Nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a rekao kako predsjednikovu današnju izjavu za medije ne bi nazvao izlaganjem, nego laganjem. 

- Ja ne bih to nazvao izlaganje nego laganje. Ovu predstavu danas izveo je da bi izbjegao jednu od odgovornosti, a to je da je na današnji dan prije godinu dana Rusija izvela agresiju na Ukrajinu, trebao je prije svega iskazati sućut prema ukrajinskom narodu i osuditi Rusiju, ali ne može to već godinu dana izreći. Lakše je bilo iznijeti hrpu neistina, omalovažavati mene i Hrvatsku vojsku. Nije istina o stambenom zbrinjavanju. Ja sam dužnosnik koji ima pravo na stan i koji će taj stan vratiti nakon završetka dužnosti, poručio je Banožić.

Istaknuo je kako je stambeno zbrinjavanje "nešto što se sustavno rješava u vojsci, ima svoju problematiku još od Domovinskog rata".

- Hoće li to značiti da netko može otkupiti stan po povoljnijim uvjetima ili ne, to sada nije bitno. Mene kao ministra zanima transparentnost, koju sam primijenjivao i na sebi kada sam dobivao stan. Nema tu neke loše politike, to je bila tema koja je trebala prikriti zašto ne osuđuje rusku agresiju, rekao je Banožić.

Govoreći o gradnji kuće u Vinkovcima, Banožić je rekao kako ima sve potrebne građevinske dozvole, a gradilište je uredno otvoreno i prijavljeno te nema zakonskih zapreka.

- Gradim kuću u Vinkovcima, tamo gdje sam rođen i gdje ću se vratiti nakon završetka ovog mandata. U Zagrebu sam podstanar u državnom stanu, uredno plaćam sve ono što je propisano i taj ću stan vratiti nazad, poručio je.

Naglasio je kako ne sluša što predsjednik govori.

- Mislim da svatko tko drži do sebe i svog razuma ne može slušati tu količinu ružnih riječi i svatko tko promatra predsjednika Republike kao instituciju zna da se tako ne smije ponašati, poručio je.

Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem je jasno od prvog dana stala na stranu ukrajinskog naroda, poručio je Banožić.

- To smo činili dajući financijsku, političku i materijalnu podršku. To ćemo činiti dok god to bude potrebno. Svima nam je želja da prestane ruska agresija, to je stav Hrvatske, cijele Europske unije i NATO-a. Milanović kao političar kojeg prate međunarodni mediji je puno puta izrekao oprečne stavove koje nikako ne može opravdati. Mogu zaključiti jedino da je nekome dužan, rekao je ministar.

O gradnji kuće i APN-u


Novinari su ga upitali i za gradnju kuće. Istaknuo je kako ima sve potrebne građevinske dozvole te da nema nikakvih zakonskih zapreka za gradnju.

- Gradim kuću u Vinkovcima gdje sam rođen i tamo gdje ću se vratiti nakon završetka mandata. U Zagrebu sam podstanar u državnom stanu kao dužnosnik, sve uredno plaćam temeljem Zakona, i taj ću stanm vratiti nazad.

Što se tiče APN-a, potvrdio je da je od Povjerenstva tražio mišljenje.

- Ono je nedvosmisleno reklo da kao svaki građanin imam pravo koristiti tu mjeru do onog trenutka ako se pojavi ijedan građanin kojem bi ja uzeo potporu, u tom slučaju ja ću odustati. Nema apsolutno toga da bi ja nekoga oštetio, rekao je Banožić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!