Banožić: Milanović je došao i nije pozdravio većinu, to govori o njemu

15:36 / 25.05.2022.

Autor: P.F./HRT

Ministar Banožić obratio se medijima na primopredaji helikoptera Black Hawk

Ministar Banožić obratio se medijima na primopredaji helikoptera Black Hawk

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić sudjelovali su na preuzimanju dvaju helikoptera Black Hawk, koji su donacija SAD-a. Ovo je bio rijedak događaj na kojemu sudjeluju i predsjednik i ministar obrane, koji su u višemjesečnome sukobu. Ni ovaj put nisu se pozdravili, pa čak ni pogledali. 


Banožić o helikopterima i hangarima

Svečano su preuzeti helikopteri UH-60M Black Hawk, donacija SAD-a. Dio su projekta nabave ukupno četiri helikoptera od SAD-a, od kojih Ministarstvo obrane kupuje dva, a dva pristigla donacija su američke strane.

- Bio je ugodan let, vrhunska oprema, vrhunski piloti koji su prošli obuku u SAD-u.  Ovo je projekt Vlade na čelu s Andrejom Plenkovićem gdje je bio i moj bivši kolega Damir Krstičević. Bila mi je i čast što je i on bio danas ovdje s nama i da se vidi ono što je on ulagao, sve one napore, kao što danas  i ja ulažem, da se razvija Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, naravno uz sve ostale projekte, rekao je ministar Banožić.

Upitan kako to da su stigli helikopteri, a za njih još nisu izgrađeni hangari Banožić je rekao kako se na ovom projektu se radilo više godina.

- Godina 2020. je bila ona krizna kada se rezao budžet. Došao sam na pola godine kada je budžet bio skinut za više od 530 milijuna kuna. S 2021. godinom krenuli smo dalje s hangarima. Imali smo jedan manji natječaj, to je bio taj parkirni hangar koji je došao pred kraj priče, ali je tada prvoizabrani na natječaju postavio uvjetno jamstvenu isplatu što nije bilo u skladu s uvjetima natječaja. Drugoizabrani na natječaju je daleko premašivao procijenjenu vrijednost pa je natječaj morao biti poništen. Paralelno s tim se događa i drugi hangar, servisni hangar, koji je složenije strukture i ima svoje izazove, rekao je ministar.

Očekuje da će se hangari završiti šest mjeseci nakon nabave, odnosno da ćemo ih imati do iduće godine.

Što se tiče druga dva Black Hawka očekuje da će doći do kraja godine.

O Milanoviću

Upitan zašto na letu helikopterom nije bio predsjednik Republike Zoran Milanović ministar Banožić je rekao kako ne znam zašto nije bio.

- Ovdje je bio pozvan kao gost. Moram izraziti nezadovoljstvo da unatoč tome što ovo projekt američke i hrvatske Vlade, on je pokušao izdominirati i ovim događajem. Njegova medijska konferencija je bila potpuno nepotrebna jer ovo je bio događaj bio na čast Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, mora biti u fokusu Hrvatska vojska, a ne politika, rekao je.

Na pitanje je li mu bilo nelagodno biti na istom događaju s predsjednikom RH nakon svih prepucavanja i uvreda rekao je da nema nikakvu nelagodu.

- Imam mirnu savjest i radim u skladu sa zakonom, a sve petljanje, laži, muljanje koje se čuju u njegovom narativu trebaju unositi nemir njemu, a ne meni. Ja sa svakim svojim postupkom nastojim biti častan prema sebi i svojoj obitelji, ali isto tako i Vladi i građanima koji vjeruju u hrvatske institucije.

- On je ušao ovdje i nije pozdravio veliku većinu, to govori o njegovoj kulturi, dodao je Banožić.

O stanu

Odgovarajući na pitanje hoće li se iseliti iz stana nakon odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Banožić je rekao kako neće.

- Povjerenstvo je kazalo upravo ono što sam ja kazao u obrani, odgovorio je te dodao kako je prema uredbi iz 2013. imao pravo na trosoban stan odnosno veći od 60 m2.

- Stan nisam birao, odluku sam ja potpisao jer sam morao po zakonu. I to sam i obrazložio povjerenstvu, rekao je ministar te najavio da da će platiti kaznu od 7000 kuna koja je donesena odlukom Povjerenstva.

- Kao što sam naglasio, poštujem odluku Povjerenstva, kaznu ću platiti. Svi dokazi su prihvaćeni. Stan mi je pripadao kao dužnosniku, stan je trosoban, nisam radio izbor stana, nisam tražio nikakva ulaganja u njega, ušao sam u zadnjoj godini mandata, rekao je.

O Bradleyjima


Oko izjava da kupnja vozila Bradley ne bi bila završena da predsjednik Milanović nije aktualizirao tu priču, Banožić je rekao da Milanović govori o projektima koji njemu odgovaraju.

- On ne govori o onima koji njemu ne odgovaraju. Zamolit ću vas da snimite ova dva transportna aviona koji su prizemljeni 2011. godine, i to nakon ulaganja od 15 milijuna kuna. Nitko ne zna razlog zašto su prizemljeni, ali to je bilo u mandatu Zorana Milanovića, istaknuo je Banožić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!