Banožić: Milanović koristi HV kao poligon za razračunavanje s Vladom

21.11.2022.

12:59

Autor: HRT/V.G.

Mario Banožić

Mario Banožić

Foto: HTV / HRT

Ministar obrane Mario Banožić u vojarni  7. gardijske brigade Puma u Varaždinu ispratio je 38. kontingent hrvatskih vojnika koji uskoro odlazi na Kosovo u sklopu NATO-ove misije.

Ministar Banožić je rekao da novinari upute Pantovčaku pitanje čemu dva ispraćaja.

- Mislim da je jasno da sam ja svoj mandat podredio tome da se bavim modernizacijom vojske, isto tako svemu onome što bi moglo naštetiti hrvatskoj vojsci, da ih maknem s naslovnice. Podsjetit ću na 36. kontingent kada se dogodilo da je i novinarima bilo zabranjeno da budu na ispraćaju, nisam želio da više ikada dolazi do takvih situacija. Izmičem se od tog trenutka ispred svega što bi moglo naštetiti vojsci, poručio je.

Novinari su ga pitali kada je odlučio da će danas doći na ispraćaj te da komentira svoj odnos s predsjednikom Republike.

- Ja nisam jučer odlučio doći. Kad vidim što je na kraju složeno tada vidim trenutak u kojem mogu doći pristupiti da pritom ne naštetim medijima i vojsci. Moj dolazak nije bio definiran jučer nego onoga trena kada se vidjelo kako će program izgledati. Što se tiče moga odnosa, vidite da unutar Glavnog stožera i Ministarstva radimo na planovima, radimo na proračunu, modernizaciji, opremanju, to je naš fokus. Od prvog dana govorim da vojska ne smije biti poligon, ne za Banožića ni Milanovića, nego niti za jednog političara. Mi ćemo svi jednog dana otići odavde, Hrvatska vojska ostaje, dodao je.

- Nikada nisam ulazio u program, još manje odlučivao hoće li netko govoriti ili mijenjao program. Nije mi jasno zašto se stvari jasno ne komuniciraju. Koliko se već puta dogodilo da s Pantovčaka dođe zahtjev za neki događaj, pomaknu se svi datumi i po nekoliko puta, onda se predsjednik ne pojavi. Ja u takvim stvarima ne želim sudjelovati, rekao je Banožić.

Na pitanje je li mu neugodno, Banožić je rekao da to pitanje treba postaviti Milanoviću.

- Meni je čast što sam došao danas ispratiti hrvatski kontingent, rekao je Banožić.

- Podsjetit ću na niz svojih izjava gdje sam javno tražio da sjednemo, ali Pantovčak stalno traži razloge, to je samo potvrda da je Pantovčak našao poligon da bi se razračunavao s Vladom RH. Ovdje je vojska poligon za Milanovića, za mene nije, to najbolje pokazuje Vlada s podržavanjem proračuna i svega što ulažemo nakon niza godina neulaganja u vojsku, rekao je Banožić.

Ustvrdio je kako on ne politizira hrvatsku vojsku.

- Nastojim u svakom trenutku vojsku odmaknuti. Moj mandat će završiti, a iza mene treba doći netko tko će nastaviti ulagati i modernizaciju da se više nikada ne dogodi situacija kao što je 20 godina neulaganja.

Upitan tko kontrolira stanje u Vojno-sigurnosno obavještajnoj agenciji i ima li kandidata za Kinderova nasljednika, Banožić je odgovorio:

- Je li vama normalno da se ravnatelj VSOA-e smijeni preko medija? Nisu uopće razgovarali o toj temi, nego je izašao pred medije i smijenio ravnatelja. Je se tako rješavaju problemi?

- Nakon natpisa u medijima, zatražio sam od ravnatelja VSOA-e da mi pojasni o čemu je riječ. Postoji jedan dokument koji sam dobio koji nije ukazivao na nikakve milijunske štete, ali u tom trenu već je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost pokrenuo svoje procedure i on se time bave. Ja ne nadzirem niti rad Vijeća Ureda za nacionalnu sigurnost niti rad SOA-e temeljem Zakona, rekao je Banožić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!