Nižu se reakcije na odobreni kredit APN-a ministru Banožiću

26.04.2023.

Zadnja izmjena 18:05

Autor: Hina/HRT/IMS

Ministar obrane Mario Banožić

Ministar obrane Mario Banožić

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Nakon što se saznalo da je ministru obrane Mariju Banožiću odobren subvencionirani kredit preko APN-a, ne prestaju reakcije. Riječ je o kreditu od 100 tisuća eura za izgradnju nove kuće u Vinkovcima za koji će dobiti nešto više od 25 tisuća eura subvencije. Oporba ne prestaje s kritikama, u APN-u kažu da ništa nije sporno, a Banožić poručuje da neće prihvatiti kredit ako bi time nekom drugom građaninu oduzeo mogućnost subvencije.

Više doznajte u prilogu Nikoline Ćosić:

Ministar Mario Banožić u Vinkovcima gradi novu kuću. Iznos subvencioniranog stambenog kredita ministra obrane  je 100.000 eura, otplaćivat će ga Privrednoj banci Zagreb 15 godina uz nominalnu kamatnu stopu od 2,88 posto i efektivnu kamatnu stopu 2,97 posto godišnje, a visina subvencije iznosi 25.306 eura.

Ministar ima plaću oko 2700 eura i posjeduje kuću od 80-ak četvornih metara - no nema pravne prepreke da dobije APN kredit. 

Sam Banožić kaže stvari su jednostavne - kredit je podigao u komercijalnoj banci i prijavio se kao i svi drugi građan  jer, kako tvrdi, nema dovoljno vlastitih sredstava za gradnju obiteljske kuće.

- Neću biti ni prvi ni zadnji koji ga je koristio ni kao dužnosnik ni kao građanin, poručio je Banožić.

Ipak, prije podnošenja zahtjeva zatražio je mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa - u kojemu stoji da ukoliko ne bude dovoljno novca za sve koji ispunjavaju uvjete - ministar bi trebao prednost dati nekom drugom. Odluka je samo savjetodavna, ali on je, kaže, spreman to poslušati.

- Ja sam odmah, u prvim trenucima kad se pojavilo uopće mišljenje povjerenstva, rekao da ja nikome neću oduzeti to pravo. Ako bude tako, ja to pravo neću konzumirati. Dakle, ovdje je isključivo sad odgovor na APN-u, rekao je Banožić.

Dodao je da u pogledu prava za subvenciju APN-a zadovoljava sve kriterije u skladu sa zakonom.

A u APN-u tvrde, oni o tome ne odlučuju. Svatko tko ispunjava uvjete ima pravo na subvenciju, a zahtjevi se obrađuju redom kojim su zaprimljeni.

- Mi jednako gledamo pod istim uvjetima bilo da se radi o državnom dužnosniku, o novinaru, doktoru ili bilo kojoj drugoj osobi. Stručno povjerentsvo pregledava zahtjeve prema redoslijedu zaprimanja. Uvijek ima netko mogućnost odustajanja ili raskid ugovora ukoliko odluči da ne želi subvencionirati tu nekretninu, rekao je Goran Golenić, pomoćnik direktora u Odjelu za subvencioniranje stambenih kredita.

Kako sam i najavio, neću prihvatiti niti koristiti ovo pravo ako bih time, kao član Vlade, oduzeo nekome drugom građaninu mogućnost subvencije APN-a.

Mario Banožić

APN: Subvencija za kredit Banožiću 25 tisuća eura


Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) navodi da je zahtjev za subvencioniranje radi rješavanja stambenog pitanja ministra Banožića i njegove obitelji PBZ podnio APN-u 30. ožujka 2023. godine.


APN navodi da se zahtjevi za subvencionirane stambene kredite odobravaju prema redoslijedu zaprimanja te je tako i "spomenuti zahtjev obrađen sukladnoj spomenutoj odredbi", a Banožiću je subvencionirani stambeni kredit odobren na sjednici povjerenstva 14. travnja.


- Namjena kredita je izgradnja obiteljske kuće za ukupno pet članova kućanstva navedenih u zahtjevu od kojih su troje maloljetne djece. Iznos subvencioniranog stambenog kredita iznosi 100.000 eura koji se otplaćuje kreditnoj instituciji 180 mjeseci (15 godina), stoji u odgovoru APN-a.


Nominalna kamatna stopa (NKS) iznosi 2,88 posto, a efektivna kamatna stopa (EKS) 2,97 posto godišnje, navodi APN.


Ukupna visina subvencije, s obzirom na stupanj razvijenosti jedinice lokalne samouprave u kojoj se gradi kuća te tri maloljetna djeteta iznosi ukupno 25.306,32 eura, dodaje APN.


Na temelju dostavljene Odluke banci, 25. travnja u APN-u je zaprimljen Ugovor o subvencioniranju stambenog kredita.

Plenković: Banožić će objasniti sve o kreditu za gradnju kuće


Premijer Andrej Plenković je izjavio da će ministar Banožić objasniti sve vezano uz kredit APN-a za gradnju kuće, dodavši da se ministar s njime nije konzultirao kada je kredit zatražio pa nema potrebe da sada on to komentira u Banožićevo ime.


- Ne znam je li dobio, vidio sam i ja tu vijest. Mislim da će on o tome reći sve što treba. On je, osim što je ministar, i građanin Hrvatske kao i svaki drugi, pa je pritom u jednakom statusu kao i svi ostali. Ali, budući da nemam saznanja je li dobio (kredit) i je li cijeli proces glede tih subvencija APN-a završen, je li o tome odlučeno, prepustimo to njemu i nadležnom ministarstvu, a to je u portfelju ministra Bačića, rekao je Plenković u Petrčanima.

- Neka on to pojasni. Nije me konzultirao kada je tražio kredit pa nema potrebe da ja sada komentiram u njegovo ime. On će, siguran sam, sve što god treba, tko ga god pita, znati odgovoriti, odgovorio je premijer.

Mislim da će on o tome reći sve što treba. On je, osim što je ministar, i građanin Hrvatske kao i svaki drugi, pa je pritom u jednakom statusu kao i svi ostali.

Andrej Plenković

Oporba: Banožićev postupak je profesionalno, moralno i ljudsko dno


Saborska oporba u srijedu je s negodovanjem dočekala informaciju da je ministru obrane Mariju Banožiću odobren APN-ov kredit za nekretninu te ustvrdila da je to "profesionalno, moralno i ljudsko dno", problematizirajući dužnosničko korištenje beneficija namijenjenih građanima.


Mirela Ahmetović (SDP) postupak ministra ocijenila je kao "profesionalno, moralno i ljudsko dno".

- Sudjelovati u kreaciji ovakve mjere, kojom se pomaže najpotrebitijima, onima koji nemaju riješeno stambeno pitanje, a onda iskoristiti poziciju kao sukreator te mjere i uzeti 25.000 eura subvencije iz džepova svih građana i onih najsiromašnijih, koji nemaju gdje živjeti ni jesti, ne mogu drugačije ocijeniti, poručila je.

Dodala je da su već vidjeli takvu epizodu ministra Banožića i nada se da mu neće građani opet namještati i ukrašavati stan kao što su to već činili i kupovali jastučiće i slično.

Zanimljivo joj je kako je reagirao Andrej Plenković.

- Konačno ga je valjda sram, ustvrdila je i dodala da je politička odgovornost nešto sasvim drugo u odnosu na zakonske mogućnosti.

Dodala je pritom da kao načelnica ima pravo sudjelovati u raznim mjerama općine Omišalj, ali joj ne pada na pamet donositi mjere, promovirati ih za svoje sugrađane i onda ih iskorištavati.

Velika većina naših građana živi u manjim stanovima ili kućama nego što je tih 80 kvadrata. Nije dobra poruka da netko na funkciji rješava svoje stambeno pitanje jer je Banožić imao riješeno stambeno pitanje.

Nikola Grmoja

Grmoja: Nije dobra poruka da netko na funkciji rješava svoje stambeno pitanje


Nikola Grmoja (Most) ističe da bi se APN-ov kredit trebao dobivati za prvu nekretninu.

- Nije mi jasno da ako netko ima stan od 80 kvadrata dobiva APN-ov kredit za neku veću nekretninu. Velika većina naših građana živi u manjim stanovima ili kućama nego što je tih 80 kvadrata. Nije dobra poruka da netko na funkciji rješava svoje stambeno pitanje jer je Banožić imao riješeno stambeno pitanje, rekao je.

Grmoja je ocijenio da je ministar Banožić, ako se gleda što je napravio kao ministar, u svom mandatu jedino rješavao povećanje svoga stambenog prostora.

- S vojskom stvari ne funkcioniraju, imamo aferu zbog koje ga se može uhititi, oko državnih nekretnina, i čudim se da se po tom pitanju ništa nije napravilo, kao što ništa nije napravljeno ni po pitanju Marka Milića, Krunoslava Katičića, Dragane Jeckov i ostalih, kazao je Grmoja.

Sandra Benčić (Možemo!) ocijenila je da Banožić "sjajno koristi" sve što država omogućuje visokim dužnosnicima - od činjenice da već ima stan u svom vlasništvu, do toga da se koristi državnim stanom u Zagrebu i da će mu na kraju država s 25.000 eura subvencionirati kredit za gradnju kuće.

- Ima jako puno stvari koje su zakonom propisane i dozvoljene dužnosnicima, ali do osobnog i političkog integriteta te odgovornosti prema javnosti je da se to ne koristi ako za to ne postoji apsolutna potreba, smatra Benčić.

Banožić je dokazao da nema osobni ni politički integritet, kao i cijela ova Vlada.

Sandra Benčić

Benčić: Banožić je dokazao da nema osobni ni politički integritet


Tu se, prema njezinim riječima, ne radi samo o subvencioniranju kredita nego i mogućnosti dobivanja stana na korištenje, kao i putnih troškova.

- Banožić je dokazao da nema osobni ni politički integritet, kao i cijela ova Vlada, rekla je Benčić, pozvavši premijera Andreja Plenkovića da jasno kaže je li normalno da netko tko ima 90 kvadrata stana u Vinkovcima koristi državni novac da bi kupio ili izgradio sljedeću nekretninu umjesto da je to prepustio nekome kome to stvarno treba.

Dalija Orešković (Centar) ustvrdila je da Banožić odavno ne bi bio ministar da Plenković u proteklih sedam godina, koliko je HDZ na vlasti nije 'potaracao' sve neovisne antikorupcijske institucije.

- Banožić odavno ne bi bio ministar pa bi se tada njegovi zahtjevi za dodjelom subvencioniranih kredita doista mogli razmatrati onako kako se razmatraju i zahtjevi svih ostalih građana, rekla je.

Napomenula je da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa uvijek imalo stav da dužnosnici mogu ostvariti neke privilegije i beneficije kao što to mogu i svi drugi građani, ali pod uvjetom da građanima daju prednost, odnosno, da oni svojim zahtjevom i svojom privilegijom nikoga od građana ne isključe.

No, rekla je da nije sigurna je li taj kriterij poštovan i u slučaju Banožića i APN-a.

Za Povjerenstvo je rekla da je sada "znatno oslabljena institucija" koja više ne može promovirati standarde dobrog upravljanja i etičnosti koje su nekada imali.

Je li ministar Banožić jedini visoki dužnosnik koji je posljednjih godina na taj način kupovao nekretninu? U APN-u kažu, ne vode evidenciju. Ove su godine do sada zaprimili oko 4300 zahtjeva, a do kraja roka, koji je za 2 dana, očekuju da će kvota biti popunjena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!