12:41 / 14.05.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Banožić odluku o nabavi borbenih aviona očekuje do kraja mjeseca

Odluka o nabavi borbenih aviona do kraja mjeseca

Odluka o nabavi borbenih aviona do kraja mjeseca

Foto: Dnevnik / HRT

Donošenje odluke o nabavi borbenih aviona nije "samo tako", rekao je ministar obrane Mario Banožić. Potres koji je pogodio Banovinu te situacija vezana uz COVID, odnosno zatvaranje u cijeloj Europi, usporili su kaže, donošenje odluke, ali ju očekuje ubrzo.

Na pitanje hoće li odluka o nabavi borbeni aviona biti donesena do kraja svibnja, i jesu li svi obješeni o tome ministar odgovara da donošenje odluke nije "samo tako", ali potvrđuje da očekuje da će se odluka dogoditi u ovom mjesecu.

- Svakako postoji određeni protokol koji se mora ispoštovati. Nisu svi avioni stopostotna proizvodnja zemalja iz kojih dolaze, rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Dodao je kako je na proces utjecao potres i lock down koji je bio ne samo u Hrvatskoj nego cijeloj Europi.

- Kada komunicirate s ostalim zemljama koje su dio te ponude, morate uvažiti da možda nije bilo prilike za susret u onom trenutku kada ste vi to željeli, rekao je Banožić.

Na pitanje kako poruku predsjednika Milanovića koji požuruje proces i pita "kad će se oteliti".

- Mislim da je to jedan nepristojan odgovor. Prije svega predsjednik je bio pozvan sudjelovati u tijelu koje je kreiralo podlogu u odnosu na koju se donosi odluka, tako da isto tako je mogao držati za rep, za nogu, ili nešto drugo i sudjelovati u ovom procesu, odvratio je ministar obrane.

Na komentar novinara da predsjednik često nakon sastanka s njim kaže kako je komunikacija odlična, ali nakon toga krene "baražna vatra", Banožić je odvratio da je "to valjda neki njegov stil komunikacije".

- Ja prije svega nastojim ostati pristojan zato što sam ministar jednog resora koji je za mene časna dužnost, rekao je ministar obrane Mario Banožić i Milanoviću poručio da drži da kao vrhovni zapovjednik treba biti pozitivan, sudjelovati u procesu tako da podupire Hrvatsku vojsku i Ministarstvo obrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!