Plenković o Banožićevom kreditu za kuću: Neka on to pojasni

26.04.2023.

Zadnja izmjena 13:54

Autor: Hina/HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u srijedu je izjavio da će ministar obrane Mario Banožić objasniti sve vezano uz kredit APN-a za gradnju kuće, dodavši da ga ministar nije konzultirao kada je kredit zatražio pa nema potrebe da sada on to komentira u Banožićevo ime.

- Ne znam da li je dobio, vidio sam i ja tu vijest. Mislim da će on o tome reći sve što treba. On je, osim što je ministar i građanin Hrvatske kao i svaki drugi, pa je pritom u jednakom statusu kao i svi ostali. Ali, budući da nemam saznanja je li dobio (kredit) i je li cijeli proces glede tih subvencija APN završen, je li o tome odlučeno. Prepustimo to njemu i nadležnom ministarstvu, a to je u portfelju ministra Bačića, rekao je Plenković u Petrečanima.

Tamo je sudjelovao je na Drugom svjetskom kongresu sportskog turizma, a novinare je zanimalo kako komentira činjenicu da je Banožić dobio subvencionirani kredit za gradnju kuće u Vinkovcima, što je za "24 sata" potvrdilo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, te je li trebao aplicirati nakon prestanka mandata.

- Neka on to pojasni. Nije me konzultirao kada je tražio kredit, pa nema potrebe da ja sada komentiram u njegovo ime. On će siguran sam sve što god treba, tko ga god pita, znati odgovoriti, odgovorio je premijer.

"Pregovori sa sucima u dobrom smjeru"


Novinari su premijera pitali i jesu li realistični zahtjevi sudaca za povećanjem osnovice za obračun plaće za 20 posto, a premijer smatra da se razgovori resornog ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice s predstavnicima sudaca odvijaju u dobrom smjeru te da će dogovor biti postignut.

- Mislim da ti razgovori idu dobro. Tu postoje neki, recimo to tako, maksimalistički zahtjevi sudaca, postoji nekakva inicijalna pozicija Ministarstva i postoji prostor između ta dva, recimo to tako, okvira, za dogovor, rekao je.

Uvjeren je da će se postići konsenzus te podsjetio da je Vlada povećavala plaće i u državnom i u javnom sektoru, kao i na pakete pomoći gospodarstvu i građanima kako bi se smanjio utjecaj krize.

Mislim da smo u dobroj poziciji i da ćemo naći jedno rješenje za plaće sudaca, koje je razumno i dobro, kao što ih nalazimo za sve situacije u proteklih godinama, poručio je.

Naglasio je pritom da je njegov cilj kao predsjednika Vlade bio očuvati socijalnu koheziju u Hrvatskoj. "Uspjeli smo spriječiti krize, spriječiti frakture i na tom tragu politike mislim da ćemo voditi Hrvatsku u pravom smjeru i u budućnosti", poručio je.

Rast BDP-a 2,2 posto


- Turizam je pridonio izrazito ukupnom gospodarskom rastu. Sutra ćemo na sjednici Vlade revidirati prognoze rasta za 2023. s ranijih 0,7 posto na 2,2 posto, rekao je premijer novinarima.

Ocijenio je da će ove godine, osobito nakon članstva u šengenskom prostoru i europodručju, rezultati turističke sezone biti bolji nego u prošloj godini odnosno bolji i od rekordne 2019. godine.

- Stoga vjerujem da ćemo nastaviti konsolidirati naš ekonomski i financijski položaj i da će turizam, a onda naravno i sport, tome dati svoj veliki obol, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!